用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為何中文咁深
樓主: airwalk
go

為何中文咁深   [複製鏈接]

回覆 cantona2001 的帖子

我無話過睇書無幫助只係樓主的重點唔係睇唔睇書
佢意思係我地中文有無需要考到咁深
個個為左高分,唯有去補習
不如用D時間去睇多D書,學多D野
唔好搞錯重點

airwalk 發表於 22-1-6 13:06
其實鐘意睇中文書, 故事, 係香港考試下係幫助不大, 你叫圖書館日日睇報紙阿伯去考DSE, 可能分分鐘唔合格.  ...

鐘意睇中文書確實無法保證考試一定可以高分,英文也是如此,但是爲何家長卻又要小朋友多讀英文書呢?

若以考試為目的,讀中文書或者英文書之意義在於盡可能多的覆蓋語言上的知識點,但是實際上讀的内容是否會與考試範圍重合或者是否能夠理解考試知識點則是因人而異的。在讀的内容和考試内容都是相對隨機的情況下,讀的越多可能覆蓋到的考試範圍就越大。但是不讀則一定不會覆蓋到。

dse中文考試5或者5**的學生有的上補習班,有的靠自己也可以。上補習班那些雖然有補習老師的幫助,但是能考到好成績同樣要靠自己努力,沒可能去聽聽老師講課就能拿5和5**。

SummerTrees 發表於 22-1-6 16:26
鐘意睇中文書確實無法保證考試一定可以高分,英文也是如此,但是爲何家長卻又要小朋友多讀英文書呢?

中文, 想考好成績, 部份係要操答題技巧,
"我想講小學生花好多時間係LE種技巧上學習中文", 為何唔將時間平衡放返去英文上, 因為英文將來工作需要大,  係各方專業, 同學術領域上,
香港係第三類産業環境下, 英文需求大.... 醫學, 科學, 法律, 商業, 航運, 都係英文為主.

airwalk 發表於 22-1-6 16:46
中文, 想考好成績, 部份係要操答題技巧,
"我想講小學生花好多時間係LE種技巧上學習中文", 為何唔將時間平 ...

中文操卷是有必要的,只操卷不積纍語言水平也無法取高分。

如你所言, 醫學, 科學, 法律, 商業, 航運, 都係英文為主,但是如果學不好中文可能DSE的分數都不夠讀這些專業。

另外,就醫學金融法律這些行業而言,中文是相當重要的,醫生與病人溝通的時候幾乎都是用中文,因爲本港居民的英文水平無法與醫生就病情進行溝通。近年香港的IPO企業幾乎是内地企業,早些年香港的IPO律師和投資銀行已經在工作中需要的地方使用普通話,這都是中文重要性逐漸提高的表現。

其實, 能繞開中文的可能其實真的好細,學好中文十分必要。

SummerTrees 發表於 22-1-6 17:23
中文操卷是有必要的,只操卷不積纍語言水平也無法取高分。

如你所言, 醫學, 科學, 法律, 商業, 航運, 都 ...

我講在好多次, 係要學中文, 而唔係一D中文都唔學,
係香港正常學生幾差都好 ,都唔會中文文盲, 又何來中文溝通有問題?

另外IPO.  知唔知幫IPO 上市係咩公司, D會計文件, 法律文件會用中文????????
你睇個D中文文件係由英文轉過來...醫, 法, 會計, 學術都係....

airwalk 發表於 22-1-6 17:44
我講在好多次, 係要學中文, 而唔係一D中文都唔學,
係香港正常學生幾差都好 ,都唔會中文文盲, 又何來中文 ...

知唔知幫IPO 上市係咩公司, D會計文件, 法律文件會用中文????????

---------------------------
上市公司的年報,招股書都有中文内容,通常是中英文對照,這是常識。

而且,投資銀行,ipo律師行在做大陸企業ipo的儘調看的文件都是中文的。

SummerTrees 發表於 22-1-6 17:56
知唔知幫IPO 上市係咩公司, D會計文件, 法律文件會用中文????????
你真唔知定假唔知架??你D IPO中文版本只係比中文人睇,
但係入面運作係英文...點可能樣樣工作流程會出中英文同行呢?????

你睇個D中文文件係由英文轉過來...醫, 法, 會計, 學術都係....

你問下渣飛機機司, 同個航空塔講中文, 睇佢理唔理你,
你做西醫生係份病歷打中文, 睇下supervisor會唔會用中文鬧你.

英文是國際語言,英文當然重要,但樓上有JM 話為什麼小學中文咁深,有無需要?
其實有無需要真係好睇個人,因為由頭到尾,我真係唔覺得初小中文好深,叫正常啦!反而有啲直資教英文會比其它學校教快一兩年,所以佢哋英文會比普通津校深好多。但好奇怪,從來無家長投訴某某學校英文深,相反有好多家長like, 為什麼英文咁受歡迎, 中文就話深?

文言文無用,為什麼要學?
但有些小學已學英文poem, 初中也有英國文學,為什麼學英國文學就無問題,但學文言文就話無用?
好似有人話中學數為什麼咁深?不是學加減乘除就可以?

其實學每一科都有用,學數係學邏輯推理;學中文當然不只是 for 人與人溝通咁簡單,文學修養,談吐舉止,完全可反映每個人的品德。這不是操卷就可以學,如只係為考試攞高分而讀書,其實唔太難,死記難記,死做難做,成績係唔會太差。

但身為父母,你真係想仔女是這樣?只識考試,係唔識出嚟社會做事。
學習同做人一樣,係要真正品嚐學習嘅樂趣,知識才會長久。
如只為考試讀書,知識只是過眼雲煙。
所以我會鼓勵小學友睇多啲書,唔好經常只係補習和操卷。
這樣只會令小朋友對學習失去動力。

kudon    發表於 22-1-7 11:21
day_bo    發表於 22-1-7 08:57

心態決定境界,如果父母自己都唔鍾意中國文化,覺得學校教嘅野係無用(最普遍係做咩重要學文言文),多多少少都會影響番到仔女都有同一mindset(睇書梗係只睇英文啦),惡性循環,最後轉去讀國際學校,一天光晒!

其實首先唔好唸係咪教育問題先,參考下d高材生/或者同班同學點樣做到中英文都咁勁,取長補短,好過長嗟短嘆啦

cherry_ng_ 發表於 22-1-2 14:45
同意,7,80年代,小朋友接觸中文機會多過英文好多,大多數睇電視同書都係中文。反之,現在小朋友接觸英文 ...

完全同意!我大女現在官校5年級,一直都喜歡看中文書,從沒中文補習過,但是中文特別好。相反一直不喜歡看英文書,學校英文比較簡單,考試也沒什麼問題。但是英文相比中文程度就差很多啦,特別體現在作文上。我現在一直都在努力給她補英文,陪她看RAZ,但是要讓她主動拿起英文書看,還有很長一段路。

小女兒K2,我一直在英文繪本伴讀,只看英文卡通,現在她都能自主閱,但是中文只認識很少的字。日常表達經常中文夾雜著英文,經常會問什麼英文用中文怎麼說。有時候給她讀中文繪本,我都擔心她聽不懂書面詞語的意思。現在又開始擔心她中文啦。

所以說,語言難不難完全取決沈浸式學習。

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat21_3.pdf
睇下 p. 14
dse 學生來說整體都係中文比較好
英文第二語言要求咁簡單整體成績都比中文差。。

本地學校來說,問題係英文太簡單,而唔係中文太難
中文難的話,重有中國文學可以玩呢
當然玩得起 literature in english 就更少
係香港,中文文學作品不少,但是有幾多英語文學作品?

職場文職語言要求係好低
所以真係要寫 “好文” 嘅時候,依然好難搵人

去到歐美,華人搵到工作好多都係因為識中文。。而唔係因為識當地語言

你邏輯都幾特別,因為中文合格率高, 所以代表較淺
1. 你係華人社會, 當然中文會比英文流暢.
2. 咁就係英文成績差, 係咪應該加強下? 日後香港工作發展係好需要英文支持..

另外, 你話去到歐美,華人搵到工作好多都係因為識中文,
你知唔知華人因為語文無當地人好, 所以做唔返本行, 而要做後台supporting, 做洗碗, 廚房工作? 仲要比當地人時薪低.
我唔排除會有人專請中文, 但主流唔會係你講咁,  

airwalk 發表於 22-1-6 18:21
你真唔知定假唔知架??你D IPO中文版本只係比中文人睇,
但係入面運作係英文...點可能樣樣工作流程會出中英 ...

很顯然,你沒做過這些事情。

airwalk 發表於 22-1-7 10:27
你邏輯都幾特別,因為中文合格率高, 所以代表較淺
1. 你係華人社會, 當然中文會比英文流暢.
2. 咁就係英文 ...
我衹可以講唔能夠單單靠一方面好就得,在外國你中文(普通話)英文能力好,仲要有自己既專業知識,自然就完美.

教育不是職訓。如果職訓為本,學校裡大部份的東西都不需要學。
職訓真是夠用便可。像好多印尼姐姐,短時間學會了講廣東話,亦講得幾好,足夠她們工作上使用。

學校教的東西,很多都是思維訓練,裝備小孩子學些更進階的東西。文言文對將來工作有沒有用。我答你有,實例就是 孫子兵法。

日本妹妹 發表於 22-1-6 21:00
英文是國際語言,英文當然重要,但樓上有JM 話為什麼小學中文咁深,有無需要?
其實有無需要真係好睇個人, ..
本地英文課程係外語課程黎,所謂教高一年級都係好淺的。

回覆 Star.Star 的帖子

你又錯了,有家長小學已考IGCSE Eng, P4 已考toefl Junior (初中程度)。這些是正常 level? 咁可能我小朋友太C.有些神校,小學已教中學Eng level, 初中已教高中Eng level.

當然小朋友叻可以谷,我唔反對,但唔代表係正常level. 外地level 是否覺得香港英文level 淺所以有學校學深一兩年都無問題;相反香港人係香港接受教育就話中文深,可解?
Anyway, 各人重點唔同,我覺得英文當然重要,所以神校英文教快二三年都無問題,但我自己覺得中文也不可忽略。

回覆 日本妹妹 的帖子

同意你,不過我覺得香港小學既中文直頭是太淺,我求其手執一本大陸小學教科書,人地3年級既詞語仲深過啟思6年級既中文書,如果想自己既小朋友dse中文考得好,是要去裝備好自己小朋友,怨天尤人真是冇意思,制度唔會因為你去改,而是你自己去適合個制度囉。

回覆 Dylanli2017 的帖子

Hi five同路中人
係㗎!大陸程度,不論中文,連數學都好高。叻嘅大陸人係香港讀書,真係可以好top, 因佢哋刻苦慣,超勤力。雖然佢哋英文會慢啲,但好多慢慢都可追上。

回覆 Dylanli2017 的帖子

另外,好like 這句
「怨天尤人真是冇意思,制度唔會因為你去改,而是你自己去適合個制度囉。」

不論學習或做事也一樣,出嚟社會做事更明顯,除非你勁有錢,勁有勢力,勁叻,所以人都好就晒你,否則你也要因社會制度而改變,否則你會活得唔開心,經常怨天尤人,太多負面情緒也不健康。

IQ ,EQ 重要,但逆境能力也很重要。

‹ 上一主題|下一主題