用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行屯門百週年和陳中,是否會太進取? ...
樓主: Candice-0711
go

自行屯門百週年和陳中,是否會太進取? [複製鏈接]

Zleep 發表於 22-1-13 12:15
樓主上年12月問,而家應該先岩岩填表咋,點會咁快知

係喎 搞錯左日期 大家都同一屆

Candice-0711 發表於 21-12-23 16:13
小女兩次呈分後,老師告知綜合排名前7,如果自行屯門百週年和陳中,是否會太進取?PS: 跨區小學,同學仔排 ...

除非有突異功能,百周和陳中自行應該只考慮頭三。百周應該稱得上屯門頭一,二中學,連本區龍頭小學自行都係收到頭五至七止步(原因頭三通常出了外區)陳中重操行也十分重成績,由於無屬會小學,喜歡收來自不同小學的級頭,特別係有教會背景小學。如果兩票入呢兩間中學,可能要入大抽獎

Zleep 發表於 21-12-25 21:51
劉皇發級一我估只能在跟保良局梁周級五至十左右吧,以RO 估計

何日東級十前估計最多都係一兩個揀百周董玉 ...

何日東去年級10+也有自行入百週年的,前十也有幾個。

回覆 guoerxiaoer520 的帖子

咁講法,同屬會保小會否較蝕底?因為中學覺得你大抽獎都會揀番佢哋啦

guoerxiaoer520 發表於 22-1-25 17:14
級十幾自行入到百周? 係真唔係呀

Zleep 發表於 22-1-25 18:41
級十幾自行入到百周? 係真唔係呀

係真的,但是呢個孩子應該有比較多的活動獎項。

guoerxiaoer520 發表於 22-1-25 19:00
係真的,但是呢個孩子應該有比較多的活動獎項。
但以我所知係何日東前級前十係冇一個揀百周年的,近呢2年都係

Zleep 發表於 22-1-25 19:31
但以我所知係何日東前級前十係冇一個揀百周年的,近呢2年都係

應該不係這樣的(emoji)情況我們還是比較瞭解

guoerxiaoer520 發表於 22-1-25 17:14

全都是自行入嗎?

陳中是否指陳瑞芝?

回覆 Zleep 的帖子

去年何日東兩個進董中,聽說一個是級1,另外一個也是級頭。百周確實收了一個何日東級十幾,據說獎項很多。何日東前十有兩三個放棄梁銶琚 叩門進了鄧顯。

四月771 發表於 22-1-26 10:03
回覆 Zleep 的帖子

去年何日東兩個進董中,聽說一個是級1,另外一個也是級頭。百周確實收了一個何日東級十 ...
呢度咁多何日東fans
見到呢幾年佢地級頭全棄lkk 真係令人很唏噓,但叩門都入到鄧顯好似有d 過份? 講緊抽唔到的情況下....咁睇應該係自行有揀然後叩門補番飛

Zleep 發表於 22-1-26 10:32
呢度咁多何日東fans
見到呢幾年佢地級頭全棄lkk 真係令人很唏噓,但叩門都入到鄧顯好似有d 過份?  ...

呢兩年都聽聞不少級頭放棄lkk,有朋友李金級頭都打算揀陳中,佢哋好多時自行都會出去搏,到大抽獎才縮沙揀番聯繫位嘅lkk

Mchacha 發表於 22-1-26 15:35
呢兩年都聽聞不少級頭放棄lkk,有朋友李金級頭都打算揀陳中,佢哋好多時自行都會出去搏,到大抽獎才縮沙揀 ...

LKKC DSE/聯招成績較 SCC 佳

2021年
百周年 | 董玉娣 | 梁銶琚 | 陳瑞芝
文憑試
考生 122 | 107 | 109 | 117
中文4+ ~65% | [···] | 57.8% | 62.4%
英文4+ ~71% | [···] | 56.0% | 51.3%
數學4+ ~85% | [···] | 89.0% | 71.8%
----------------------------------------------------------
CEM4+ 73.7% | [···] | 67.6% | 61.8%
通識4+ ~58% | [···] | 64.2% | 68.4%
----------------------------------------------------------
主科4+ 69.8% | [···] | 66.7% | 63.5%
整體4+ [···] | 74.8% | 69.5% | 64.1%

中文5+ 25.4% | 25.2% | 14.7% | [···]
英文5+ 25.4% | 27.1% | 16.5% | [···]
數學5+ 46.7% | 44.9% | 59.6% | [···]
CEM5+ 32.5% | 32.4% | 30.3% | [···]
通識5+ 18.9% | 34.6% | 16.5% | [···]
主科5+ 29.1% | 33.0% | 26.8% | [···]
整體5+ 34.9% | 34.8% | 32.2% | [···]

3322率 94.3%| 92.5%| 88.1%| 82.1%

聯招
人數 117^ | 108^ | 109 | 117
三大 55 | 46 | 49 | 38
八大 [87]# | [82]# | 83 | 73
學位 [···] | [···] | 94 | 96
取錄 110^ | 102 | 102 | 107

三大 47.0% | 42.6% | 45.0% | 32.5%
八大 [74.4%]# [75.9%]# 76.1% 62.4%
學位 [···] | [···] | 86.2% | 82.1%
取錄 94.0% | 94.4% | 93.6% | 91.5%

^ 據考生人數及取錄率推算
# 八大無學位/副學位明細

Poyau 發表於 22-2-8 06:00

2021年

請問 CEM 係乜? 係唔係中英數? 咁主科又係唔係中英數+通識?

2021年

好詳盡辛苦晒!其他校唔知,百周成績其實唔太理想,2(5**)above 每況愈下,從幾年前17個跌到依家得5個

2021年

請問呢啲數字邊度可搵到呀?

kellycc66 發表於 22-2-8 10:59
請問 CEM 係乜? 係唔係中英數? 咁主科又係唔係中英數+通識?

CEM 中英數
主科 中英數+通識

29XX86 發表於 22-2-8 15:41
請問呢啲數字邊度可搵到呀?

學校網頁 校務報告/簡報

Poyau 發表於 22-2-8 16:13
學校網頁 校務報告/簡報

Ic, thanks
‹ 上一主題|下一主題