用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行屯門百週年和陳中,是否會太進取? ...
go

自行屯門百週年和陳中,是否會太進取? [複製鏈接]

小女兩次呈分後,老師告知綜合排名前7,如果自行屯門百週年和陳中,是否會太進取?PS: 跨區小學,同學仔排名都係0.幾分相差,如果數學最後一題無睇錯,小女可以前5.
另 其他副科A,操行A
   1    0    0    0

Candice-0711 發表於 21-12-23 16:13
小女兩次呈分後,老師告知綜合排名前7,如果自行屯門百週年和陳中,是否會太進取?PS: 跨區小學,同學仔排 ...

呢2間基本上是前5, 甚至前3.
幾多 A沒有太大意思,主要睇返全級名字/次第排名。
不過第7都可以搏下,但別抱太大希望。

回覆 Candice-0711 的帖子

老師提供的排名屬於屯門band1頭嗎?

溫太 發表於 21-12-23 17:14

老師提供的排名屬於屯門band1頭嗎?

佢係元朗,自行跨區多少有D優勢

Candice-0711 發表於 21-12-23 16:13
小女兩次呈分後,老師告知綜合排名前7,如果自行屯門百週年和陳中,是否會太進取?PS: 跨區小學,同學仔排 ...

呢兩間重視RO排名,每年都會收元朗生,如果你間係強校第7都唔緊要,祝好運。

回覆 Kirin007 的帖子

請問點解自行跨區有優勢呢?

個人愚見,我都認同kirin 睇法跨區有D優勢,如元朗強校,級7應是band 1 a,中學收生主要睇RO,但亦強調學生小學內成績,其實即是相同小學既學生排名,估計樓主小學級1-6應該唔會跨區選百週同陳中,樓主小朋友好大機會係兩間中學對應自己小學排名最好個位。我有朋友係屯門區中學老師,佢有提過一間band1中學,自行時只會收每間小學大約1-3位學生,免得比外界講閒話。當然,前題下要考慮下樓主是否一線小學,如不是一線,唔好話百週同陳中,其他band 1 中學都未必實收。

回覆 hkc3 的帖子

是否一線小學,我真係唔清楚,但睇返舊年升中的情況,都有1/3學生入到band 1中學

Candice-0711 發表於 21-12-24 09:37
回覆 Kirin007 的帖子

請問點解自行跨區有優勢呢?

屯門地理關係,本區學生派位可以收得返,別區嘅優秀學生就要搶一個算一個,其實除咗天水圍元朗頂盡荃灣有個別學生會考慮屯門。

醒目開學勳章

如果前果幾名的分咬得甘貼不防試下,有冇可能八到前面幾個報邊間?中學係睇全港排名,如果前面果幾個唔係報同一間甘排3同7分別不大。

回覆 piglet0529 的帖子

既然是睇全港排名,同一學校前幾名有沒報名影響不大,因為本校沒報,其他學校也會報名,當然也不能說完全沒影響,因為如果前幾名扎堆報同一學校,有可能只收一兩個。百周級三前,陳中級五前比較有希望。

醒目開學勳章

四月771 發表於 21-12-25 17:06

既然是睇全港排名,同一學校前幾名有沒報名影響不大,因為本校沒報,其他學校也會 ...

甘又唔一定既,樓主前幾名的分咬得甘緊,間小學可能每年前列既都係精英。比方一間有一半以上band1生的小學相較一間只有30%band1生的小學,以全港排名計佢級七可能等同另一間級二也是有可能的。

比分咬的緊冇用,看的是排名。當然你說的沒錯,不同小學排名不一樣,劉皇發級一在全港排名可能還不及莊二級三,一線小學諸如保良局、何日東小學,第一輪自行想入百周也要年級前三機會比較大,入陳中年級前五機會大。可以參考自己小學上一年的自行錄取情況。

醒目開學勳章

四月771 發表於 21-12-25 21:14

比分咬的緊冇用,看的是排名。當然你說的沒錯,不同小學排名不一樣,劉皇發級一在 ...

又點會冇用呢?只要佢校拎pre-S1果兩屆都係咬得甘紧就有用,即係佢間小學可能頭七去考pre-S1都係頂班馬。而佢地拎既係全港排名。有的小學第1同第5名拎既全港排名可以差很多,但有的小學就好近。遊戲就係甘玩。所以,都要睇佢校前面果幾個係咪考佢同一間既。而如果樓主係跨區,同同學考唔同既中學,局面又可能不一樣。

醒目開學勳章

回覆樓主:

尤其樓主問跨區,如果係勁小學,可以睇高一線,唔好比校內排名制肘。

四月771 發表於 21-12-25 21:14

比分咬的緊冇用,看的是排名。當然你說的沒錯,不同小學排名不一樣,劉皇發級一在 ...

劉皇發級一我估只能在跟保良局梁周級五至十左右吧,以RO 估計

何日東級十前估計最多都係一兩個揀百周董玉娣

心儀就試試,至少試過才不會後悔.
但要有心裏準備,即無電話通知,叠埋心水填表大抽獎.

小女今年選校 想問問上年你們自行能夠成功嗎?

樓主上年12月問,而家應該先岩岩填表咋,點會咁快知

Candice-0711 發表於 21-12-24 13:11
回覆 hkc3 的帖子

是否一線小學,我真係唔清楚,但睇返舊年升中的情況,都有1/3學生入到band 1中學 ...

1/3肯定唔係一線,4班?5班?總人數幾多?二線級7有啲忟。個人意見的表達,希望唔會影響樓主決定
‹ 上一主題|下一主題