用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1C自行迷思
go

B1C自行迷思 [複製鏈接]

爬文所得:就算係B1C學校,自行分配階段,學校都傾向收B1B或以上學生;除非投降揀B2, 否則報名都係為將來扣門儲張叫「1、1、1」入場券。

某些區域講明校長有「君子協定」不搶同區學生,所以,大家覺得自行應該報跨區、將來才大機會幫到扣門?
   4    0    0    0

回覆樓主:

中學不同小學,叩門未必要111 (因為最尾的1受本區選擇限制,假設自行全部都選外區)。

但有不少中學叩門要求自行有報過,才會考慮,是真實的。

回覆樓主:

即使自行機會較難,但不適宜自行選B2校。

你可自行選打算日後最想叩門的中學(假若派位結果不好)。

kristinnwc 發表於 21-12-19 23:59
爬文所得:就算係B1C學校,自行分配階段,學校都傾向收B1B或以上學生;除非投降揀B2, 否則報名都係為將來扣 ...

根本呢個遊戲俾b1a玩。 只要你選了B1學校,學校唔會選你。 而當你選了次級學校,就放棄了抽獎階段。

JojoDad    發表於 21-12-20 07:35

相信小朋友有足夠能力的話, 不妨同佢傾傾, 玩呢個遊戲玩到最尾, 為咗入心儀中學應更盡力; 但如果係勉強入到BAND 1而辛苦, 咁就梗係選低一線嘅學校求穩陣好啦~

tpmon 發表於 21-12-20 00:23
中學不同小學,叩門未必要111 (因為最尾的1受本區選擇限制,假設自行全部都選外區)。

但有不少中學叩門要 ...

要留意有學校叩門只係派表俾自行申請過的,所以要部署一下

回覆 tpmon 的帖子

當年我都係咁既心態, 諗住萬一派唔到要去扣門都有少少"誠意分"喺手吖嘛!

其實大家真係要平常心面對呢個遊戲, 最重要係知道, 明白, 理解邊間學校最適合自己既小朋友而唔係邊間學校最好!  

fitfirst    發表於 21-12-20 11:57

4001cc 發表於 21-12-20 05:40
根本呢個遊戲俾b1a玩。 只要你選了B1學校,學校唔會選你。 而當你選了次級學校,就放棄了抽獎階段。
...

即使B1A生,若不是強小學級頭幾名,自行報熱門B1A校也一樣是陪跑。

熱門B1A官津校自行正取生+熱門直資神校,都是比offers 給同一批學生。

要上述全港最強那批學生選定讀那一間,才會有位放出來。

所以排在較後面那批B1A生,一樣要玩大抽獎。

回覆 tpmon 的帖子

認同.  可能聽落覺得好難接受, 但某啲B1A學校就係咁現實, 佢地會收返同level既小學學生, 即係二線小學既級五內都未必收, 但係一線小學既級十內又收喎!  所以真係要"睇餸食飯", 唔係叫你唔可以心頭高, 但你亦都要有心理準備呢啲頂頭大熱既中學係好多好多人爭, 你無番咁上下quali真係唔好嘥時間心機去搏, 倒不如報名B1B或者B1C既中學仲實際.

回覆樓主:

我都識很多B1A生、B1B生,自行報同level 的中學,都不是自行正取生。

有些是自行後備生補上,有些在7月放磅收到call(自行曾報過的中學)。

上述的學生在3月31日都收不到電話,也要填大抽獎份表。

想問,如果呈一係band 1B ,呈二係band 1C 生
咁自行應該報band 1C 中學嗎?

MrsnMrX 發表於 21-12-20 12:26
想問,如果呈一係band 1B ,呈二係band 1C 生
咁自行應該報band 1C 中學嗎?

不同家長用不同的策略,是個人的風險承受素質選擇保守還是進取。

個人覺得要看大抽獎在那一區,才決定自行應否進取。

有些區Band 1位好足夠,比同區的Band 1 生數目多好多,在這些區,自行不建議保守,因為自行入了低一些level 的中學,反而失去了大抽獎容易抽入好Band 1中學的機會; 有些區Band 1位嚴重不足,即使Band 1生在大抽獎也有部份會派入Band 2 中學,那麼,自行可能不適宜進取。

當然,大抽獎是有幸運的因素。好運的人,無論某區Band 1 位有幾少,都一樣抽到區內最top 的Band 1中學。

JojoDad    發表於 21-12-21 19:29

tpmon 發表於 21-12-20 13:06

不同家長用不同的策略,是個人的風險承受素質選擇保守還是進 ...

請問油尖旺band1女生自行需要保守一些嗎?謝謝(emoji)

回覆 hoivy 的帖子

打個譬喻, 你自身條件好都想搵個條件比你更好既伴侶啦, 話"真愛戰勝一切"係呃人既, 三觀一致才是永恆呀,咁樣會唔會易理解啲

應該係所有band 學校都係收哂band1A, 反轉諗係1A 學生好易入哂呢啲學校,而保證係有七成學位以上留返抽獎嘅
而只要努力最後keep 到頭三份一學生,就咩band 都係首先比你選

Vicky糖朵朵 發表於 21-12-20 13:54
請問油尖旺band1女生自行需要保守一些嗎?謝謝(emoji)

KL1 B1女生大抽獎本區有不少選擇
女校 油真 / SMCC
男女 伊中 / 循道 / 銘基

Poyau 發表於 21-12-20 19:08
KL1 B1女生大抽獎本區有不少選擇
女校 油真 / SMCC
男女 伊中 / 循道 / 銘基

我宜家都唔知點選擇了,循道落咗車,SMCC得十幾二十個位。其實抽獎最大機會就係油真,之後就銘基了。而也有家長講銘基要放乙一。當然,band one 女仔可都有循道補底。

tkinwong 發表於 21-12-20 20:31
我宜家都唔知點選擇了,循道落咗車,SMCC得十幾二十個位。其實抽獎最大機會就係油真,之後就銘基了。而也 ...

KL1的女生真是好難選

Vicky糖朵朵 發表於 21-12-20 20:51
KL1的女生真是好難選

油尖旺區女生仍可考慮循道
深水埗區德雅初中開咗中文班多年
兩校類似到高中就無分中英文班
‹ 上一主題|下一主題