用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2022-23學年88校網小學點揀?
樓主: knl2016
go

2022-23學年88校網小學點揀? [複製鏈接]

hkhk8888 發表於 22-1-13 17:33
美林其實乙三都仲有機既, 始終晌88網佢算冷門, 但我見佢升中又唔係差, 性價比高, 乙二乙三都得

至於叩門,  ...
明白,唔該曬你啦今日

回覆樓主:

88網2022年大抽獎有502個位
11間學校之中有3間自行有餘位

2022年
88網 統一/學額 | 自行
沙官小 25/100(25%) | 50
IHMS 56/120(46.7%) | 60
陳元喜 51/120(42.5%) | 60

王賜豪 (34+6^)/100(40%) | 50
愛禮信 42/100(42%) | 50
張煌偉 (38+9^)/100(47%) | 50
白普理 (41+7^)/100(48%) | 50
張煊昌 (41+9^)/100(50%) | 50

洗次雲 (51+12^)/100(63%) | 50
美林 (62+15^)/100(77%) | 50
禧恩 (61+40^)/100(101%) | 50
----------------------------------------------------------
總數: (502+98^)/1,140{52.6%) | 570

^ 91網向88網借位98個

2022年度統一派位各小一學校網選校名冊
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/POA2022_CA_Booklet.pdf

Poyau 發表於 22-1-21 03:30
多謝,最後乙部決定填陳元喜,張煊昌,冼次雲,美林,迦密(爲叩門做準備唔想擺太後),唔知道咁樣排位是否合理。冼次雲排乙三應該係嘥咗但係今年好似好少人揀佢。沙官今年正一攪屎棍,剩返25個位我估應該會有好多人轉搏聖心同陳元喜,睇嚟今年陳元喜都難抽

Poyau 發表於 22-1-21 03:30
Sorry有D唔係好睇得明:

禧恩 (61+40^)/100(101%) | 50

1. 從你既數據黎睇, 係咪代表禧恩自行階段係完全冇人揀?
2. 有咩途徑搵到每間學校來年既總學額係幾多?

knl2016 發表於 22-1-21 09:48
多謝,最後乙部決定填陳元喜,張煊昌,冼次雲,美林,迦密(爲叩門做準備唔想擺太後),唔知道咁樣排位是否 ...
沙官來年少左一班, 係因為學校唔夠班房, 得29個, 所以一至六年級, 每級5班, 有一個年級係開4班, 即係5+5+5+5+5+4=29

而岩岩輪到今年係4班

Ref: https://www.stgps.edu.hk/index.php?option=com_flexicontent&view=items&cid=134&id=2429&Itemid=134#school_intro_classstructure

備註: 本校在2009-2010學年順利完成上、下午校合併過程,由於全校只有29個班房,故只能開辦29班。

hkhk8888 發表於 22-1-21 16:23
沙官來年少左一班, 係因為學校唔夠班房, 得29個, 所以一至六年級, 每級5班, 有一個年級係開4班, 即係5+5+5+ ...
原來係咁,咁我哋都叫做唔好彩喇撞正今年得返4班,唯有希望D人都去搏聖心唔好同我哋爭陳元喜喇

交咗表喇,fingers crossed

knl2016 發表於 22-1-22 14:50
交咗表喇,fingers crossed
記得耐唔時就去想叩門既學校個網頁睇下, 有D學校唔係放左大抽獎先開始叩門程序, 而係5月已經有叩門申請表俾人download

hkhk8888 發表於 22-1-24 18:51
記得耐唔時就去想叩門既學校個網頁睇下, 有D學校唔係放左大抽獎先開始叩門程序, 而係5月已經有叩門申請表俾 ...
Thanks for the heads up. Much appreciated.

回覆 knl2016 的帖子

My friend 中美林.Any comments for this school? Thanks
‹ 上一主題|下一主題