用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2022-23學年88校網小學點揀?
go

2022-23學年88校網小學點揀?

直私都衰咗,惟有寄望嚟緊嘅大抽獎
今年沙官縮班自行又超收太多,聖心聽講好谷就唔啱心水啦,咁凈低嗰啲乙部應該點填會穩陣啲?目前最鐘意嘅係陳元喜,應該會擺乙一唔知有冇機。二三四唔知點揀,有冇其他家長交流下?

就嚟填表啦,有冇人一齊討論下?

你唔入88網嘅谷搵人商量一下?

knl2016 發表於 21-12-18 21:27
今年沙官縮班自行又超收太多,聖心聽講好谷就唔啱心水啦,咁凈低嗰啲乙 ...
留意番, 沙官叩門不接受000, 起碼要有一個1

回覆 piglover 的帖子

請問邊到有88網gp?

memelala 發表於 22-1-4 12:48
回覆 piglover 的帖子

請問邊到有88網gp?

Facebook有

醒目開學勳章 貢獻勳章

你睇返以住邊d一定要填乙一先,EK 小一選校 有以往資料架!

恐龍家

knl2016 發表於 21-12-18 21:27
今年沙官縮班自行又超收太多,聖心聽講好谷就唔啱心水啦,咁凈低嗰啲乙 ...

陳元喜升中成績
為88網無聯中嘅小學之中最佳

Poyau 發表於 22-1-12 11:07
陳元喜升中成績
但88網3間一線, 有兩間都係有聯中呢

Poyau 發表於 22-1-12 11:07
陳元喜升中成績
係啊,我都最鍾意陳元喜,而家係煩緊乙二乙三點填

hkhk8888 發表於 22-1-4 10:07
留意番, 沙官叩門不接受000, 起碼要有一個1
明白,沙官我都唔敢諗啦,今年又縮班自行又超收,冇謂嘥咗一個1

knl2016 發表於 22-1-13 09:29
明白,沙官我都唔敢諗啦,今年又縮班自行又超收,冇謂嘥咗一個1
如果你個case冇私校backup, 策略保守D都正路既, 而陳元喜有新校舍都好吸引

祝你好運Good Luck

hkhk8888 發表於 22-1-13 09:41
如果你個case冇私校backup, 策略保守D都正路既, 而陳元喜有新校舍都好吸引

祝你好運Good Luck
Thank you! 其實我哋都係2020年底先由國外回流香港嘅,完全唔知道點樣玩升小呢個game。如果保守啲你覺得乙二三四點填穩陣啲?
睇返新鮮出爐嘅統一派位學額,陳元喜剩返51個位,聖心有56個,你覺得邊間搏得過?呢排成日畀人洗腦話聖心好過陳元喜,搞到我又開始心大心細

knl2016 發表於 22-1-13 10:02
Thank you! 其實我哋都係2020年底先由國外回流香港嘅,完全唔知道點樣玩升小呢個game。如果保守啲你覺得乙 ...
或者你可以參考下隔黎個post, 有唔少學校既升中數據可以睇:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3865076&extra=page%3D1

其實88網算易揀架啦, 就算最差都叫有個譜, 91網先慘, 大混戰

https://eastweek.my-magazine.me/main/36207
陳元喜同沙官比,邊間開心d呢?

memelala 發表於 22-1-13 14:21
https://eastweek.my-magazine.me/main/36207
陳元喜同沙官比,邊間開心d呢?
有辣有唔辣啦, 要升中保障定happy, 要取捨

hkhk8888 發表於 22-1-13 11:29
或者你可以參考下隔黎個post, 有唔少學校既升中數據可以睇:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=v ...
多謝!Very helpful!
我想請教下如果最終決定乙一填聖心咁係咪陳元喜同迦密擺乙二至五其實都完全冇意義啦?聽講嗰幾間大熱嘅乙一就已經收唔嗮啦?

睇完你介紹個post,頭五想填 聖心>張煊昌>白普理>美林>張煌偉,唔知道咁樣排位合唔合理。

其實心目中排位係 聖心/陳元喜>迦密>王賜豪>張煊昌>白普理>其他,但係知道咁樣填乙一唔中就死硬,冇直私保底玩大抽獎真係好頭痛

knl2016 發表於 22-1-13 15:27
多謝!Very helpful!
我想請教下如果最終決定乙一填聖心咁係咪陳元喜同迦密擺乙二至五其實都完全冇意義啦 ...

我想請教下如果最終決定乙一填聖心咁係咪陳元喜同迦密擺乙二至五其實都完全冇意義啦?聽講嗰幾間大熱嘅乙一就已經收唔嗮啦?
<<<<<<<你冇backup唔應該咁填, 係浪費左乙二及打後既位

睇完你介紹個post,頭五想填 聖心>張煊昌>白普理>美林>張煌偉,唔知道咁樣排位合唔合理。
<<<<<<<我個人覺得張煊昌,白普理,美林呢幾間算係二線, 乙二唔中, 打後乙三四都係好難中, 俾我會改成咁:
乙1: 聖心
乙2: 張煊昌/白普理/美林
乙3: 張煌偉

hkhk8888 發表於 22-1-13 15:46
我想請教下如果最終決定乙一填聖心咁係咪陳元喜同迦密擺乙二至五其實都完全冇意義啦?聽講嗰幾間大熱嘅乙 ...

Thank you so much! 所以你覺得美林擺乙三都難中?
我想知陳元喜迦密如果冇擺頭三位係咪到時叩門都可能冇得In?

其實我上年咩都唔識净係喺網上參加咗迦密簡介會之後自行就投咗迦密,後來身邊朋友都話大抽獎可以進取D填聖心或者陳元喜。家陣有個idea,甲1填陳元喜(反正甲部抽獎機會渺茫),乙1填聖心。咁樣填係咪到時叩陳元喜迦密面見機會大D(因為各有一個1)?定係佢哋叩門要求都係1-1-1?

knl2016 發表於 22-1-13 17:01
Thank you so much! 所以你覺得美林擺乙三都難中?
我想知陳元喜迦密如果冇擺頭三位係咪到時叩門都可能冇 ...
美林其實乙三都仲有機既, 始終晌88網佢算冷門, 但我見佢升中又唔係差, 性價比高, 乙二乙三都得

至於叩門, 88網除左沙官有明確要求之外, 所有學校都冇話要揀佢先收表既, 所以我係你既話, 就甲一沙官, 乙部就照你原本意願