用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【教育要聞】全開英文班中學減少 下學年再多三校「落車 ...
樓主: jkhn1234
go

【教育要聞】全開英文班中學減少 下學年再多三校「落車」   [複製鏈接]

循中DSE成績去唔到B1B, 咁循小考得好果班同學仔都唔會選擇循中,仲要係油尖旺區,班男仔有好多選擇,咁變相循中收循小果42個位,有22人係B2B~C都唔出奇,今年又脫龍,公海多左位,但應該有長家又驚揀左循中會入左中文班,所以未必揀,即係話,假設今年全收B1生都好,都有1班B1尾既學生係中文班,邊有人揀呀,咁真係……無眼睇喇,今年B2生就有機會喇,要再上車,咁就要谷爆DSE 成績,6年後再戰江湖

2010YL 發表於 21-12-17 08:25
循中DSE成績去唔到B1B, 咁循小考得好果班同學仔都唔會選擇循中,仲要係油尖旺區,班男仔有好多選擇,咁變相 ...

好唔抵呀

2010YL 發表於 21-12-17 08:25
循中DSE成績去唔到B1B, 咁循小考得好果班同學仔都唔會選擇循中,仲要係油尖旺區,班男仔有好多選擇,咁變相 ...

咁即係話,中學本身晤係B1B或以上,都唔好玩直屬,否則就係循道嘅下場。
循道可能好快會正式成為一間B2A學校, 好似馬鞍山胡忠咁

回覆 LeeCC 的帖子

六年前循中應該知道有問題,所以先開始脫龍,但脫得慢啦,三年前就應該即刻脫龍啦,仲要玩多3年先脫,可能要顧及循小,所以先等多3年,但攪到自己要微調囉,我原本都想自行揀,但依家……

回覆 喇叭茶 的帖子

咁就要睇咩區,因為有啲區真係得2~3間B1中學,根本唔夠位,如果果啲區有直屬B1C中學, 咪"應該"無問題囉,但油尖旺真係大把選擇,如要再上車,談何容易……除非DSE 成績入3大係好好好……亮麗囉
P.S. 不過循中收左咁多B2生,DSE成績其實都唔差,如唔驚 / 介意考分班試入左中文班,都係一個幾好既選擇

LeeCC 發表於 21-12-17 07:13
我去過幾次循中的info day,家長講座,睇得出佢地為band2補底做左好多野,系我睇過幾間band1C學校當中做得 ...

我都覺得好唔抵,即係佢多年黎都收好多B2, 但出來的成績有1C,我覺得好大部份係學校的功勞, 我好鐘意呢間學校, 因為佢地諗好多方法幫助學生學習, 而唔係叫你補習就算,你睇得出佢地係有HEART去教學。
所以我本身諗住自行+乙一,而且KEEP到B1個pool ,乙一應該可以做定校服, 好安全。

我覺我佢情況有D似德雅, 生源非全B1, 但DSE出來成績有1C。

而家落車,佢就更難上返車,因為B1既入去怕自己去左中文班 (就算本身成績好,如果考Pre-S1 或分班試個日病左考唔到,都可能去左中文班....),久而久之, 惡性循環。我仲以為直屬有得豁免落車添...咁如果龍校, 要全收返哂 , 咁係咪都要落車.....?

回覆 Tunghk 的帖子

無話抵唔抵,係因為要顧及循小,哩個係佢哋既選擇
其實絕大部份龍校既小學都唔會差,好似培正,中西區既聖心,佢哋既中學咪又係收好多自己人,只係B2B~C生無咁多/可能根本無,多到要微調啫,即係話,果啲小學咪谷/教/幫助得好,所以咁多人揀,依家循道小&中學咪變左雙輸

2010YL 發表於 21-12-17 08:54
回覆 LeeCC 的帖子

六年前循中應該知道有問題,所以先開始脫龍,但脫得慢啦,三年前就應該即刻脫龍啦,仲 ...

但依家,可能所有B1生只會當佢係B2A保險綫看待,只要一日有中文班,無論嚟緊幾年循道DSE考得幾好,B1生都會盡量避,而22年開始,入去嘅新生質素下降,又更令DSE難以提升,所以循道條路都會幾難行

回覆 喇叭茶 的帖子

所以上面已有人提過係惡性循環,好難番生架,B1A 唔會揀,B1B又唔會多人揀,B1C又驚考PRE S1 分左中文班,咁即係……唉~~~
申利 : 原本諗住自行會揀,依家已決定自行轉其他

回覆 Poyau 的帖子

循中開中文班, 作為家長我會重新考慮,都擔心會落入中文班,我個係仔仔,變左會傾向聖方濟。

解答一下我所知嘅,循中來年中一的唯一中文班其實會按循序漸進的原則(即年級愈高英語課時愈多),為同一屆別學生整體分配英語延展教學及適切輔助,去到高中便會全級歸位如現行的高中教授模式,不用擔心循中拔尖補底能力。

回覆 車車Wong 的帖子

大抽獎乙一揀聖方濟,可以做定校服

回覆 see's 的帖子

係呀,中三好似得一班電腦係中文,+中四就變番全英,應該同教育局傾掂數,所以叫"微調",唔算"落車"

回覆樓主:

就咁睇,都係為學生適應著想。

LeeCC    發表於 21-12-17 16:30

諾媽媽2007 發表於 21-12-17 16:18

如無意外,PreS1考得最差的學生就會入呢班,跟住就75%中文,25%英文授課。如果你係B1生,會唔會想接受挑戰,睇吓自己會入全英班,還是25%英文班?

喇叭茶 發表於 21-12-17 17:48
如無意外,PreS1考得最差的學生就會入呢班,跟住就75%中文,25%英文授課。如果你係B1生,會唔會想接受挑戰 ...

其實子女考preS1差,派了去中文班,我係唔介意,最緊要f.2,3後有得追同補底,幫佢高form時轉做全英。

好過完全跟唔到……

諾媽媽2007 發表於 21-12-17 16:18
語言的藝術,當然要講得冠冕堂皇.

PS:唔通話因爲連年所收的中一生未達教育局的全開英文班的要求,來年要開一班中文班,望周知甘咩.

車車Wong 發表於 21-12-17 09:55
回覆 Poyau 的帖子

循中開中文班, 作為家長我會重新考慮,都擔心會落入中文班,我個係仔仔,變左會傾向聖方濟 ...

男仔可以選聖芳濟,女仔band1C又少一個選擇了

油尖旺本身都係利仔不利女

piyohk 發表於 21-12-15 13:29
部分科目按組別用英文教學:
元朗公立中學
聖公會呂明才中學

劉皇發不會成績幾好嗎?之前記得hkpapa 推佢成績出色過唐乃勤架

chanti 發表於 21-12-18 09:19
劉皇發不會成績幾好嗎?之前記得hkpapa 推佢成績出色過唐乃勤架
發叔4/5年前既成績,一直比信義好,但唔多點解多年嚟,大部份家長寧入信義都唔揀發叔,自然難收到好學生。
不過近3年發叔成績係差咗。

至於話好過唐乃勤/莊啓程,唔係因為發叔勁,只因唐/莊太差勁。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題