用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【教育要聞】全開英文班中學減少 下學年再多三校「落車 ...
go

【教育要聞】全開英文班中學減少 下學年再多三校「落車」   [複製鏈接]

https://std.stheadline.com/daily/article/2426293/%E6%97%A5%E5%A0%B1-%E6%95%99%E8%82%B2-%E6%95%99%E8%82%B2%E8%A6%81%E8%81%9E-%E5%85%A8%E9%96%8B%E8%8B%B1%E6%96%87%E7%8F%AD%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%B8%9B%E5%B0%91-%E4%B8%8B%E5%AD%B8%E5%B9%B4%E5%86%8D%E5%A4%9A%E4%B8%89%E6%A0%A1-%E8%90%BD%E8%BB%8A?fbclid=IwAR1Mpw04_pLqdiVX4lauFPBH704l8PRccNVm8dCCwo8nMrPgLVDepn5af-0
   9    0    0    0

部分科目按組別用英文教學:
元朗公立中學
聖公會呂明才中學
妙法寺劉金龍中學
梁式芝書院

2022年9月新學年須轉為中文教學:
何東中學
鄧肇堅維多利亞官立中學
天水圍官立中學
賽馬會官立中學
世界龍岡學校劉皇發中學

piyohk 發表於 21-12-15 13:29

2022年9月新學年須轉為中文教學:
何東中學
鄧肇堅維多利亞官立中學
天水圍官立中學
賽馬會官立中學
世界龍岡學校劉皇發中學
我翻看學校的官網資料,賽馬會官立中學好像從來沒有提及自己有英文班。
這所中學有足夠全港首 40% 的人數開 1 班英文班的可能性應該是 0。

Arabellahk    發表於 21-12-20 13:56

憫父 發表於 21-12-15 15:54
我翻看學校的官網資料,賽馬會官立中學好像從來沒有提及自己有英文班。
這所中學有足夠全港首 40% 的人數開 ...

賽官2022/23學年中一
有英語延展教學科目少咗

https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=257

2021/2022 學年開設科目:
中一至中三
按班別/組別訂定教學語言/校本課程:
電腦*、
設計與科技*、
數學*、
科學*、
科技與生活*

2022/2023 學年擬開設科目:
中一至中三
按班別/組別訂定教學語言/校本課程:
數學、
科學、
電腦(中二及中三)*、
設計與科技(中二及中三)*、
科技與生活(中二及中三)*

* 有英語延展教學活動。

Poyau 發表於 21-12-15 16:35
賽官2022/23學年中一
有英語延展教學科目少咗

謝謝你!
英文班是指:
該班內有最少 85% 學生屬全港成績屬前列 40%,才可以使用英文教授大部分科目(不是英語延展教學活動)。

賽官應該無法獲得足夠人數開一班英文班。

資料來源:https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-secondary/moi/support-and-resources-for-moi-policy/index-1.html#Q5

Arabellahk    發表於 21-12-20 13:57

循道中學要開中文班,我有無睇錯

現如今開一班英文班唔係幾難,就「學生能力」而言有22人符合資格已經有得諗

車車Wong 發表於 21-12-15 17:18

我都想問,一直以為循道係幾穩陣嘅英中,沙田鄭榮之則係B2A level嘅英中,但依家反而係循道失去全英中status, 而鄭榮之仍是全英中?

喇叭茶 發表於 21-12-15 17:31
我都想問,一直以為循道係幾穩陣嘅英中,沙田鄭榮之則係B2A level嘅英中,但依家反而係循道失去全英中stat ...

「中學概覽」顯示資料鄭榮之係,循道則2022/2023中一實施調節班別,所以只有數據呃唔到人。

循道今年剛完成脫龍
明年生源本有望改善
現視乎落車影響如何

解釋左點解要急急脫直屬關係咯.
可見循小個B1率有幾高,再加走頭個幾個

PS:循脫直屬,直接的競爭對手該係銘X.

medicine 發表於 21-12-15 18:33
解釋左點解要急急脫直屬關係咯.
可見循小個B1率有幾高,再加走頭個幾個
本來睇循道高過銘基一綫,而家又要再考量

bbforever 發表於 21-12-15 20:41
本來睇循道高過銘基一綫,而家又要再考量
以前係一樣的睇法的估計不在少數.
今後,估計一段時間都要念清楚,係咪要入去有機會讀中文班的"22傳統名校之一"

回覆樓主:

本來打算自行循道,依家要三思

叮噹噹 發表於 21-12-15 21:12
本來打算自行循道,依家要三思
脫了龍,KL1的B1位多了,乙部一或二(循道),應該十拿九穩.
既然甘,自行沒理由會選.

如果他區,B1C報,今年機會應該高唱入雲.

medicine 發表於 21-12-15 21:20
脫了龍,KL1的B1位多了,乙部一或二(循道),應該十拿九穩.

我諗打亂咗唔少油尖旺區學生的安排。我原來諗住大抽獎放乙二,而家應放後啲了。

要上返車好唔容易。

medicine 發表於 21-12-15 21:20

多謝師兄提點

叮噹噹 發表於 21-12-15 21:37
請問師兄循道屬b1b定b1c呢?我見方間好多資料今年好多學校都upgrade咗,係銘基變b2a。

btw: 多謝提點
變非全英中喔,至少所收學生係多年不足八成的全港頭40%的小六畢業生.至於係B幾,真係考慮清楚.

銘基,坊間話B1c至B2a之間的DSE成績,但卻無落車之憂.即依然全英中.

至於誰更適合,應該要自行判斷了

回覆樓主:

但銘基同循道dse成績又差好遠喎

medicine 發表於 21-12-15 21:48
變非全英中喔,至少所收學生係多年不足八成的全港頭40%的小六畢業生.至於係B幾,真係考慮清楚.

銘基,坊間話B ...

明白哂,thx
油,深兩區好似好小B1B
‹ 上一主題|下一主題