用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀緊深水埗私小值唔值得轉播道?
go

讀緊深水埗私小值唔值得轉播道?

男仔,讀緊深水埗二線頭私小,返學好開心,成績都算好,暫時測驗默書都9字頭,一直心儀播道,始終男仔留喺深水埗網升中好危,很欣賞播道英文小學中學一條龍,欣賞校長有心做教育,諗咗好耐,唔知考唔考插班好,轉校對小朋友有幾大影響。有無過來人可以分享?謝謝。

Leanne2009 發表於 21-12-8 21:56
男仔,讀緊深水埗二線頭私小,返學好開心,成績都算好,暫時測驗默書都9字頭,一直心儀播道,始終男仔留喺 ...
考咗再諗,齋talk小朋友冇得比較,小朋友第一身感受最直接。

titma 發表於 21-12-9 15:48
考咗再諗,齋talk小朋友冇得比較,小朋友第一身感受最直接。

謝謝

地點都係考慮因素, 如果你本身都住深水埗區/九龍西, 去將軍澳返學都幾辛苦

如果住西九龍,新界西真係好遠! 聽過有二年級小朋友住美孚附近在地區龍頭考級頭幾名. 轉去將軍澳直資. 因為車程長, 好多活動都參加唔到, 又要早起床.情緒波動, 成績又一落千丈,! 幸好佢一年後轉回附近好普通小學, 再過一年先插番入地區一線. 不過, 都以經搞到一頭煙. 接著又開始仲考評分試. 唔知對小朋友影響有幾大了?

Dybala 發表於 21-12-10 16:19
地點都係考慮因素, 如果你本身都住深水埗區/九龍西, 去將軍澳返學都幾辛苦 ...

我住九龍東。擔心適應新環境,而家好似各樣都好順,都係博一博,當然收咗先再諗,而家都係言之過早,唔知有冇插播道的過來人?

我當年住荔枝角插播道,因為有校車而且播道番8:30所以都ok, 7:05上車,係以前番全日學放學晏d。第二年因為另一原因而搬佐去將軍澳