用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道,民生,陳守仁,英華
go

宣道,民生,陳守仁,英華 [複製鏈接]

如果手頭上有這幾間學校offer同third in,second in。大家會如何排次序。小朋友運動比較弱,聽教,交際能力強,對音樂都有興趣。
我自己就陳守仁-英華-宣道-民生。

2    0    0    0

coffecoffe 發表於 21-12-7 22:06
如果手頭上有這幾間學校offer同third in,second in。大家會如何排次序。小朋友運動比較弱,聽教,交際能力 ...
英華》民生〉陳守仁》宣道

PTL_L 發表於 21-12-7 22:12

但宣道男仔排級頭十幾(唔計女仔),基本上都入到DBS喎。。。

DenWenMa 發表於 21-12-7 22:14
但宣道男仔排級頭十幾(唔計女仔),基本上都入到DBS喎。。。
其實唔好成日覺得考前列好容易,一級100幾人,你小朋友叻時人地都叻,要打上去唔容易,爭入前列,我真係會用「打」字形容。

級頭十幾喎,唔係級幾十喎

回覆樓主:

我明呀,sorry 我應該話如果同陳守仁比。。。因為兩間反正都係「打」,咁好似宣道打得到會亮麗啲啫。。。即使打唔到,九龍城升中網都會靚仔啲?

PTL_L 發表於 21-12-7 22:12

Why YW much better than MSC ge? Seems they have similar banding?

鍾意陳守仁多d,主要因為得佢係英文小學,我指這四間學校。英華同民生都有中學,但感覺英華會讀得輕鬆小小。
宣道面試安排一次搞掂,覺得學校安排好好,而且小朋友喜歡音樂,
都會鍾意學多樣樂器。

Hwtsui 發表於 21-12-7 22:26
Why YW much better than MSC ge? Seems they have similar banding?
英華係男校,本人偏向男讀男校;女讀女校,因課程及設施上更迎合性別需要。另英華一條龍,MSC直屬收85%,保障有差異。
學費差異,英華$18000/一年;MSC$52500/10期。

coffecoffe 發表於 21-12-7 22:06
如果手頭上有這幾間學校offer同third in,second in。大家會如何排次序。小朋友運動比較弱,聽教,交際能力 ...
請問係民幼學生?係咪一早已知道有民小offer?

DenWenMa 發表於 21-12-7 22:24
我明呀,sorry 我應該話如果同陳守仁比。。。因為兩間反正都係「打」,咁好似宣道打得到會亮麗啲啫。。。即 ...

我會考慮學費差異的性價比
$19800 vs $59450 (10個月)

回覆 sugar1redbean 的帖子

係,讀緊民幼。民小要成績前一百先穩入中學部,所以都英華會輕鬆d。

coffecoffe 發表於 21-12-7 22:36
回覆 sugar1redbean 的帖子

係,讀緊民幼。民小要成績前一百先穩入中學部,所以都英華會輕鬆d。
最慘,民小好多人,6-7班一級,大多數愈高年班愈少人,當平均每班30,6-7班係全級180—210人,考頭100我估入面競爭同壓力都唔細!

回覆 PTL_L 的帖子

係㗎,所以英華vs民生,我反而鍾意英華多d,升中輕鬆d。

coffecoffe 發表於 21-12-7 22:55
回覆 PTL_L 的帖子

係㗎,所以英華vs民生,我反而鍾意英華多d,升中輕鬆d。
唔只d 呀,係好多好多直屬85%同一條龍喎
男女校同男校
如果有機會讀過兩類就會明

但你有沒有聽過英華每年有约10 SPCC, 1x DBS

Sheep06 發表於 21-12-7 23:42
但你有沒有聽過英華每年有约10 SPCC, 1x DBS

sorry 我之前其實係想回應陳守仁 vs 宣道而已,英華民生本身有中學已經無得比,進可攻退可守。

Jean1769 發表於 21-12-7 22:19
級頭十幾喎,唔係級幾十喎

小學六年很長,真的有信心小朋友還在頭十幾嗎?小朋友性格和讀書態度成長時變化莫測。

Hwtsui 發表於 21-12-7 22:26

我會睇埋書院成績
英華書院近年成績向上。今年DSE 有1個狀元,兩個榜眼兩個探花。整體5*,5+%向上。

小學升上書院的requirement 係4主科合格和操行B以上,升中絕對比民生輕鬆好多

民生/英華書院對樓主應該未算最心儀? 如果想打好個底, 更上一層樓, 宣道比較適合, 但又好似唔值得放龍去博.建議入咗英華先(至少保證上書院), 到時進可攻退可守, 或者可能到時你又唔想走

‹ 上一主題|下一主題