用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍文理書院
樓主: queenie1012
go

九龍文理書院 [複製鏈接]

fupigpig 發表於 21-12-25 16:04
以我所知⋯唔係按班別用英文教。

全級初中用英文係Maths,  IS, Physics, Chemistry,  Biology, Computer, ...

咁係咪學校出錯呢

chanti 發表於 21-12-25 17:30
咁係咪學校出錯呢

我之前都睇過呢個校網內嘛,但入左d升中group,就校內家長有解釋過。
有分精英班,但用英文課程就4班一樣

fupigpig 發表於 21-12-25 20:03
我之前都睇過呢個校網內嘛,但入左d升中group,就校內家長有解釋過。
...

咁即係視藝、生活與社會、通識、歷史、音樂、體育用中文教。
數, Science,電腦就英文教。

fupigpig 發表於 21-12-25 20:03
...

回覆#3 、同英中有什麼分別?
咁同英中仲有一段距離, 英中係所有科連音樂, 體育, life and society , art, history 都用英文。
不過見報導話新校長上任,目標係3 年內做英中

chanti 發表於 21-12-25 20:50

一來未係全部科都用晒英文啦,二來教局對「英中」都係用收band 1生比率計呢。
咁我自己會覺得有部分學生冇band 1成績,但反而英文好過中文,呢類band 2學生又難入到band 1中學,咁文理呢種方式就聽落好吸引囉。

雖然話自行收band 1為主,學校咁樣揀人又合邏輯嘅,不過九龍城網band 1位足,預計band 1生都會自行揀番band 1校嘅,除非小朋友係1C、2A邊緣人,兼自信心不大,咁可能做2A雞頭又適合過做1C鳳尾囉。
‹ 上一主題|下一主題