用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍文理書院
go

九龍文理書院 [複製鏈接]

請指教,九龍文理書院是否英中。小女22/23準備派位,想知學校係唔由中中轉英中呢?
   7    0    0    0

回覆樓主:

連英文班都無啵

https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=351&return_page=sch_list.php%3Flang_id%3D2%26chg_district_id%3D1%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26sort_id%3D-1%26sch_name%3D%25E6%2596%2587%25E7%2590%2586

queenie1012 發表於 21-12-7 15:21
請指教,九龍文理書院是否英中。小女22/23準備派位,想知學校係唔由中中轉英中呢?
...

你有無去簡介會?
已經幾乎全部科目用英文(除咗視藝、生活與社會、通識、旅遊、中文有關科目)。
同英中有什麼分別?

現在九龍文理係唔係band1?

燒包 發表於 21-12-8 05:55
現在九龍文理係唔係band1?

應該未算,九龍城網太多勁學校。

我無去到簡介會,但網上資料見多項科目英文為主。
係咪今年才轉了語言呢?
請指教搬到新校,校風純樸嗎?

回覆 queenie1012 的帖子

而家女兒係度讀中二,我將我知既大概講一下
1)每級有4班 ,基本上分成績AB比較叻 但沒有分中文班定英文班

2)除了通識 視藝 中史 歷史及中文等 其他科目用英文教授(有時因應學生程度用中文解釋)

3)校風 我女中一時係D班 雖然同學學術上差少少 但係品行唔差 都係純單既 現時A班 同學讀書風氣會比較好 亦較重視成績

希望可以幫到你

回覆 QueenieQuin 的帖子

感謝你的意見呀。小女性格內向單純,學術成績一般,屬band2生。
之前文理說是中中,某些網頁資料看上今年轉了校長,所以對學校更想了解。
本人於外區,想請指教地鐵可到達學校呢?

queenie1012 發表於 21-12-8 13:06

感謝你的意見呀。小女性格內向單純,學術成績一般,屬band2生。

可由啟德站行去, 大約行10多分鐘。個人認為, 如肯定是band 2生, 入到文理已經算很理想。
簡介會時校長說近年收的學生, 大約 band 1和band 2和佔1半。

QueenieQuin 發表於 21-12-8 11:35

請問你女兒當年是band幾? 自行還是派入?文理每年考幾次試? 功課測驗多唔多? 初中是不是雙班主任? 每班幾人?
我的女兒暫時勉強算band 1,。 因為呈一考得OK懶散了, 呈二退了很多, 班主任說她現在是邊沿人, 若呈三不進步就是Band 2生了。
她主動性不夠, 要人迫才肯努力, 不過算受谷。所以想找間較嚴和功課多的學校。

回覆 ppsfung 的帖子

我女兒情況一樣,要迫才做。估計自行入機會很微,學校總想選成績較好的學生。
一般無特別功能的孩子首輪自行選校很困難。

QueenieQuin 發表於 21-12-8 11:35

我女情況也跟其他2位家長一樣,讀書一般,單純,但喜歡運動,如果係籃球校隊及田徑校隊、風紀,有優勢嗎?

回覆 angiechiu9 的帖子

想問下中一時功課量多嗎?課外活動多嗎?

其實我都係唔太了解中中/英中定義我本來以為文理係中中 所以科目以中文為主
但讀落發現大部分科目都係英文 連家政都係外藉老師任教
反之我聽閒有英中係分中文班同英文班
文理反而無分 4班都係所有科目一致

回覆 ppsfung 的帖子

我估計我女係band 2頭 雖然老師講1C都有可能當時係派入既 第二志願
我感覺呢一個range既小朋友自行真係比較難 除非自行降grade
主要都係派入學校為主

中一班人數31左右
中二班人數34左右
課外活動都幾多 我覺得我女參加太多添
功課量我問我女 佢話唔算多 其他同學意見不一
我諗主要同個人主動性有好大關係
測考同其他學校差唔多 每一至2個星期有評估
一年2測2考

回覆 angiechiu9 的帖子

我諗單純校隊不算有優勢 除非在學校以外都有獲獎自行個人經驗都係睇成績為主 超班課外活動成績除外

謝謝詳細資料。

回覆樓主:

其實文理banding好奇怪, 出面網站話佢係2B,但家長口傳是2A,今年見有d小學報比家長知話1C,真係唔知咩banding

queenie1012 發表於 21-12-7 15:21
...

今天新聞公佈了3間上車,但沒有說文理(九龍)。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1785611/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%85%A8%E9%96%8B%E8%8B%B1%E6%96%87%E7%8F%AD%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%9C%89%E8%AE%8A-%E4%B8%89%E6%A0%A1-%E4%B8%8A%E8%BB%8A-%E5%85%A9%E6%A0%A1-%E8%90%BD%E8%BB%8A-%E6%95%99%E5%AD%B8%E8%AA%9E%E8%A8%80%E5%BE%AE%E8%AA%BF-%E6%98%8E%E5%B9%B4%E7%AC%AC%E4%B8%89%E5%91%A8%E6%9C%9F
‹ 上一主題|下一主題