用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍文理書院
樓主: queenie1012
go

九龍文理書院 [複製鏈接]

QueenieQuin 發表於 21-12-8 11:35
回覆 queenie1012 的帖子

而家女兒係度讀中二,我將我知既大概講一下
除了通識 視藝 中史 歷史及中文等 其他科目用英文教授(有時因應學生程度用中文解釋)

真係全英文授課? 會唔會有人好難跟上???

tpmon 發表於 21-12-9 16:26
今天新聞公佈了3間上車,但沒有說文理(九龍)。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1785611/%E ...

九龍塘真光由3班英文班轉為全4班英文班。
對九龍城網的學生來講是喜訊

ppsfung 發表於 21-12-9 16:52
九龍塘真光由班英文班轉為全4班英文班。
對九龍城網的學生來講是喜訊

教育局在自行申請前公佈上車和落車的中學資料,是合適的時間。

回覆 bananaGi 的帖子

可能咁講, 考試同書本都係英文, 老師會盡量用英文, 但到同學真係唔明白既位, 會補充中文說明所以英文底子好會有着數

pcf0319 發表於 21-12-9 16:11
其實文理banding好奇怪, 出面網站話佢係2B,但家長口傳是2A,今年見有d小學報比家長知話1C,真係唔知咩bandin ...
半數學生在首輪放榜獲聯招錄取

似乎學校都好進取,希望提升學生升banding,上英中車。

queenie1012 發表於 21-12-10 07:39
係黃大仙區都做唔到英中,去到九龍城區只會更難成為英中
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

queenie1012 發表於 21-12-10 07:39

只是啟德的新校舍和港鐵交通吸引。

何文田官立未上到英中的車,它仍是未上到。不過對B2生來說,它仍是B2中游好選擇。

tpmon 發表於 21-12-10 14:31

只是啟德的新校舍和港鐵交通吸引。
何官2班英文班屬band 1C程度,2班中文班屬band 2A程度,校風真係幾好。

晴朗ma 發表於 21-12-18 20:43
何官2班英文班屬band 1C程度,2班中文班屬band 2A程度,校風真係幾好。

九龍城校網太多强中學了。雖然何官不錯,但"相對"是不及那批強的同區中學。

tpmon 發表於 21-12-18 20:50
九龍城校網太多强中學了。雖然何官不錯,但"相對"是不及那批強的同區中學。
...

何官2021年3322率回穩 維持在4成
據3322率4成屬日校前列42%(B2A+)
餘下6成應大部份為B2B/C水平

年份 3322率
2021 40.9% (52/127)
2020 39.4% (50/127)
2019 48.8% (61/125)

學校報告 2020-2021 (p.22)
https://www.hmtgss.edu.hk/hited/hgsshome/view/plan&report/annual_school_report/Datas/School_report/2020-2021/2020至2021年度學校報告.pdf

睇黎睇去,,,,,,,,

呢間似孚係 B2B學校...  不過硬件幾好咁

晴朗ma 發表於 21-12-18 20:43
坦白講,何官頂多只係B2B上游既中學,英文班可能有個別學生有B1C水平,但相信大部份頂多只有B2A水平。中文班相信平均只有B2B水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bananaGi 發表於 21-12-23 08:48
係舊校唔吸引.... 新校好豪華...想剩勢吸引九龍灣, 啟德, 新蒲崗人既B1生...
...

真的有B1生會因爲校舍而揀自行揀B2…..?

chanti 發表於 21-12-23 13:38
真的有B1生會因爲校舍而揀自行揀B2…..?

邊沿人唔想博抽獎會,尤其是黃大仙b1位不足。
文理全部班都大部份科用英文,等如其他b2中學的英文班。這也是賣點。至少不用擔心子女入b2校後爭不入英文班。

阿女呈二失手,無啦啦數學C左(其他科A/B) ,唔知文理會唔會有機會?

kk0626 發表於 21-12-24 00:27
阿女呈二失手,無啦啦數學C左(其他科A/B) ,唔知文理會唔會有機會?
又不是b1a學校, 不會要求科科都叻吧! 我認為整體成績達標就得。BTW, 我覺得學校最主要睇英文成績, 所以數學失手已經算較幸運。

ppsfung 發表於 21-12-23 16:20
文理全部班都大部份科用英文,等如其他b2中學的英文班。這也 ...

咁怪得觀塘st joe呢2 年自行都收band 1-2a多

ppsfung 發表於 21-12-23 16:20
文理全部班都大部份科用英文,等如其他b2中學的英文班。這也 ...

其實除左地理及綜合科學、有什麼科用英文?數學及電腦認知也是按班別/組別訂定教學語言?唔計中文, 英文本科,普通話,中史, 我見反而是用中文教學多。
以英文為教學語言: 地理、綜合科學

按班別/組別訂定教學語言:數學*,電腦認知

以中文為教學語言:生活與社會、歷史、音樂、體育、視覺藝術

chanti 發表於 21-12-24 13:22
其實除左地理及綜合科學、有什麼科用英文?數學及電腦認知也是按班別/組別訂定教學語言?唔計中文, 英文本 ...

以我所知⋯唔係按班別用英文教。

全級初中用英文係Maths,  IS, Physics, Chemistry,  Biology, Computer, English in Action

用中文就History,  L&S
‹ 上一主題|下一主題