用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望VS培正
go

德望VS培正

小女 唔受谷 點揀?有家姐係GH讀緊
有細佬係培正K 讀緊

caizhimin51 發表於 21-12-3 16:11
有細佬係培正K 讀緊

你2 間都讀緊,應該好清楚2 間學校教學模式,大家都係B1A中學,但教學模式好唔一樣。GH 小學有幾谷,你應該最清楚,如果二囡唔受谷,答案似乎好明顯…..

Dadagaga 發表於 21-12-3 16:35
你2 間都讀緊,應該好清楚2 間學校教學模式,大家都係B1A中學,但教學模式好唔一樣。GH 小學有幾谷,你應 ...
教學模式有幾唔一樣?gh我就真係唔覺谷,不過好多家長不甘後人自谷就另一回事

回覆 ok3 的帖子

對,小學唔算谷,高年班就有少少。

ok3 發表於 21-12-3 17:17
教學模式有幾唔一樣?gh我就真係唔覺谷,不過好多家長不甘後人自谷就另一回事 ...

所以我係話「GH 有幾谷,樓主比較清楚」,人人感受唔一樣,樓主作為GH及P.C. 用家,GH 谷唔谷,佢一定有自己感受。我不是要說服樓主GH 谷或唔谷。
而佢作為兩校用家,更加容易分別到學校教學方法及要求的不一樣,從而揀較合適二囡的學校。

Dadagaga 發表於 21-12-3 17:48
所以我係話「GH 有幾谷,樓主比較清楚」,人人感受唔一樣,樓主作為GH及P.C. 用家,GH 谷唔谷,佢一定有自 ...
睇返你之前喺二樓寫嘅嘢,完全睇唔到你喺咁嘅意思。可能我理解能力有限

caizhimin51 發表於 21-12-3 16:11
有細佬係培正K 讀緊

唔受谷,兩間都係會讀得辛苦,兩間都要面對呈分試

培小係少功課,但係唔代表可以hae

wendee 發表於 21-12-3 23:16
唔受谷,兩間都係會讀得辛苦,兩間都要面對呈分試

培小係少功課,但係唔代表可以hae
我親戚個仔可能能力有限,話課業繁重。見過ek有人話pc谷,有人話其實幾輕鬆。真係唔同人會有唔同感受。可能同小朋友嘅能力有關吧

唔受谷pc好少少。有無考埋其他學校?

總體壓力一定GH大過PC。不過睇下你哋希望壓力大,小學就學的深,還是小學happy school中學再開始谷。PC小學同幼稚園style接近,你如果有小朋友讀緊應該可以體會到,GH一樣。感覺應該你自己最清楚如何選擇

同意樓上,唔受谷兩間都辛苦,能接受中下游都冇話唔得嘅,一間英小一間中小,有傾向英/中嗎

Msccc 發表於 21-12-4 08:56
唔受谷pc好少少。有無考埋其他學校?

培正少功課,GH多好多。培正3考,平時中、英默+數評。GH2考,但成日有CA。總結:GH比PC谷。

培正未清楚了解小學系點,GH系小朋友讀得開心,不過教得簡單,測考范圍大,深,大多數家長自谷。甘二囡唔受谷,擔心跟唔上

培正升中保障高d

聽朋友講GH好谷,結果佢女高小轉左去國際學校
PC去到高小都唔係淺,想要有好成績,家長要大大力幫手
如果小朋友唔谷得,考多幾間學校再作決定啦