用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基幼兒學校
go

樂基幼兒學校 [複製鏈接]

爬文見較少近一兩年關於火炭樂基嘅資料,希望近年真實用家可以分享吓:-

- PN同K1上下午班各有幾多班? K1會收幾多校外生?

- PN學術深唔深?如果其他學校讀PN再入樂基讀K1,會唔會難跟上課程進度?

- K1每日都有NET堂?每日3個鐘課堂大約有咩內容?

- 校內學習氣氛好唔好? 老師有愛心?多唔多親子功課/活動?

- 總括嚟講樂基相比以前,而家仲算唔算係一間好學校?

求指教~ 感謝!

1    0    0    0

Angelapp 發表於 21-12-1 15:44
爬文見較少近一兩年關於火炭樂基嘅資料,希望近年真實用家可以分享吓:-
- PN同K1上下午班各有幾多班? K1會 ...

- PN同K1上下午班各有幾多班? K1會收幾多校外生?

PN係直升K1, 有剩餘學位就收外來生. 21/22年度有(*每年各級開設ge班數都不定):

pn x3班

1. 英粵am

2. 粵pm

3. 英普pm

K1 x4班

1. 粵am

2. 粵am

3. 粵pm

4. 英普am

- PN學術深唔深?如果其他學校讀PN再入樂基讀K1,會唔會難跟上課程進度?

樂基學術聽畢業生家長分享應該係區內算出名好, 區內小學叩門有少少優勢 (咁我諗係因為關畢業生學術程度事, 小學校長先會有好印象?)

外校生插班k1應該唔會特別難跟進度因為學校應該會盡量將pn直升ge group埋一班, 外來ge就另一班, 方便老師跟進小朋友進度

- K1每日都有NET堂?每日3個鐘課堂大約有咩內容?

每日都有NET, 都係跟主題教同letterland phonics

- 校內學習氣氛好唔好? 老師有愛心?多唔多親子功課/活動?

學習氣氛唔太清楚, 始於佢地仲細, 但老師定期會打比家長交代小朋友在校學習情況, 老師/工友/校長/主任都好有愛心. 有親子功課但自願性質, 疫情前會較多活動, 而家少左但見學校都盡可能安排活動比小朋友. zoom sports fun day, school indoor picnic, xmas carnival, fashion show international week, cookery workshop etc.

- 總括嚟講樂基相比以前,而家仲算唔算係一間好學校?

樂基從來喺區內都係一間口碑唔錯ge學校, 德育同學術上都係

kisani 發表於 21-12-1 17:26
- PN同K1上下午班各有幾多班? K1會收幾多校外生?PN係直升K1, 有剩餘學位就收外來生. 21/22年度有(*每年各 ...

好詳盡, 多謝你嘅資料!

- PN同K1上下午班各有幾多班? K1會收幾多校外生?PN係直升K1, 有剩餘學位就收外來生. 21/22年度有(*每年各 ...

想問多一個問題, 每學期書簿費大約幾多? 每月雜費呢? Thanks!

請問叩沙田津校有優勢係咪要得到樂基校長封推薦信先有優勢?

回覆 sugar1redbean 的帖子

校長一定幫你,英普絶對滿意,叩門有優勢。[註:當年小朋友派位派得差]

alibabah 發表於 21-12-1 21:06

校長一定幫你,英普絶對滿意,叩門有優勢。[註:當年小朋友派位派得差] ...
請問K2,K3英普甘有無廣東話教學架?因為考小通常都用廣東話面試

Angelapp 發表於 21-12-1 19:29
想問多一個問題, 每學期書簿費大約幾多? 每月雜費呢? Thanks!
每學期書簿雜費2千幾

kisani 發表於 21-12-2 09:52
每學期書簿雜費2千幾

都算實惠吖(emoji)(emoji)

整體語境唔錯,當年真係無揀錯!

alibabah 發表於 21-12-2 17:29

整體語境唔錯,當年真係無揀錯!
請問K2,K3係咪一啲粵語都無,數學都係英普?

粤語盡量不會講,開頭都有擔心英普,但係全班同學都跟到。小朋友係男仔一般語文不會進步快,都OK, 你大可放心!

alibabah 發表於 21-12-3 09:32

粤語盡量不會講,開頭都有擔心英普,但係全班同學都跟到。小朋友係男仔一般語 ...
因為搬屋,我想幫小朋友插班,怕一啲粵語都無小朋友好難適應。請問K2,K3係咪2個老師對30幾人?

無數過,應該三十人左右

回覆樓主:

咁K2-3就2個班主任對30個學生? 足夠handle到啲學生?

Angelapp 發表於 21-12-1 19:29

今年N 班一個學期一千幾;K3 接近3千。你預算每升一級,都會貴啲咁,同埋今年疫情無茶點,所以以上雜費係無計平時嘅茶點費。

sugar1redbean 發表於 21-12-1 21:57
請問K2,K3英普甘有無廣東話教學架?因為考小通常都用廣東話面試

K2-3 主要係英普教學,但通常全校/級活動& PE 就係用返廣東話。小朋友返黎屋企都係講我地講返廣東話/英文為主,但就會對住pth 老師講返pth.

sugar1redbean 發表於 21-12-2 17:33
請問K2,K3係咪一啲粵語都無,數學都係英普?

數係英文教,science 都係用英文

回覆樓主:

想問功課多唔多? 其實算唔算谷?

上年有offer 都糾結好耐揀唔揀樂基,佢沙田區冇得輸,沙田津小入學率高,學費相對平實,但雜費校服都偏貴!
學校好有heart, 有創意!沙田區來講係難入。如果冇其他名劾offer, 必揀呢間
‹ 上一主題|下一主題