用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門升中
樓主: dennispkw
go

屯門升中 [複製鏈接]

dennispkw 發表於 21-12-1 14:17
我心中想試自一馬可宾,自二崇真/宣道2選1。有沒有更好建議?

馬可賓幾乎可以話係屯門區自行票王,唔係B1就唔好試,只怕浪費機會

Zleep 發表於 21-12-1 17:20
我都睇錯,以為你話蒙恩係一線尾。我自己就覺得蒙恩係一線尾,屎過蒙恩就應該算係2線了,如鄧肇堅,鄭任安 ...

好嘢就開校名姐,唔好嘢就唔好開校命啦,好多家長好敏感架 點解我會覺得蒙恩算係一線,因為佢派位真係派得好好,主要原因係自行收生時,馬中同陳中好鍾意收佢學生,可能宗教關係啦。年年差唔多有約40個入此兩中學(自行加電腦)

hkc3 發表於 21-12-1 19:14
好嘢就開校名姐,唔好嘢就唔好開校命啦,好多家長好敏感架  點解我會覺得蒙恩算係一線,因為佢派位 ...
蒙恩真係一線架,派位冇得厄。就算對比有聯繫位(非龍頭果幾間),例如x 金/馮x / x 二/ 方王xx,我個人覺得蒙恩仲勁過佢地

Zleep 發表於 21-12-1 19:27
蒙恩真係一線架,派位冇得厄。就算對比有聯繫位(非龍頭果幾間),例如x 金/馮x / x 二/ 方王xx,我個人 ...

Me2,我都覺得係一線可能同李金半斤八兩(尖子可能李金更勁)

Zleep 發表於 21-12-1 19:27
蒙恩真係一線架,派位冇得厄。就算對比有聯繫位(非龍頭果幾間),例如x 金/馮x / x 二/ 方王xx,我個人 ...

唔係話蒙恩唔係一線,不過又咁講,佢每級有6班,畢業生人數每年達180人,派b1人數固之而比人地多。

屯門升中家長,真係要做好功課,資料蒐集不能少,我見有D小學升中派位名單,有近6成派英中,數數下,原來四成係有‘英文班中學’,嚇親

Mchacha 發表於 21-12-1 17:36
馬可賓幾乎可以話係屯門區自行票王,唔係B1就唔好試,只怕浪費機會
想问下B1是否代表band1?,馬可賓是否不收band2頭的學生呢?

@@2019 發表於 21-12-3 21:28
想问下B1是否代表band1?,馬可賓是否不收band2頭的學生呢?
哩兩年自行未有實例band 2生入到馬中,佢自行收生表格可能比某些屯門四大仲多。如band2生電腦派都無機會,去年有band 1生第一志願派唔入。如真是心儀非君不嫁,免後悔照報囉,同時好好準備最後呈分試,應追上band1尾都有機會,到時入到band 1個pool,大家抽獎定勝負,加油。

請問第3次呈分試, 是否下學期第一次考試?  大約3月份嗎?

@@2019 發表於 21-12-7 13:41
請問第3次呈分試, 是否下學期第一次考試?  大約3月份嗎?

呈三 通常3月考

@@2019 發表於 21-12-3 21:28

校長係簡介會好明確表明唔會有b2學生

Poyau 發表於 21-11-26 17:24
崇真成績較佳

借位問,如果呂祥光同崇真,是否呂比較好

十蚊靚菜 發表於 21-12-20 12:04
借位問,如果呂祥光同崇真,是否呂比較好

呂較佳

hkc3 發表於 21-12-1 15:13
唔知點解好多人都話屯門區band 1位足夠,但年年都有學生跌落band2 校。去年有小朋友級十自行四大唔入,電腦 ...

屯門區英中都唔夠位 何況B1
今年劉金龍仲要落車 非全開英文班
本區B1生大抽獎有可能下移兩官

想問band 2生英文A自行劉金龍有冇機會,入到去會唔會好吃力,因中文較弱

Mchacha 發表於 21-12-1 20:21
唔係話蒙恩唔係一線,不過又咁講,佢每級有6班,畢業生人數每年達180人,派b1人數固之而比人地多。

...

蒙恩2022年過四成升B1/英中

蒙恩2022年升中派位
----------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資

B1 33+1+3=37 ([23.27%^])
B2A-1C 19+0+0=19 ([11.95%^])
----------------------------------------------------------
B1/近B1 52+1+3=56 ([35.22%^])
B2英中 5+0+5=10 ([6.29%^])
B1/英中 57+1+8=66 ([41.51%^])
其他 51+0+0=51([32.08%^])
名單上 108+1+8=117 ([73.58%^])
無公布 [42^] ([26.42%^])
總數: [159人^] (100%)

B1 33+1+3=37 ([23.27%^])
百周年 0 董玉娣 2 梁銶琚 0 陳瑞芝 18
仁愛堂田家炳 4 譚伯羽 9 /
曾肇添 1
直資: 英華 1 | 滙基KE 2

B2A-1C 19+0+0=19 ([11.95%^])
馬可賓 19

B2/NR 56+0+5=61 ([38.36%^])
劉金龍^^ 5 |
南屯官 2 屯官 3 屯天 1 呂祥光 7
屯崇 10 辛亥年 2 永隆 5 唐賓南 4
宣道 4 平安福音 7 何福堂 6
直資: 基崇 1 青中 4

^ 假設小六人數等如上年小五159人
^^ 前英中 2022/23學年落車

2021-2022年度本校升中派位結果
https://www.skhmungyanps.edu.hk/v1/main/news2.files/220801/2122_升中學派位結果.pdf

Poyau 發表於 22-8-22 00:40
蒙恩2022年過四成升B1/英中

蒙恩2022年升中派位
蒙恩可以有四成B1嘅原因,係咪好多功課、評估?還是課程較深?因為都好少聽到話蒙恩係谷嘅學校,所以想請教

Wow_bb 發表於 23-4-8 02:29
蒙恩可以有四成B1嘅原因,係咪好多功課、評估?還是課程較深?因為都好少聽到話蒙恩係谷嘅學校,所以想請教 ...

朋友在讀,唔多功課亦比同區課程淺,其實四成B1唔算係多

Mchacha 發表於 23-4-8 02:56
朋友在讀,唔多功課亦比同區課程淺,其實四成B1唔算係多

我以為一般係3成左右,同埋佢都多人入到陳瑞芝,譚伯羽等,所以想知佢谷唔谷

dennispkw 發表於 21-12-1 14:17
我心中想試自一馬可宾,自二崇真/宣道2選1。有沒有更好建議?

樓主入左邊間?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊