用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門升中
go

屯門升中 [複製鏈接]

大興邨宣道和崇真那間較好??
   5    0    0    0

dennispkw 發表於 21-11-26 15:27
大興邨宣道和崇真那間較好??

崇真成績較佳

回覆樓主:

宣道2021年成績向下
合格率(2+)高於全港水平
只得1科生物(HK 90.1%)
主科2+低於全港(84.4%)
遠低於崇真主科2+(約92%)

宣道
畢業生出路 2021年
本地 7 (6.8%)
非本地 9 (8.7%)
------------------------------------
學位 16 (15.5%)
AD/HD 33 (32.0%)
文憑 38 (36.9%)
重讀/自修 9 (8.7%)
就業/待業 6 (5.8%)
其他 1 (1.0%)
------------------------------------
總數: 103人 (100%)

仔仔第一次呈分係band 3, 第二次係band 2, 咁自撰應該如何??因第三次呈分唔係好有信心。

崇真都好大熱,宣道教為容易配對到,但覺得宣道校風麻麻,會唔會考慮平安福音或仁濟二中? 呢兩間校風都唔錯

回覆樓主:

我心中想試自一馬可宾,自二崇真/宣道2選1。有沒有更好建議?

回覆 dennispkw 的帖子

個人認為馬可賓如不是band 1生自行不要試,0%。天主教、兩間官中同劉金龍可能有小小小小機會

hkc3 發表於 21-12-1 14:44
回覆 dennispkw 的帖子

個人認為馬可賓如不是band 1生自行不要試,0%。天主教、兩間官中同劉金龍可能有小 ...

我估自行兩官+劉唔係本區band1自行都難,因為佢哋尖子都算唔錯

回覆 Kirin007 的帖子

其實都同意,但好多時家長選左間較弱中學自行又派到時會後悔呢

唔知點解好多人都話屯門區band 1位足夠,但年年都有學生跌落band2 校。去年有小朋友級十自行四大唔入,電腦派位第一四大,第二田中,第三南官,入第四的天主教,好彩扣反四大,但都嚇死家長。返而有小朋友band 2尾band 3 頭,清楚自己位置,自一平中一擊即中,開心死。(唔計最近單比武事件,我覺得平中幾好架,今年DSE似乎都有進步)

hkc3 發表於 21-12-1 14:55
回覆 Kirin007 的帖子

其實都同意,但好多時家長選左間較弱中學自行又派到時會後悔呢

家長心態,甚至影響咗仔女。無邊間學校包生仔

hkc3 發表於 21-12-1 15:13
唔知點解好多人都話屯門區band 1位足夠,但年年都有學生跌落band2 校。去年有小朋友級十自行四大唔入,電腦 ...

我都聽過平中算好

hkc3 發表於 21-12-1 15:13
唔知點解好多人都話屯門區band 1位足夠,但年年都有學生跌落band2 校。去年有小朋友級十自行四大唔入,電腦 ...
又要睇佢咩小學啦
如果普通2線小學,級10自行報4大機會一定好細,到抽獎時佢呢個報法亦都無可厚非。

Zleep 發表於 21-12-1 15:55
又要睇佢咩小學啦
如果普通2線小學,級10自行報4大機會一定好細,到抽獎時佢呢個報法亦都無可厚非。
...
1線尾小學啦。都係個句,選校時留意下前面有幾位同學仔選同一中學,佢前面4個自行入哂。但我想講既係band 1 生南官都唔入,即band 2 南官無機。原來屯門band 1都爭得好厲害,唔知點解D中學校長成日都叫人進取D.............

我想聽下點叫1線尾小學? 可否講一下?

Zleep 發表於 21-12-1 16:26
我想聽下點叫1線尾小學? 可否講一下?

唔好意思,呢個只係我個人愚見,我個人覺得屯門區最一線嘅都係啲聯系小學+一間蒙恩,我朋友嗰間派到45%以上英中,冇以上提嗰啲小學咁強,但又好過同區好多其他小學,所以我用一線尾嚟形容。可能表達得一嚿嚿唔好意思。

其實我未get 到你意思,你講既係自行定係抽獎入先

一線尾,就用蒙恩為例,級十自行入唔到4大係有機會的。
到抽獎,成個band 1 pool 機會係均等的,佢放第三抽唔入南屯都係有機會。

回覆樓主:

我真係唔應該班門弄斧唔好意思。我覺得朋友間小學係一線尾,因為佢band 1生嘅比例比較高,自行入屯門既英中比例亦唔少。至於南官個case,因為有好多小學叫band 2生放南官第一位,但我覺得機會好微嗻。

hkc3 發表於 21-12-1 17:00
我真係唔應該班門弄斧唔好意思。我覺得朋友間小學係一線尾,因為佢band 1生嘅比例比較高,自行入屯門既英中 ...
我都睇錯,以為你話蒙恩係一線尾。我自己就覺得蒙恩係一線尾,屎過蒙恩就應該算係2線了,如鄧肇堅,鄭任安夫人/千禧,呂祥光,羅陳,青天等等

你朋友2線小學級10,自行入唔到4大真係好正常了。

hkc3 發表於 21-12-1 17:00
我真係唔應該班門弄斧唔好意思。我覺得朋友間小學係一線尾,因為佢band 1生嘅比例比較高,自行入屯門既英中 ...

其實我唔知條數係咪咁計:假設4000個畢業生(唔講跨出跨入),1333個b1,計10間英中(包括譚中),個位就啱啱夠,超出4000嘅總數就肯定有b1會碌入十間以外。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊