用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 FIS RC Assessment
go

[其他] FIS RC Assessment

想問下有冇小朋友已經做左assessment? O係做D咩架?

回覆樓主:

我唔係今年in RC,不過過往年年都差唔多,小組入課室30-45分鐘好似幼稚園上堂咁,唱歌做craft講故事

回覆 dem0cracy 的帖子

唔該晒。其實我女早兩日in完,不過佢唔肯答我喺班房做左d乜。睇個款都唔得架啦哈哈

joybewan 發表於 21-11-19 18:45
回覆 dem0cracy 的帖子

唔該晒。其實我女早兩日in完,不過佢唔肯答我喺班房做左d乜。睇個款都唔得架啦哈哈 ...

唔使擔心呀,我女上年出到嚟都話咩都唔知,都收佢。

不過嗰時去左幾間學校,間間都係唱歌聽、故事、畫畫、答下老師啲簡單問題。(好辛苦旁敲側擊左幾日問返嚟)

今年好似幾多人考
我個time slot都廿個

知唔知in 完幾時出offer?

回覆樓主:

想問下如果有sibling priority
係咪最好nursery開始讀

mayyeung0716 發表於 21-11-21 21:43
想問下如果有sibling priority
係咪最好nursery開始讀

Siblings of current students係最高priority,所以又唔需要純粹為提高入學機會而報nursery,Reception申請都好大機會有位

dem0cracy 發表於 21-11-22 08:41
Siblings of current students係最高priority,所以又唔需要純粹為提高入學機會而報nursery,Reception申 ...

我都諗緊細女唔好讀NS,由RC開始… 照計都safe 掛…

melobi12 發表於 21-11-22 09:07

就係唔知佢NS收幾多個
因為我本身報RC
佢放左我女去NS

mayyeung0716 發表於 21-11-22 09:18
就係唔知佢NS收幾多個
因為我本身報RC
佢放左我女去NS

NS只有一班(25人),RC有兩班(25x2)

咁即係RC都會收25個小朋友呀,所以我覺得有sibling priority 都穩陣。

係咪驚你唔知有NS所以放你去NS?

點解你想由RC開始?我係因為住得遠,唔想小朋友3歲就去咁遠返學所以推遲得一年得一年

melobi12 發表於 21-11-22 10:34
NS只有一班(25人),RC有兩班(25x2)

咁即係RC都會收25個小朋友呀,所以我覺得有sibling priority 都穩 ...

我女係細b
所以要遲一年先讀
但我諗緊如果係咁定係索性係出面讀住N k1 k2先
再接RC
定係N k1 就直接fis nursery

mayyeung0716 發表於 21-11-22 13:12
我女係細b
所以要遲一年先讀
但我諗緊如果係咁定係索性係出面讀住N k1 k2先

我覺得有心入FIS,地點方便,入NS好ok呀,咁就唔使擔心RC冇位入。

你意思佢係年尾出世?入FIS反而係大b,更加唔使擔心佢太細個返全日會唔會太攰。

melobi12 發表於 21-11-22 13:58
我覺得有心入FIS,地點方便,入NS好ok呀,咁就唔使擔心RC冇位入。

你意思佢係年尾出世?入FIS反而係大b, ...

係呀
變左大B
所以我估都係應該讀埋N番全日

melobi12 發表於 21-11-22 09:07

我都諗緊同一個問題…我住好近,但擔心返學時間太長,佢夏天出世,如果入到NS應該會係全班最細嗰個…

另外,我因為預佢未必過到NS assessment(好可能唔肯行入去做assessment),都報咗一堆K1包括冇小學嘅國際幼及happy本地券幼,面試完又覺得唔係想像中咁差,都有啲心郁試吓新嘢,反正都係一年

dem0cracy 發表於 21-11-23 09:40
我都諗緊同一個問題…我住好近,但擔心返學時間太長,佢夏天出世,如果入到NS應該會係全班最細嗰個…

另 ...

我細女1月b,NS開學3歲8個月,但我真係住好遠,所以我打自等佢RC先入… 可以嘅話想Y1添呀,不過太冒險喇怕冇位。

我而家住嗰區IS得一間ESF K,但我聽講麻麻地,除非想細女入ESF後拉返大女入ESF(近屋企)。不過始終心儀FIS.. 所以都有諗不如細女入間happy 券幼 N+K1先,唔揀學術型,揾出名最有愛心嗰啲

dem0cracy 發表於 21-11-23 09:40

另 ...

不過其實都唔怕時間長呀,你住咁近,可以3點喺屋企瞓個晏覺先,或者6點趕佢上床瞓。

住得近flexible 好多,同埋佢睇個大嘅頭,有伴返學放學應該冇問題。

請問FIS係咪non selective? 係咪assessment D野做到就多數都收架喇?

回覆 joybewan 的帖子

My understanding is it is selective - teachers are very experienced and will observe children play (for RC) and for a full hour-long+ play-based interview (for Y1)

joybewan 發表於 21-11-23 15:10
請問FIS係咪non selective? 係咪assessment D野做到就多數都收架喇?

FIS admissions本身冇講過,但普遍認為佢係selective,但我都唔知點界定…

可以肯定嘅係普遍認為FIS assessment喺IS之中算比較難,至於要做到點先收就唔知。你問係咪assessment做到就收,其實一般小朋友返到幼稚園都好難話整堂每一個instruction都跟到或做得好,所以即使做得哂就收都唔代表係non-selective喎…

Sorry講咗一堆廢話…