用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs 劍鳴
go

KV vs 劍鳴 [複製鏈接]

有冇家長可以分享這兩間學校的語境,老師質素(如:有冇愛心),課程,考小一支援等?
我仔活潑好動,坐唔定,TARGET想考直私

我去劍鳴見到佢課室貼左好似係一個NET,一個普通話老師做班主任,而KV面試當日見唔到有NET....

3    0    0    0

兩家幼稚園我都是用家,明顯佢地教學方向好唔同。

KV大校,非常著重discipline同小朋友自律同自理能力,家長唔駛太engage,學術好特別是中文,不過K1較淺,所以教法應是由淺入深。英文比KM淺d,但其實最近都有NET堂,整體上應可應付一般小一課程有餘。學校活動較小,冇咩旅行,可能因為學校校舍本身已經好大。學校老師(特別是K1) 會經常打電話俾家長傾下小朋友情況。

KM細校,有始至終都有NET,由於學生少,學校老師員工同學生較close,中英數平均,K3開始自己學要寫手冊,對升小適應有幫助,家長參與度要非常高。課程黎講比較活動教學,成日都有outing,特別係K3,成日都有旅行參觀唔同地方(但最近COVID下當然冇乜),學期尾老師會分門別類各位小朋友嘅相再俾返家長,係幾sweet因為家長會知道小朋友響學校有咩玩有咩做。

綜合黎講,兩間學校都係好學校。KV名氣比KM大D(特別係非九龍區學校),對考直私有多少少幫助,但你小朋友活潑好動,KM可能反而較適合,因為KV要求係要乖同坐定定,or 家長擔心小朋友不受控,咁KV就可以幫你教返乖小朋友。

對直私黎講又要睇下你係target邊一類學校,因為有d小學揀學生以乖行頭(e.g. SPB, 三私),有d又希望學生活潑一D (e.g. YW, 一直)…

Lotsomom 發表於 21-11-17 14:41
兩家幼稚園我都是用家,明顯佢地教學方向好唔同。

KV大校,非常著重discipline同小朋友自律同自理能力,家 ...
請問你感覺小朋友讀邊間開心啲?

分別在於KV小朋友回到家馬上自己做功課, 劍鳴就返到屋企小朋友不斷看書

其實佢地都分別話自己果間學校好開心(emoji) 如果唔睇考小學,我認為劍鳴開心一d,因為多活動好多⋯但要有定心理準備家長參與度真係好高⋯

Lotsomom 發表於 21-11-17 21:14
其實佢地都分別話自己果間學校好開心(emoji) 如果唔睇考小學,我認為劍鳴開心一d,因為多活動好多⋯但要有 ...
請問話km 多活動同家長參予度高係咪講緊疫情前,依家係咪都無咩活動啦?

聽講都係,所以之前講嘅係疫情前嘅情況⋯

現在Km用家。小朋友舊年K2,今年K3 都有戶外outing。學校無咗要家長去既校外運動會,Xmas party 但校內仲有舉行。所以小朋友活動都仲有,係減少咗家校活動。 但就算疫情前,家校活動都冇其他學校例如lh咁多。。。

現在KM用家.. 我係冇TAKE KV, 最後選擇左KM.. 覺得都冇選擇錯..我個仔係KM讀得好開心, 放學回家會主動話要做功課.. 希望佢呢個想做功課的心會一直keep落去 lol

harbourcel 發表於 21-11-17 17:52
分別在於KV小朋友回到家馬上自己做功課, 劍鳴就返到屋企小朋友不斷看書

小朋友會不斷看書非常好!KM啦

小朋友睇唔睇書完全同讀乜幼稚園零關係(emoji)

Pikki129 發表於 21-12-9 03:06
小朋友睇唔睇書完全同讀乜幼稚園零關係(emoji)
贊同,我個仔讀n班,臨訓前都睇好多本其實睇自己需要就得
通常大家都推自己讀緊果間
好似sc用家讚到上天,非sc就話名不符實一樣

同樣KV 小朋友在校係守紀律
但並非讀親都會自己做功課

回覆 Lotsomom 的帖子

請問3私是指?

回覆 dorodonut 的帖子

想問KM N班每班師生人數和有幾多Net?每日幾多hour for英文?

chichi730 發表於 21-12-9 15:27
回覆 dorodonut 的帖子

想問KM N班每班師生人數和有幾多Net?每日幾多hour for英文? ...

我讀緊K1,而家一班大約23人,兩個老師,我唔記得一日係45分鐘定一個鐘頭net。

KV 英文程度如何呢 有冇媽媽知道有冇net?

Summer1983 發表於 21-12-10 11:28
KV 英文程度如何呢 有冇媽媽知道有冇net?
有net,但唔係駐班房,係咁多班share 1-2 NET程度我覺得係K1 K2稍慢 K3先追上去
‹ 上一主題|下一主題