用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 笑話一則: 2022全港中學排名 (記住要忍住唔好笑) ...
樓主: hkpapa852
go

笑話一則: 2022全港中學排名 (記住要忍住唔好笑)   [複製鏈接]

其實個網頁冇寫係"前EK超版", 反而寫左"資料來源︰教育局、學友社、Tutor Circle 尋補、各校官網"

佢寫左個: https://www.####.com/685406/%E6% ... %b8-iantsang/#page2

cmir 發表於 21-11-16 15:48
其實個網頁冇寫係"前EK超版", 反而寫左"資料來源︰教育局、學友社、Tutor Circle 尋補、各校官網"

佢寫左 ...

呢個網站, 咪就係當年"前EK超版"成名後, 飛起EK自己另起爐灶開個囉, 所以駛乜寫出嚟?

作為所謂教育顧問, 無理由連一D"是否合理"既資料都唔去核實一下, 就隨轉載吧?

如果真係咁隨意, 即係無責任心

而且, 仲夠膽死話資料來源︰教育局、學友社......

如果真係參考教育局資料, 有咩可能會係官津中既中一學額中寫上"未有提供資料"?

咁寫法, 真係唔知有冇違反虛假說明

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

cmir 發表於 21-11-16 15:48

佢寫左 ...
有個疑惑,佢話『全港十八區通過驗證的Band 1A中學』,其實通過咗乜嘢驗證?

hkpapa852 發表於 21-11-17 09:10
呢個網站, 咪就係當年"前EK超版"成名後, 飛起EK自己另起爐灶開個囉, 所以駛乜寫出嚟?

作為所謂教育顧問,  ...

升小升中都需要「教育顧問」,真係唔知係現今的教育制度複雜,還是家長的常識水平低落?

不過有一樣野可以肯定的:除左打機之外,上網6789吹一樣可以發達!

PS:超版有無透露過佢千金培育成點?超級狀元?醫學聖手?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 21-11-17 09:38
升小升中都需要「教育顧問」,真係唔知係現今的教育制度複雜,還是家長的常識水平低落?
兩個女好似都係升中跳船離開咗話"合適"既學校, 去咗中西區人氣新校舍學校
大女好似都仲未畢業
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

我認我唔夠勤力,有冇人可以比啲tips我,####網站是什麼

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-11-17 09:44
兩個女好似都係升中跳船離開咗話"合適"既學校, 去咗中西區人氣新校舍學校
大女好似都仲未畢業
...

似乎大女讀緊S4

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/571357/%E5%A5%B3%E5%85%92%E5%B9%B4%E5%B9%B4%E8%80%83%E9%A0%AD%E4%B8%89%E5%90%8D-ian-tsang%E6%95%85%E6%84%8F%E5%AE%89%E6%8E%92%E5%A4%A7%E9%87%8F%E6%B4%BB%E5%8B%95-%E6%83%B3%E4%BD%A2%E5%AD%B8%E8%AD%98%E4%B8%80%E6%A8%A3%E5%98%A2

回覆樓主:

有"名人"個名,知道了

Kirin007 發表於 21-11-15 11:31
睇update時間:tutorcircle個Excel表係抄####,另有一個tutorboard公佈嘅DSE排名係來自大考網,改個date變 ...
唔係瓜, 改個date ?!!

回覆 hkpapa852 的帖子

竟然? 真係得淡笑
唔係真係有人信 ar ma..

呢啲排名,真係有好多人信㗎。好多家長仔女升中呈分時,連個遊戲大慨係點玩都未知。最近我先有個朋友話家長group嘈,話學校份卷深,普遍都係70幾80分,人地乜乜小學嗰啲個個都90+分攞A,升中邊夠佢地爭?!啲b1英中位實俾佢地攞晒啦

優才原來已是1A,真是十年人事幾翻身!

hkpapa852 發表於 21-11-15 18:04
蕭明,德雅,排名遠高於KC, SJC, MSS同QC

相關家長可能開心到瞓瞓吓都會笑醒
哈哈, KC終於有個排名壓過QC啦 !

你哋誤會咗…..呢個係2022全港中學女教師靚女排名榜!

twinkle00    發表於 21-11-17 21:24

twinkle00 發表於 21-11-17 11:57
唔係瓜, 改個date ?!!

因見update日期係12/7,DSE 應該仲未放榜,所以有此推論。

回覆 Kirin007 的帖子

仲未放榜已經有排名
可信度…

回覆 ok3 的帖子

所以有時我覺得有肯努力, 做足功課的家長已經贏在起跑線..

hkc3 發表於 21-11-17 10:22
我認我唔夠勤力,有冇人可以比啲tips我,####網站是什麼

我都諗唔到 可否指教一下

SLHongkonger 發表於 21-11-17 22:03
我都諗唔到 可否指教一下

O

Poyau 發表於 21-11-17 22:08
O

Get 到了 謝
‹ 上一主題|下一主題