用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 笑話一則: 2022全港中學排名 (記住要忍住唔好笑) ...
go

笑話一則: 2022全港中學排名 (記住要忍住唔好笑)   [複製鏈接]

最近阿仔同學個媽媽成日搵我老婆呻, 話點解間中學差咗咁多嫁.
我最初以為學校咩事, 諗住去8吓, 點先原來話佢地朋友間最近見到"前EK超版"攪出嚟個網站份"全港中學排名", 學校排名大跌, 所以認為學校差咗...... 聽完我都唔知俾個咩反應佢先好.......

之後我又去8吓, 見到呢個"驚為天人"既排名:

https://www.(自己諗下係咩字).com/654852/%E6%9C%AC%E5%9C%B0%E5%8D%87%E5%AD%B8/%E4%B8%AD%E5%AD%B8/%E4%B8%AD%E4%B8%80%E6%B4%BE%E4%BD%8D%EF%BD%9C2021%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%9C%80%E6%96%B0%E6%8E%92%E5%90%8Dtop100-%E9%99%84%E5%90%84%E6%A0%A1%E7%B6%B2top10-%E6%8E%92%E5%90%8D/

身為收費升學/教育顧問既大頭仔, 如果做份咁既嘢出嚟呢, 証明佢已經退化到同老趙一樣既水平

不過再上網睇睇, 似乎呢份嘢, 同多間補習機構之間瘋傳既排名呢, 竟然係一模一樣:

https://www.tutorcircle.hk/blog/6475/2021-%E9%A6%99%E6%B8%AF-band1-%E4%B8%AD%E5%AD%B8-%E6%9C%80%E6%96%B0-%E6%8E%92%E5%90%8D-top100/#%E5%85%A8%E6%B8%AF%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%8E%92%E5%90%8D2021%EF%BC%88%E6%9B%B4%E6%96%B07%E6%9C%8812%E6%97%A5_11_00am%EF%BC%89

https://www.icecreamtutor.com/post/%E3%80%90%E5%85%A8%E6%B8%AF%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%8E%92%E5%90%8D-2021%E3%80%91%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%9C%80%E6%96%B0%E6%8E%92%E5%90%8D-top-100-%EF%BC%88%E5%90%8D%E6%A0%A1%E8%A9%B3%E7%B4%B0%E4%BB%8B%E7%B4%B9%E5%8F%8A%E5%88%86%E6%9E%90%EF%BC%89

到底係邊個抄邊個呢?

不過睇完個排名真係幾好笑..........

9    0    0    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我只係知道皇仁排到去60+,這個與我的認知有出入

hkpapa852 發表於 21-11-15 09:02
最近阿仔同學個媽媽成日搵我老婆呻, 話點解間中學差咗咁多嫁.
我最初以為學校咩事, 諗住去8吓, 點先原來話 ...

1C 排名 前過 1A 1B ???
1A 排名 後過 1B 1C ???

我相信呢個排名唔係以DSE成績為重點考量,或者調查受歡迎程度佔好高比重,又或者校內設施、師資配比、校長水平、學生品德...算啦我編唔下去啦⋯⋯首一百已經過半1A,與我預期唔相符!

Kirin007 發表於 21-11-15 10:13
我相信呢個排名唔係以DSE成績為重點考量,或者調查受歡迎程度佔好高比重,又或者校內設施、師資配比、校長 ...

睇下補習社 tutor circle 條link, 有詳細D既分類. 有細項係DSE成績排名, 不過呢個排名, 唔知係來自邊個時空既香港

呢個網站內容詳細D, 估計"專家網頁"既排名都係係呢度抄番嚟

連專家都要抄功課, 我地又真係好難叫小朋友唔好抄功課

twinkle00    發表於 21-11-17 11:56
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

引到大家咁開心咪幾好

hkpapa852 發表於 21-11-15 10:22
睇下補習社 tutor circle 條link, 有詳細D既分類. 有細項係DSE成績排名, 不過呢個排名, 唔知係來自邊個時 ...

睇update時間:tutorcircle個Excel表係抄####,另有一個tutorboard公佈嘅DSE排名係來自大考網,改個date變成今年!如果你唔係等到大部分學校出report,可能比人抄作業嘅就係你。
btw,作為一個升中小白,我都會信嗰啲排名,信幾成就要自己思考,選校時實地參觀、調查係最基本。

話是話喇叭年年都好遲出成績

QC LSC居然喺港大同學會後

顏寶玲居然咁前

Kirin007 發表於 21-11-15 11:31
睇update時間:tutorcircle個Excel表係抄####,另有一個tutorboard公佈嘅DSE排名係來自大考網,改個date變 ...
所以我開始覺得50小強係似樣D

IYY    發表於 21-11-15 22:44

PingWu_FB 發表於 21-11-15 12:43
話是話喇叭年年都好遲出成績

QC LSC居然喺港大同學會後
以「個人喜好」而排

我係咪應該開心大女學校仲見影

hkpapa852 發表於 21-11-15 12:54
所以我開始覺得50小強係似樣D

又係!
題外話:留意過內地高中排名,爭拗極少;而內地高校則年年吵像極了香港中、小

一向都係盡信排名不如冇排名  

醒目開學勳章 王國長老

做到死死下既我, 俾你既資料笑死了
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Kirin007 發表於 21-11-15 13:09
又係!
題外話:留意過內地高中排名,爭拗極少;而內地高校則年年吵像極了香港中、小
...
内地小升中,初中升高中都需要經過公開試來進行篩選,自然高中排名就沒乜異議.

大學則連年擴招,又每隔數年換個條目搞一次"認證",不吵才怪.(神臺個幾間除外).

反觀"某都會",搞精英?搞普及?不倫不類就最像!

好彩我仲見到我女的學校。

銀禧74好彩仲見到

medicine 發表於 21-11-15 15:03
内地小升中,初中升高中都需要經過公開試來進行篩選,自然高中排名就沒乜異議.

大學則連年擴招,又每隔數年換 ...

好多省份高考卷、投檔線並不統一,都好難話個高中排名極盡客觀!而香港以統一公開試成績作一個Top100時都難以服眾
講到精英教育,曾經喺網上睇到一段話,大意如下:
有錢有才=精英教育
有錢冇才=素質教育
冇錢有才=應試教育
冇錢冇才=職業教育
覺得又幾有趣

twinkle00    發表於 21-11-17 11:58

蕭明,德雅,排名遠高於KC, SJC, MSS同QC

相關家長可能開心到瞓瞓吓都會笑醒

hkpapa852 發表於 21-11-15 18:04
蕭明,德雅,排名遠高於KC, SJC, MSS同QC

相關家長可能開心到瞓瞓吓都會笑醒

誤人子弟 等你出排名好過
‹ 上一主題|下一主題