用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Delete
樓主: pkjanel
go

Delete [複製鏈接]

ol_bb 發表於 21-11-14 08:26
直資唔可以全開國際課程,所以中學49% 可以考A level !關於中文科,小學有開三個level , 如果最高個level  ...

3個 level中文形式似英基,但英基衹考ib, 中文科分level, 亦可選其他語文,而dse中文就無分level。

回覆樓主:

中學中文有分9 個set (有繁體班/簡體班/ 有廣東話班/普通話班), 用小班教學(6 班Form 1 分9 班中文),語文一定要讀中文(因為直資),另外初中必修第三語言(Spanish or French) !

poonseelai 發表於 21-11-14 08:36

3個 level中文形式似英基,但英基衹考ib, 中文科分leve ...

係,所以有幾位同學中學轉英基,不過同時亦有部份由英基轉過來讀中學!

ol_bb 發表於 21-11-14 09:07

係,所以有幾位同學中學轉英基,不過同時亦有部份由英基轉過 ...

請問運動又點呢?我見佢website ruby cricket 都有,但校舍咁細又點練呢?

回覆樓主:

小學校舍真係唔大,不過都有操埸,一個在地下,一個在天台,另外禮堂都會用作PE !  

pkjanel 發表於 21-11-14 12:19
請問運動又點呢?我見佢website ruby cricket 都有,但校舍咁細又點練呢?

如果去到中學,校舍就非常大,有多個球場,有跑道,有大片草地!

ol_bb 發表於 21-11-14 06:49
我小朋友係YMCA用家,學校同本地學制學校完全唔同,比較英式,校長、大部份老師、curriculum coordinator  ...

Interview通常考咩?英文好就可以?

ret818 發表於 21-11-15 10:43
Interview通常考咩?英文好就可以?

考中英數

ol_bb 發表於 21-11-15 10:49
考中英數

之前睇過啲post,話學生會打交,都幾頑皮,老師又唔多處理,有冇聽講過

老師行為方面都執得嚴架,如果有行為問題會立即call 家長,學校亦會有support team 去處理行為問題,班房內有behavioural chart 獎勵好行為!  不過老師一般不會大聲鬧學生,而係同小朋友傾 !

回覆樓主:

建議可以返學放學觀察學生,或者試吓call school office 睇吓可唔可以安排school tour, 自己親身了解最好!

基信是否沒有測驗考試?

回覆樓主:

我哋叫評估, 中文比較多評估,有閱讀(閱讀理解)、寫作、説話、聆聽、拼音、默書等等,有部分不會預先通知,Maths 有quiz(多數不預先通知),English 有weekly spelling 10 個生字,其他例如Phonics ,reading, writing靠平日上堂及多睇書!
總括黎講除左中文科每日有功課及要溫書之外,其他科可以靠堂上吸收!小班教學,老師教得好好,小朋友喜歡上學,喜愛閱讀,有學習動機!校長有愛心,每日返學在門口歡迎小朋友及家長,佢認得全部學生及絕大部份家長,校長成日入班房觀課,所以好了解每位小朋友性格!如果家長有任何問題可以隨時搵老師或校長,可以thru google classroom, email, 電話或約親自見面!

如果學校又大又靚, 音小應該好過啟思? 學費又平一半

啟思係中文小學, 用中文教IB的

利申: 曾經是啟小用家, 小三轉走

minichong28 發表於 21-11-15 12:03
如果學校又大又靚, 音小應該好過啟思? 學費又平一半

啟思係中文小學, 用中文教IB的

可否分享點解要轉走?都讀左三年,小朋友考到勁野?
學校英文是否NET教?

pkjanel 發表於 21-11-12 19:23
呢三間有offer, 個留位費都係下星期要交。本身有音小offer 已留位。

小朋友讀開ib 學校,英文同國語不錯。 ...

如果交通和學費不用考慮,我會揀YMCA, 看你的要求都唔啱傳統學校,YMCA係最接近國際學校的local school,又有繁中和local maths 符合local家長需要,唯一唔好係高中有部份人要考DSE, 不過到中學也可以轉IS/出國,問題不大。
啟思係IB和happy school, 但語境YMCA更好,YMCA課程類似英制亦會比較structured 可能local 家長會較易適應。
聖若望雖然都happy愛心學校和英小,但始終傳統學制框架,課程受限制,到高小就「現形」,不用考慮。

ol_bb 發表於 21-11-14 08:26
直資唔可以全開國際課程,所以中學49% 可以考A level !關於中文科,小學有開三個level , 如果最高個level  ...

可否自己要求唔讀最高level

ol_bb 發表於 21-11-14 06:49
我小朋友係YMCA用家,學校同本地學制學校完全唔同,比較英式,校長、大部份老師、curriculum coordinator  ...

這個是比較似國際學校理念,比較注重個人化。
傳統學校是注重一體化,全部做一樣野,達同一個標準,交同一樣的model answer.

964000 發表於 21-11-19 07:03
可否自己要求唔讀最高level

入讀時自己選擇.

回覆 pkjanel 的帖子

主要係覺得學費唔值, 其次係諗到將來主要都係留港繼續讀書, 所以轉戰local school, 課程更實際和有目標性, 起碼我響小朋友成績表上見到, 之前既成績表, 只是一大堆空泛讚美說話

不喜勿插, 大家覺得CPS老師有愛心, 個人好主觀係因為"學費好貴", 所以為家長/學生"提供優質服務"而已

我小朋友轉走傳統津小, 其實課程同CPS真係分別不大, 學校語境更好, 老師更有熱誠呢

‹ 上一主題|下一主題