用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Delete
go

Delete [複製鏈接]

Delete
   3    0    0    0

我係啟思小學用家,但係你要英文小學,啟思不是,雖然係IB。啟思要4年級先開始大量英文授課,For順利銜接啟中,因為啟中英中。學校很好,老師溫柔有愛心,而且小細節上亦都非常關心學生。學校課程設計亦都有趣。功課少,但應該學嘅我見都有學。同老師交流密切。

pkjanel 發表於 21-11-12 19:23
呢三間有offer, 個留位費都係下星期要交。本身有音小offer 已留位。

小朋友讀開ib 學校,英文同國語不錯。 ...

考慮升中/高中有什麼計劃
音小一條龍 高中考DSE 成績OK
啟思/基信非直升 高中另有IB/AL
聖若望無關聯中學 升中公海再拼

clean112 發表於 21-11-12 19:33
我係啟思小學用家,但係你要英文小學,啟思不是,雖然係IB。啟思要4年級先開始大量英文授課,For順利銜接啟 ...

啟思我去in 時feel 到主任好有heart. 初小英文教得好嗎?用NET 嗎?

pkjanel 發表於 21-11-12 19:56
啟思我去in 時feel 到主任好有heart. 初小英文教得好嗎?用NET 嗎?

我哋宜家1年班,同學好多課外時間都講英文。宜家英文老師雖然亞洲面孔,但唔識講中文。教得幾好。

Poyau 發表於 21-11-12 19:39
考慮升中/高中有什麼計劃
音小一條龍 高中考DSE 成績OK
啟思/基信非直升 高中另有IB/AL

老實講,都未有咩計劃。主要想小學時間happy 左先 (emoji)

回覆 pkjanel 的帖子

你好,想問吓ymca 基信係咪今日收到信㗎?

請問基信係幾時in㗎?
我以為係一月先有結果添

Lumbb 發表於 21-11-12 21:56
請問基信係幾時in㗎?
我以為係一月先有結果添

封信係date 11月9. 我地10月中in. 你幾時in 架?check 信箱,佢寄信黎架

我地都係10月中in,都未有信~~

想問下幾時deadline交錢啊~可能聽日打去學校問下先

pkjanel 發表於 21-11-12 23:14
封信係date 11月9. 我地10月中in. 你幾時in 架?check 信箱,佢寄信黎架

得我check 下先. By the way, Congrats (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

khflora 發表於 21-11-12 23:18

想問下幾時deadline交錢啊~可能聽日打去學校問下先

郵寄可能無咁快,good luck!
你都有考,想問下你點睇呢間學校?
英文真的很好嗎?
外藉學生是否大部份印巴藉呢?

pkjanel 發表於 21-11-12 19:23
呢三間有offer, 個留位費都係下星期要交。本身有音小offer 已留位。

小朋友讀開ib 學校,英文同國語不錯。 ...

睇下你想讀中小(啟思)定英小(基信)。基信其實已經付合到你頭2 點的要求

朋友有兩個學鋼琴既學生係基信讀,英文去到native 水平~學生國藉應該咩都有d~又唔只係印巴藉
個日interview 我都見到白人

其實基信都幾似國際學校,但佢係私校。唯一擔心係佢課程係港英混合,不是ib......

pkjanel 發表於 21-11-13 21:59
其實基信都幾似國際學校,但佢係私校。唯一擔心係佢課程係港英混合,不是ib......
...

基信中學為直資
高中雙軌分流考 DSE /AL 亦非 IB

回覆樓主:

我小朋友係YMCA用家,學校同本地學制學校完全唔同,用英國課程(除中文、數)比較英式,校長、大部份老師、curriculum coordinator 都係英國人!學生除左在中文堂要用普通話,其餘時間都係用英文溝通!Year 1 有Phonics lesson, 老師每教完一個level會單對單做assessment, 另外也會定期單對單做Reading assessment,如果老師覺得學生需要多些support 會另外單對單或小組教!

Poyau 發表於 21-11-13 23:07
基信中學為直資
高中雙軌分流考 DSE /AL 亦非 IB

直資不可多過一半學生考非DSE, 基信DSE成績如何?上面家長講小學衹得中文一科係中文,如考DSE中文科跟得上?打算一路讀至中學畢業,這點都要考慮。

回覆樓主:

直資唔可以全開國際課程,所以中學49% 可以考A level !關於中文科,小學有開三個level , 如果最高個level Native Chinese係用香港課程,呢個level 呢幾年加深左好多,默書以前一個月一次,依家1-2 星期一次,作文小二100-200 百字,另外好多閱讀理解,包括作業,網上!老師要求小朋友要多閱讀中文書,所以每日最花時間是在中文科上!

‹ 上一主題|下一主題