用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小四內向聽話型男仔只喜歡英文,升學點算 ...
樓主: HKMumm
go

小四內向聽話型男仔只喜歡英文,升學點算   [複製鏈接]

你指向下插的是點向下法先???
中文科邊一part最差?? 差到點???

我女小學又係好多同學英超勁,中文差,
上到中學都免強可以 !

所以但真係想知他是差到什麼情況???
#作文好底分???
#可唔可以先由日本漫畫入手???

subb 發表於 21-11-12 09:57
你指向下插的是點向下法先???
中文科邊一part最差?? 差到點???

其實,我估樓主思緒好亂,亦好芧盾,一方面好想給孩子自然自由發展,另一方面又好怕再咁落去中文實影響升中,心態上係無百分百把握係唔敢想去試。不過,樓主嘗試放鬆下心情去想想,跟subb話齋,同樣個案嘅大把,只要"逐步逐步、着少着少"去改變,小孩子的中文無話改善唔到的,將來DSE咪只求攞個3咪得囉,一樣大把U課程有得讀。我女由DayOne已經不投放時間响科通識處,只求攞個2就收工,結果反而有驚喜。

英文程度去到邊? 因為就咁睇, 小四睇Tom Gates and Tree House, 上緊Cambridge Flyers, 好像程度偏淺, 如果去考英小, 英文程度未必夠, 而且就算讀英小, 中英數都係缺一不可

我小朋友中文都係好弱, 又係只睇英文書, 暑假期間我隔日要求佢作文, 每日做閱讀理解,重組句子, 而家中文唔算最叻, 但都叫應付到學校要求

回覆 HKMumm 的帖子

我眼見男仔普遍喜歡偵探小說又或者你扮煲劇
叫佢陪你一齊煲

我兩個仔同你小朋友差不多,大仔升中了,讀了一間英中。在他小四時也有外補中文,但效果一般,中文成績沒有進步也沒有對中文產生興趣。現在升中了,全英反而讀得更開心。中文課就剛剛合格。

HKMumm 發表於 21-11-11 12:55
小朋友自幼稚園已明顯一聴英文醒神,中文頭暈。我哋冇姐姐,自己帶,家庭一致用廣東話話,冇 video game,  ...

都係果啲意見,睇佢個人性格和取態,如果佢係唔會放棄類型,應該唔使太擔心,要佢認識中文科嘅重要性。如果佢係已經放棄類型,炒中文科嘅機會係極大。中文科並非甚麼殺手,問題係自己是否想生存~~~

最近,有位國語老師對我説,所有的語言由說話開始,香港人生活節奏急促,尤其是雙職父母,工作後回家,跟小朋友說話也不多,同時也不夠深入。大家可以以作參考。作為父母,除了鼓勵小朋友看書外,平常還可以作什麼呢?

hkpapa852 發表於 21-11-12 09:24
小朋友咁抗拒中文, 如果堅持留係本地學制相信9成無運行
中學既中文科要求係小學既N倍 (即係要考更多無謂嘢) ...
對,包括將來大學/工作。如果打算將來外國生活,就簡簡單單轉國際學校,中文隨興趣去發展。
如果不打算將來外國生活,以整體形勢發展來看,只有俾心機學好中文。

語言的背後是文化,其實好多時候學多種語言都是希望了解多一些相關文化。多元化社會就是這樣(唔好意思離題,不過想帶出的信息就係學中文唔係齋學中文字/語言)

如果因為普教中而影響上堂效果,其實可以多看普通話節目,YouTube 唔多,可以試試抖音/小紅書之類。有很多有趣的寵物搞笑視頻,通常小朋友都會有興趣。

多接觸,不僅普通話突飛猛進,潮語都會學多很多。再可以追一下中文劇,例如我d小朋友之前追瑯琊榜,自己再搵書睇,順便學埋歷史

朋友女一樣情形, 唔鐘意中文的小朋友上中小係好痛苦, 因為除英文外全部都係中文, 影響埋數學的理解和解題能力。
結果朋友女轉去英小, 英文程度絕對無問題, 中文淺咗、少咗, 反而無咁討厭, 而且對數學的理解都好咗。一石幾鳥!

所以如果唔考慮國際學校, 可以趁移民潮搏英小。

再說白啲,以我經驗相信其實關鍵在於youtube=語境,成也youtube敗也youtube.......唉,因為它能輕鬆地自然學習,而且英語入面有海量資訊,程度可以自動提升到那個地步,就看小朋友平日是喜歡看甚麼東西和節目了。如果每天看上一小時,再加上六,日的特長時間,家長應要盡力平衡youtube內的中英文時間,返半日學相信會令情況更快出現一面倒向英文,因為中文是象形文字嘛,然後手機和電腦平台亦被變成英文版,如果有打機更衰多二錢重,因為輸入英文字不用學嘛,中文就會卡在讀和寫這兩方面,相對地如果是玩開中文版的打機迷,中文和普通話能力就會較英文好,因為youtube的攻略多數是說普通話嘛

b3410 發表於 21-11-12 12:59
對,包括將來大學/工作。如果打算將來外國生活,就簡簡單單轉國際學校,中文隨興趣去發展。
如果不打算將來 ...

我嗰個小學時係睇普通話講故事嘅"四字成語"的由來,睇得津津有味,雖然D動畫製作一般般,但勝在小學生無咩要求嘛!

b3410    發表於 21-11-13 14:48

回覆 yianleen 的帖子

我小朋友同樓主情況一樣, 想問大家有無易入英文小學介紹?

hkpapa852 發表於 21-11-12 09:24
小朋友咁抗拒中文, 如果堅持留係本地學制相信9成無運行
中學既中文科要求係小學既N倍 (即係要考更多無謂嘢) ...

換句話講,如果大機會需要考dse或在大中華地區做普通人,可能要趁早諗下點樣可以幫佢產生興趣增強能力,為中學做準備啦。。

dingyan 發表於 21-11-12 18:05
換句話講,如果大機會需要考dse或在大中華地區做普通人,可能要趁早諗下點樣可以幫佢產生興趣增強能力,為 ...

談 何 容 易

YmOra 發表於 21-11-12 18:11
談 何 容 易

我自己嗰個都愁緊中文,梗知不容易啦。。。

YmOra    發表於 21-11-12 18:29

dingyan 發表於 21-11-12 18:05
換句話講,如果大機會需要考dse或在大中華地區做普通人,可能要趁早諗下點樣可以幫佢產生興趣增強能力,為 ...

如果只需要用中文溝通, 根本唔需要讀本地學制
就算今日轉到入英小, 唔通真係可以馬上"翻生"?

繼續留係本地學制, 一上中學馬上由6大科變1X科.

中文只係合格水平左右, 除非間小學本身係極弱既學校, 否則基本上無乜可能做到B1學生, 咁即係9成入唔到B1英中 (B2英中都難)

如果入唔到英中, 即係有10科以上用中文教, 到時點頂?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-12 18:28
如果只需要用中文溝通, 根本唔需要讀本地學制
就算今日轉到入英小, 唔通真係可以馬上"翻生"?

嗯,我覺得已經決心脫離本地學制的情況可以不做討論啦。。
而在本地學制下,無論中小定英小入英中可能都需要有一定競爭力,大機會也包括不太差的中文成績?入咗英中仍然需要面對dse中文科,一般人都希望可以合格吧?語言好難一蹴而就,細個又有先天優勢,現在開始綢繆希望可以幫第日慳啲功夫。。
其實呢幾日咁啱有外藉本地朋友傾起佢申請英文科pgde,其中要求有識中文,佢自己emi中學時第二語言揀嘅法文,而間學校而家有開普通話已經不再開法文。。咁十年廿年後又會係點呢?每個家庭情況都不一樣,裝備定迴避都可能要諗多啲。。

如果學習能力係冇問題嘅,又如果我係樓主一定幫小朋友降級考英小,有機會情願將儲定大學嘅錢掉去國際學校!唔識字嘅人講嘢都可以好叻,所以(emoji)清楚係語言問題影響學業定係其他原因。

睇晒三頁,由於唔知小朋友讀邊間小學,所以唔知實際上中文有幾差,可以肯定嘅係:
1、中文成績下降
2、小孩愛看英文書

從樓主列出嘅英文書來看,係 age appropriate 嘅選擇,但程度唔高。其實一般中文小學,中文教得深,英文教得淺,小朋友捨難取易,係人之常情,而且從分數看,家長會覺得小朋友英文好過中文,但分數反映出嚟嘅,未必係真相。真係去咗程度高嘅英小,會不會嚇親,驚咗英文?

我當年做法,係繼續培養英文嘅興趣,外籍老師練 oral,小四,就算未睇到 Harry Potter, 至少都要睇到 Land of stories 呢個程度。我女當年,中文差,唔睇書,靠睇電視浸中文,中文得C, 靠英數常一樣抽入band 1 英中。中學遇到好嘅中文老師,加上同學陪温習,中文keep 到中游成績。

其實,一般地區 band 1(非名校) ,英文好,同native 一樣流利,已經足以令面試的老師眼前一亮。而中文成績,要谷到有 A 好難,但要合格,B或C的成績,是做得到的。當年我用睇電視劇嚟教閱讀理解,作文捉題目幫佢作定,文言文譯成英文教,保住大部分考試中文有B,只係其中一次呈分 C咗。
‹ 上一主題|下一主題