用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小四內向聽話型男仔只喜歡英文,升學點算 ...
go

小四內向聽話型男仔只喜歡英文,升學點算  

小朋友自幼稚園已明顯一聴英文醒神,中文頭暈。我哋冇姐姐,自己帶,家庭一致用廣東話話,冇 video game, 冇愛回家,只有YouTube, 爸爸中文好,我剛相反。我們就係怕佢中文唔好,加上我們也只是小康之家,小朋友又內向。所以入了一間本地小學。小三前還叫勉強可以,排級半後一點。但小朋友人越來越大,越選擇英文看,佢自己要看英文圖書,又自己search 英文YouTube, 現在連去買外賣,自己改用英文order 外套賣,除了學校的功課,習作(專補中文一星期一天),已經每星期都做中文閱讀,但升上小四後情況插水式向下,我發現佢所有中文問的題目(中,數,常)全部都飛字看,或者叫冇心機看。佢自己都知問題,什麼方法都用過了。

現在已經是小四,正常都應該堅持至升中。一直都只想/打算大學才看是否改到外地升學,因為我哋也只應付到大學外地升學的費用。同時也希望他能本地讀,始終希望我們可以陪伴他。由開學到而家,天天開捉油,真係唔知點算,只能一直陪他溫習,升中真係唔知點算好

回覆 HKMumm 的帖子

陪佢睇多D中文書,返回基本步,小六開始有文言文,更痛苦。

佢超抗拒看中文圖書,我又中文水平不好,中文有限公司,所以中學真係唔知可以點選,又冇打算去外國生活,好煩。

咁揾爸爸教。

或外判找專教中文的補習社

回覆樓主:

有冇心水男校定男女校?

HKMumm 發表於 21-11-11 12:55
小朋友自幼稚園已明顯一聴英文醒神,中文頭暈。我哋冇姐姐,自己帶,家庭一致用廣東話話,冇 video game,  ...

請問英文程度如何

爸爸和仔完全兩種個性格,爸爸完全教唔到,小朋友又玩對抗。

由小二開始已經一直有一星期外判中文專補

我不太清楚本地中學情況,所以上來問問有什麼可以做。我哋重視小朋友品行,要勤力,現在社會太功利了。

佢喜歡上英文,一直每星期劍橋英語flyer,看tree houses Tom gates果類書,佢喜歡看而適合他的我們都不會不準

你們現在是英小抑或中小?

現在中小啊

咁中小要努力D,否則上唔到英中更痛苦。爸爸幫唔到手就交俾外判,试多2間作比較。揾一間適合既。

係,好頭痛

HKMumm 發表於 21-11-11 14:41
佢喜歡上英文,一直每星期劍橋英語flyer,看tree houses Tom gates果類書,佢喜歡看而適合他的我們都不會不 ...

試看他喜歡的英文書有無中文版

有試過買中文版回來,一句我睇唔明,放埋一邊,所以真係越大越難教

HKMumm 發表於 21-11-11 12:55
小朋友自幼稚園已明顯一聴英文醒神,中文頭暈。我哋冇姐姐,自己帶,家庭一致用廣東話話,冇 video game,  ...

你囝囝喜歡"普通話"的發音嗎?本身學校都有學普通話,會好容易察覺孩子喜不喜歡。若然對普通話有好感,或許可以嘗試用普通話學中文、記中文字、理解中文文章意思。其中,對數學的文字理解亦有幫助。不過,如果對普通話不感興趣就不要免強利用了。

我覺得語言是學些的工具,如果他不喜歡中文,那麽坦白説,他的成績只會越來越差。爲什麽不給他轉學去英文小學呢?你現在留著錢給他讀大學,還不如現在讓他轉去英文小學,還有機會將來上英文中學(津貼)。否則,你小學成績不夠班,就上不了英文津貼中學了。