用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 16歲以下打了一針而打算由英回港的學生請注意 ...
樓主: sp3014
go

[英國] 16歲以下打了一針而打算由英回港的學生請注意   [複製鏈接]

PUIPUI2000 發表於 21-11-1 21:50
如果喺香港打完兩針嗰啲呢?

在香港打了兩針的一定無問題,政府一定會承認自己發出的針卡的

奥脫福 發表於 21-11-1 10:49
就算上到機,返到香港都重要坐21喎!無乜事就咪鬼番啦。

exactly,返去為咩

一言難盡,就是因為家中有事,如果可以都唔想返。

今天終於打到CX 的電話,CX 話只要打了疫苗,有證明便可,政府沒有提及exactly 什麼證明,所以那張針卡 hard copy 應該ok 的,因為如果 download 唔到 app , 那是唯一的證明,而且CX 提到 Covid pass 那一段,是10月26 日前發出的,可能未 update, 也可能不是太多人返,所以未查覺出情況。

希望以上資訊幫到大家,如果仍有不清或遺留,麻煩告知,好等小朋友上機前可解決。

LiHing 發表於 21-11-2 11:37
今天終於打到CX 的電話,CX 話只要打了疫苗,有證明便可,政府沒有提及exactly 什麼證明,所以那張針卡 har ...

大家Keep 住update最新情況

希望最壞嘅情況可以快d過去

LiHing 發表於 21-11-2 11:37
今天終於打到CX 的電話,CX 話只要打了疫苗,有證明便可,政府沒有提及exactly 什麼證明,所以那張針卡 har ...

謝謝,請問你小朋友幾時返?

十一月尾

今晚3/11,英國返香港,維珍只查看電子文件,不用print out,而Collinson centre TW62DT,肯同我地print out, 我哋刻意唔拎出嚟睇下得唔得, 結果可以

回覆 Jack1020 的帖子

請問你小朋友幾大?在香港打針定英國?

回覆 agnesmomo 的帖子

我之前及今天再致電衞生處,他們電話回覆英國地區仍然是冇指定prescribed document format only 除非某些與香港逹成認可安排的地區countrieshttps:[url]https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/places_of_issuance_recognised_vaccination_records.pdf[/url] 所以我話12-15歲沒有covid pass app 只有一張NHS針咭仔,chp職員話只要是認可機構發出就ok.

我也問左CX customer care ,  他們回應文件是根據衛生署的要求,如衛生署接受就可,且fly ready app 不是英國回港航班指定要用的。

所以我現在打算用nhs 細針咭仔做一針的証明。另會再問下學校gp 有否 other nhs document。

大家有否相同的資訊from chp and CX?

回覆樓主:

多謝各位。
朋友是CX 空姐,昨天landed London,已代問當地CX 地勤,俾咗亞仔張疫苗卡仔佢哋睇,只要卡仔上面姓名同Passport一樣就會接受。
但好可惜我仔仔之前感染咗,之後已打针,醫生寫咗信證明話90日內fit for fly ,不需要做PRC test,若然做咗有機會係False positive result.
佢哋話一定要做,所以我唔夠膽比個仔去做,最後決定今個聖誕唔返香港。

請問知唔知打咗一針嘅小朋友返英國係咪都要自我隔離10日?
另外我將會cancel酒店,如果有人需要可隨時PM我。
Thx

很感謝大家的資訊和幫忙,我收到CX 的資訊也是一樣。

agnesmomo 發表於 21-11-4 18:07
多謝各位。
朋友是CX 空姐,昨天landed London,已代問當地CX  ...

18歲以下由香港過去不用隔離
除非10日內去過 Red list 地方

Poyau 發表於 21-11-4 20:30
18歲以下由香港過去不用隔離
除非10日內去過 Red list 地方

謝謝你。
真係發展得好快,剛剛收到學校Medical team ,醫生寫咗證明阿仔打針的所有資料,非常detail ,出產日期及exp.date , 邊個地方打,邊個Staff code 負責打都寫埋.學校都好想幫到亞仔返香港過聖誕。

而家個心情非常忐忑,仔18/9 中招,27/10打針 ,12月檢測PCR test false positive 嘅機會大嗎??

agnesmomo 發表於 21-11-4 20:38
謝謝你。
真係發展得好快,剛剛收到學校Medical team ,醫生寫咗證明阿仔打針的所有資料,非常detail ,出 ...

不用客氣
接種疫苗紀錄似乎要由 NHS 發出?

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/inbound-travel.html#Vaccination

.......相關主管當局或其認可機構發出的接種疫苗紀錄......

放心。
有NHS記錄咭仔,及GP醫生信中亦有NHS number 。信的內容包含記錄卡仔上的所有資料。

謝謝你。
真係發展得好快,剛剛收到學校Medical team ,醫生寫咗證明阿仔打針的所有資料,非常detail ,出 ...

考慮預早試做 PCR test
看看CT值 有無 False positive 問題

Poyau 發表於 21-11-4 21:05
考慮預早試做 PCR test
看看CT值 有無 False positive 問題

同學校講定係自己book test?

謝謝你。

明白你的心情,因為大家都好掛住仔女。

如果政府未再一步收縮防疫,我覺得返嚟出事機會不大(因為小朋友已康復)。但現在收緊咗之後,香港測試提升個CT值要大過45先可以當negative(以前係33)。如果測到 false positive, 最少都要住ICC 24日(假設頭10日內過到兩個test,再加住14日)。所以如果你小朋友決定返嚟真係要考慮晒所有scenario, 以免失預算

agnesmomo 發表於 21-11-4 21:06
同學校講定係自己book test?

試問學校是否可行
‹ 上一主題|下一主題