用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 16歲以下打了一針而打算由英回港的學生請注意 ...
go

[英國] 16歲以下打了一針而打算由英回港的學生請注意   [複製鏈接]

現在在英國打針而要登機回港是要出示NHS covid pass的,而現在在UK只完成一針的人士NHS係唔會發出covid pass的,而且16歲以下的人更不能使用NHS app,所以暫時以我理解係上唔到機的

另外,CX嘅回覆都係只叫可以將已有資料upload上 “fly ready" 試吓可否pre-approved到,但HK講明只接受NHS covid pass,所以都話機會不大

希望差唔多情況嘅家長留意,或者有咩update或改變可以通知吓大家
   5    0    0    0

多謝通知

sp3014 發表於 21-10-31 11:41
現在在英國打針而要登機回港是要出示NHS covid pass的,而現在在UK只完成一針的人士NHS係唔會發出covid pas ...

剛打了去衛生防護中心,已告知情况,NHS 是不會發Covid pass 給16 歲以下人士的,過兩天我會再打電話去跟進。

回覆樓主:

即使政府公佈咗18歲以下打咗一針比返香港,現實上都係唔比返,因為無佢要求嘅document上到機  

我個仔啱啱27/10 打咗針,只有一張手寫記綠卡,我都好煩惱究竟咁樣點樣入境,政府指引又唔清晰,CX嘅員工只會係對文件,分分鐘唔俾上機。
好辛苦先至搵到酒店有位,而家咁樣真係唔知點算,真係好唔開心。

回覆樓主:

https://www.cathaypacific.com/cx/en_GB/offers/collection/travel-checklist.html

CX個網站寫到明“only accept the NHS covid pass",所以都只可以48小時前試吓upload手上嘅資料上去"Fly Ready", 睇吓攞唔攞到approval上機,博一博

如果有家長試過的結果如何,希望可以update吓大家情況  

sp3014 發表於 21-11-1 02:10
https://www.cathaypacific.com/cx/en_GB/offers/collection/travel-checklist.html

CX個網站寫到明“only ...

A physical NHS Covid Pass letter sent to you by the NHS

如果注校醫生寫信證明已經打針,唔知得唔得?
因為較早前小兒中咗招,問咗衛生防疫中心,佢哋話如果中咗,只打一針就可以入境,所以學校醫生出咗信證明,邊日中招,隔離日期等(因為佢係16歲以下冇NHS lap results)

回覆樓主:

都已寫明GP letter唔會接受係recognized proof

除非兩邊政府有update,否則現行情況16歲以下用唔到NHS app,成功上機嘅機會微乎其微,16至17歲的可以用個NHS app, 相信無問題

如果嚟緊暑假,英國仍然係GroupA而上機嘅要求不變,暑假都不用期望可以直航返香港

就算上到機,返到香港都重要坐21喎!無乜事就咪鬼番啦。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆樓主:

政府放寛咗,諗住多個option, 唔一定要大人飛過去探仔女,點知都係原地踏步

已致電衞生處,開咗file ,例名12-15年齡群組用唔到NHS app 如何登機。電話答覆有Hard copy證明文件是可以的。

另一問題若有當地GP letter 證明,政府會唔會ok ,因為大部分學生也在校內注射,佢哋話會將這個問題呈交上級,等回覆。

説得對,要問清楚,否則暑假也未必返到,我相信多d家長打去問,政府會處理,之前有家長去信政府,12-15歲未有入境清晰指引,及要求打一針,最好政府都有發出指引。

雖然要隔離21日但係呢一個年齡層嘅群組都需要有家長/成人陪同入住酒店。我相信小朋友如果好想返嚟都係想同家人相處。畢竟大部份小朋友去年聖誕或整個暑假都冇返香港,所以特別掛住屋企。

安排小朋友於聖誕回來並非單單為見一面,要知道呢班人(12-15歲)正正是暑假不能回港,當中我小朋友是有學需要而要回港的,而家呢個形勢真係無奈!

SinCnai 發表於 21-11-1 11:52
安排小朋友於聖誕回來並非單單為見一面,要知道呢班人(12-15歲)正正是暑假不能回港,當中我小朋友是有學需 ...

我情況同你一樣,而且不幸地我個仔9月中咗招,當時已聯絡衛生署話有有GP letter 證明之後就可以打一針回港。(之前一定要打兩針)
多謝呢度群組家長去信政府最後可以打一針。
好辛苦搵到酒店有位,我都好想佢返,家中長輩為咗陪伴佢酒店隔離已完成兩針疫苗接種,如果小朋友打咗針但冇指定要求證明上唔到機都冇辦法,加油(emoji)

agnesmomo 發表於 21-11-1 12:15
我情況同你一樣,而且不幸地我個仔9月中咗招,當時已聯絡衛生署話有有GP letter 證明之後就可以打一針回港 ...

你幾時會飛呢?現在d指引和規則咁模糊,記住上機前48小時用“Fly ready”攞pre-approval先

唯有大家都keep住update d跟進啦

sp3014 發表於 21-11-1 12:29
你幾時會飛呢?現在d指引和規則咁模糊,記住上機前48小時用“Fly ready”攞pre-approval先

唯有大家都kee ...

1/12.
打咗去CX 佢哋所有嘢都係跟政府指引。
我唔會48小時前upload資料,時間太趕,一旦資料唔得就大鑊。因為監護人公司呢邊要我11月10號前回覆聖誕需唔需要到host family 。

無錯,大家努力跟進!

LiHing 發表於 21-11-1 14:51
無錯,大家努力跟進!

大家努力(emoji)(emoji)
希望想返香港過聖誕節的小朋友順利上機

其實上機前要有陰性核酸Test,之後再21天隔離+第26天再做Test,甘都仲要打左針至可以返黎?真系太苛刻。

都唔識講,現在只有努力配合,希望政府有清晰一些的指引,接受那張臨時針卡。

sp3014 發表於 21-10-31 11:41
現在在英國打針而要登機回港是要出示NHS covid pass的,而現在在UK只完成一針的人士NHS係唔會發出covid pas ...

如果喺香港打完兩針嗰啲呢?
‹ 上一主題|下一主題