用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 University of Southampton vs Bristol vs Bath
樓主: lamb2003
go

[英國] University of Southampton vs Bristol vs Bath [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 21-10-30 10:15
回覆 一家三口 的帖子

我哋喺度話緊當年啫(八十年代尾),當時都唔使放firm同insurance。而五間學校都知 ...
IC
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-10-30 10:16
IC

我地d老餅嘢你知嫁啦

beastiebistro    發表於 21-10-30 11:21

twhkleung 發表於 21-10-30 11:11
我地d老餅嘢你知嫁啦

兩位專家的分享,我超有興趣聽,請繼續講多點,幾有趣呀。

lamb2003 發表於 21-10-30 09:32
多謝各位的意見呀! 我仔的選擇也是差不多,只是最後那間選Bath, Southampton 和Bristol 都是仔心儀的,在elec ...

準備submit applicatons, 還是已接到三間大學的offers?

TTEE1819 發表於 21-10-30 11:22
準備submit applicatons, 還是已接到三間大學的offers?
已收到conditional offers.

回覆 lamb2003 的帖子

咁真係要睇吓咩offer同埋係咪揀firm/insurance choice。總之收窄範圍嘅話,EE我會放棄Bath,另外兩間睇下咩CO。如果當係insurance,咁揀CO低啲嗰間啦(話明係insurance choice嘛)。如果係firm choice,咁我認為睇吓係咪好想做返EE(同埋有冇諗住喺英國搵工),係嘅可能Southampton有着數。

純屬個人意見。

lamb2003 發表於 21-10-30 11:36
已收到conditional offers.

哇,好快手呀,勁。

當想年,我孩子都係這3間,是11月,2月和4月先收齊三間的offers。又係揀firm choice和insurance choice而頭痛。你仔揀Electronic Engineering, 我覺得都容易做到決定。但,要睇埋三間比conditional offer的grade要求。我估是有分別。

如有報Cambridge 和Imperial college, 你等一等先,11月尾可能會收到面試機會。

回覆 annie40 的帖子

我都係ICL畢業生,好彩當年唔使學霸都入到。

beastiebistro 發表於 21-10-30 14:28

我都係ICL畢業生,好彩當年唔使學霸都入到。

成績分數年年通漲,跟樓價有得揮呀。
個人比較喜歡位處倫敦的大學,happy 好多嘛。

所以我放棄去劍橋揀咗ICL,因為我貪玩。

TTEE1819 發表於 21-10-30 12:58
哇,好快手呀,勁。

當想年,我孩子都係這3間,是11月,2月和4月先收齊三間的offers。又係揀firm choice ...
只收到兩間的offer, Bath仍未有offer呀,當然會等埋Cambridge and ICL 的interview,但這兩間好難入,不敢抱太高期望.

minmin 發表於 21-10-29 21:48
請問EE好牛咩意思

牛係大陸用字,類似廣東話嘅 勁.

lamb2003 發表於 21-10-30 16:52
只收到兩間的offer, Bath仍未有offer呀,當然會等埋Cambridge and ICL 的interview,但這兩間好難入,不敢抱太 ...

有信心等Cambridge,相信目標係有两三粒星,oxbridge唔係静係有星就實得,但IC相對機會較大,我有個friend好似我咁,唔知边間好,1st year向Bath完成,2nd year transfer (係呀!係transfer呀!大家一直以為英式制度係好难transfer,但其實成績好係有機會嫁)左去IC讀EE,畢业後留向IC EE再讀完個PhD先返HK。

加上這些年,英國教育商业化,big 5 d Overseas 多过总学生人数50%. 我覺得,只要成绩好,应該易入过以前。

不过英國的中學同undergrad教育体係又建全又好,好多時,在HK体系下一d連VTC diploma 都唔收既失敗者,卻可同年入到英国一线大學,三年後畢业回港再申請讀postgraduate,重拿到ship,重要申請對手有应界Hku同 Cu既1st Hon, 又有是以有MSc加數年IT經驗的对手,最後只有佢拿到隻船。

所以,香港教育体系是集中在明顯的精英身上,而英國体系是可以張有心的人都变成精英,而最諷刺的是,HK個教育体系,只要外面有成回來,就算係自己倍養左十幾年的1st hon精英,都可輕輕放下,那怕這個外面有成回來之學生,原來係三年前係這教育制度下連VTC diploma 都唔收既底層學生!

所以,HK真係一個可樣人创造奇蹟的特殊地方(英雄莫問出处)

elo1616 發表於 21-10-30 23:06
牛係大陸用字,類似廣東話嘅 勁.
牛過牛根生

lamb2003 發表於 21-10-29 11:21
如果選讀electronic engineering, 請問University of Southampton vs Bristol vs Bath 大家會點揀呢? 請指 ...

一定係bristol,嗰度有啲好勁嘅芯片公司
‹ 上一主題|下一主題