用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 University of Southampton vs Bristol vs Bath
go

[英國] University of Southampton vs Bristol vs Bath

如果選讀electronic engineering, 請問University of Southampton vs Bristol vs Bath 大家會點揀呢? 請指教,謝謝!

回覆 lamb2003 的帖子

Assume UCAS另外會揀牛劍/ICL嗰啲。我就會揀Southampton或者Bristol,Bath就未必。

lamb2003 發表於 21-10-29 11:21
如果選讀electronic engineering, 請問University of Southampton vs Bristol vs Bath 大家會點揀呢? 請指 ...
朋友的女兒在University of Southampton做電池研究,據說這間大學的EE很牛。

annie40 發表於 21-10-29 21:14
朋友的女兒在University of Southampton做電池研究,據說這間大學的EE很牛。

請問EE好牛咩意思

回覆 minmin 的帖子

相信意思係好強,事實上Southampton EE係頗強,校園比較平實。Bristol EE都唔差,校園靚少少。

beastiebistro 發表於 21-10-29 22:02
回覆 minmin 的帖子

相信意思係好強,事實上Southampton EE係頗強,校園比較平實。Bristol EE都唔差,校園 ...

多少年前的Southampton ECS (Electronics and Computer Science Dept),水平高到難已想像,MIT每年都請光电研究所的Professor去教書,時光飛逝...

回覆 twhkleung 的帖子

我當年都有放Southampton落UCAS(雖然我係報Mech Eng),工科真係唔錯嘅選擇/後備選擇。

beastiebistro 發表於 21-10-29 22:41

我當年都有放Southampton落UCAS(雖然我係報Mech Eng),工科真係唔錯嘅選擇/後備 ...

係呀,真係幾可惜,今時今日,我也只會放佢做後备,如果依家入唔到牛劍同IC,我會选man u或ed u,不过如果只是已上三选一soton和bristol都0K,可能我会选bristol㖭,因整体明气比soton高d。

(老鬼相當年)
1. 如果oxbridge 唔放第一,不會被考慮,即只可选牛或剑
2.有些大学如ic同Bristol, 如果唔放第一,佢唔會考慮你,除非第一位係牛或剑
3. soton 的ecs, 你唔放佢第一,佢晤會考慮你,no exception

我諗都係差不多嗰啲時間。我嘅選擇係Cambridge>ICL>Southampton>Bristol>Brunel。
今日我認為校園生活可能,Bristol開心啲,不過employability都仲係Southampton秤高少少。

beastiebistro 發表於 21-10-29 23:23

我諗都係差不多嗰啲時間。我嘅選擇係Cambridge>ICL>Southampton>Bristol>Brunel。

你的決定是对的,大學整体名气係比dept名气重要多,不过當時唔識想,有d同學有Ic offer都选左soton.

不过依家想想下,佢地唔知有冇吹水,soton排第一,IC排第二,IC冇理由會比offer佢!

就咁聽,我都有啲懷疑喎...

beastiebistro 發表於 21-10-29 23:34

就咁聽,我都有啲懷疑喎...

係囉!不过佢地好多都係GCE同A level都係全A,得我一個(真係150人得我一個唔係响英國讀GCE)...
下次出泥問下佢地先,哈哈

minmin 發表於 21-10-29 21:48
請問EE好牛咩意思
是非常厲害的意思

朋友女兒是學霸,UG是IC, 然後去Southampton讀PHD, 她說那兒有她十分仰慕的professor.

beastiebistro 發表於 21-10-29 23:23

多謝各位的意見呀! 我仔的選擇也是差不多,只是最後那間選Bath, Southampton 和Bristol 都是仔心儀的,在electronic engineering 方面 Southampton 的水準是否應該高過Bristol呢?
一間可能水準較高,一間名氣較高,所以希望聽多些過來人的意見,以作決定,謝謝.

你們都好熟悉,搭車問下,aeronautical engineering 如果 Bristol和Southampton 點選?

回覆 lamb2003 的帖子

我認為程度差不多,不過Bristol可能整體學校reputation高啲,校園靚啲。而Southampton喺科目上employability高啲(假設想揾返EE工)。
不過如果係要嚟make up numbers,咁兩間是但一間都OK。

回覆 whoo99 的帖子

Aero反而Bath係唔錯選擇喎。
不過Bristol同Southampton都係好嘢嚟嘅。Bristol個degree比較generic啲,Southampton MEng嗰年好似有得specilize。都係嗰句,Bristol可能整體校園生活開心啲。但係Southampton實際啲,如果揾返同subject嘅工,employability高啲。

twhkleung 發表於 21-10-29 23:09
係呀,真係幾可惜,今時今日,我也只會放佢做後备,如果依家入唔到牛劍同IC,我會选man u或ed u,不过如果 ...
其實攞OFFER 後才有1ST  and  insurance  choose 喎. 即係學校出OFFER 之前, 學校都係睇PG and 面試成績來選學生, 唔會諗學生有無放間學校係咪FIRST CHOOSE.
其實係一家四口子

回覆 一家三口 的帖子

我哋喺度話緊當年啫(八十年代尾),當時都唔使放firm同insurance。而五間學校都知你UCAS點報法,擺佢哋喺咩位。

twhkleung    發表於 21-10-30 11:12