用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 活潑好動,外向兼多嘢講嘅小朋友讀傳統學校 ...
樓主: dmms
go

活潑好動,外向兼多嘢講嘅小朋友讀傳統學校 [複製鏈接]

hht-jamie 發表於 21-10-27 16:01
活潑好動都讀到SFA嗎?
我仔讀過,我覺得老師包容呀

dmms 發表於 21-10-27 10:54
想請教下大家:活潑好動,外向兼鍾意嘢講嘅小朋友讀傳統學校會有咩問題?
我仔自N班開始就被老師話好動,外 ...
香港有好多國際學校,有d只要每個月交幾千學費,建議你了解多d先

其實好多直私唔係咁傳統,cky港同真道優才wkf培僑播道福小tsl等等,都唔係咁傳統,二線嘅仲有林文燦啟基德萃等等。dbs雖然係傳統名校,都鍾意收外向小朋友。我覺得外向小朋友選擇多,內向小朋友面試就蝕底。

zaba    發表於 21-10-28 10:20

964000 發表於 21-10-27 14:55
好多well established 國際學校如ESF都不用幾十萬debenture, 就算要買的離校都可以取回,afford到學費就稔 ...
多謝你嘅 information,我仲係度猶豫緊要唔要讀國際學校,宜家做緊功課。

我仔入到 SFA second in,貌似學術達到他們要求就得,他們對性格好像沒特別要求

deco99 發表於 21-10-27 18:33
其實好多直私唔係咁傳統,cky港同真道優才wkf培僑播道福小tsl等等,都唔係咁傳統,二線嘅仲有林文燦啟基德 ...
是啊,你講到點上了。面試時,外向鍾意講野嘅小朋友係有優劣,但好多學校係鍾意收聽話乖巧嘅小朋友,所以我個人覺得兩者係矛盾的。又要坐得定,又要有禮貌,又要醒,又要乖,呢點條件綜合埋本身就矛盾。

hht-jamie 發表於 21-10-27 16:02
你每一句 我覺得都似係講緊我個仔(emoji)(emoji)(emoji)
可以 share 你點諗? 是想繼續谷佢讀傳統學校,定係轉個方向?經歷咗呢兩個月嘅小一面試,我開始反省,我幫佢報嘅學校都是我覺得好,但從未認真諗過適唔適合佢。

dmms 發表於 21-10-27 19:05
可以 share 你點諗? 是想繼續谷佢讀傳統學校,定係轉個方向?經歷咗呢兩個月嘅小一面試,我開始反省,我幫 ...

我仔都有SFA 2nd in,雖然唔知最後考唔考到,但是都猶疑緊就算考到都唔知讀唔讀得到。轉去國際學校就暫時唔考慮喇,因為家庭經濟狀況負擔唔到。等埋2nd in結果,看下有D咩offer再見步行步。

想請教下大家:活潑好動,外向兼鍾意嘢講嘅小朋友讀傳統學校會有咩問題?
我覺得我同你個情況都幾相似,之前一直覺得國際學校唔可行,但呢幾日我又再重新諗緊

回覆 dmms 的帖子

我小朋友曾經讀過啟思, 啟思每月學費而家應該係$10K+ (年年都加價), 我自己就唔覺得學校對資優兒童有特別幫助

學校其實對學術上都沒有太多催谷, 如果考慮啟思, 就不要對升中有太大期望

fadgare 發表於 21-10-27 16:12
我仔讀過,我覺得老師包容呀

想問下SFA 係咪好谷?女仔適合嗎,見好少女仔

happyschooling 發表於 21-10-28 13:44
想問下SFA 係咪好谷?女仔適合嗎,見好少女仔

SFA點會唔谷

錢唔係問題可以考慮CKY

dmms 發表於 21-10-27 18:54
多謝你嘅 information,我仲係度猶豫緊要唔要讀國際學校,宜家做緊功課。

建議你快啲報,因為部分已截止1st round mess intake.  怕睇睇下間間都截曬止

我听朋友講, 之前有小孩,太好動ADHD 傾向在SFA表現太好,最後到了PLK CA 讀得好开心。

其實成日聽人說SFA 好包容,但一班40多人,老師接受得到成日走出位,和鄰座谈天,哭鬧,或走出班房嗎?有没SFA家長可解惑一下?学校怎处理嗎?好欣賞SFA, 但怕自己兒子達不到要求。

Mrscatcatfung 發表於 21-11-2 10:59
我听朋友講, 之前有小孩,太好動ADHD 傾向在SFA表現太好,最後到了PLK CA 讀得好开心。

其實成日聽人說 ...

「老師接受得到成日走出位,和鄰座谈天,哭鬧,或走出班房嗎」

呢個唔使sfa家長,我估無乜學校可接受到,即使係IS,但唔會任由學生哭鬧或走出班房。所謂包容,我理解係,允許小朋友多口發表意見,做到咁嘅學校都唔多。

有效慮IS但因為學費卻步嘅家長們,其實IS都有平有貴,最平的講緊

$10,000 一個月,就咁睇真係比例如SFA嘅$5,000一個月貴好多。
但係,讀SFA你會俾佢外補嗎?中英數普通話唔少得?補習費條數有幾大?$5,000夠唔夠上校外課程?

但讀IS你可以完全唔外補,ECA參加學校嘅亦係有限錢。但換嚟係快樂自主學習、充足休息時間、喜歡探索追求知識、think out of the box嘅精神、良好親子關係(不存在教功課、陪温書嘅壓力)。

melobi12 發表於 21-11-2 11:40
有效慮IS但因為學費卻步嘅家長們,其實IS都有平有貴,最平的講緊

$10,000 一個月,就咁睇真係比例如SFA嘅$ ...

但其實我見好多 IS 都有補..
IS 補習仲貴好多…

回覆 melobi12 的帖子

想問下點解國際學校唔使外補?

bearxxr 發表於 22-3-9 17:32
回覆 melobi12 的帖子

想問下點解國際學校唔使外補?

小朋友學習、思考模式唔同,家長放手俾學校處理小朋友嘅學業,正常小學都絕對唔會使外補,中學亦唔係必然要補。

如果唔係近年網課,好多(我認識嘅)家長係掂都冇掂過小朋友嘅功課。
‹ 上一主題|下一主題