用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 活潑好動,外向兼多嘢講嘅小朋友讀傳統學校 ...
go

活潑好動,外向兼多嘢講嘅小朋友讀傳統學校 [複製鏈接]

想請教下大家:活潑好動,外向兼鍾意嘢講嘅小朋友讀傳統學校會有咩問題?
我仔自N班開始就被老師話好動,外向兼鍾意嘢講,上課有時會開小差同同學仔講野。

但佢學術又幾好喔,評估全都係滿分。

K1果陣,三頭兩日被老師投訴,最後佢話我仔唔適合要求坐定定嘅小學。

但我又諗,邊間學校會專收坐唔定嘅小朋友,係我做老師都鍾意乖巧嘅學生啦。

放眼望去,直私差唔多都係傳統學校,除咗幾間行IB嘅標稱自己係真正嘅活動教學,但呢幾間又真好好鬼難入。

有諗過下國際學校,但幾十萬嘅學校本票真係俾唔起。

最大概率都係會被傳統學校收番,我就擔心係唔係真唔適合。想听聽過來人或者有類似情況嘅家長討論下。

3    0    0    0

可以試下男拔,男校老師包容性大d,感覺活潑好動既都唔會太突出。

我朋友仔仔都係活潑好動坐唔定,但語言好好,最後評為資優生。專家話啟思小學對資優生有經驗,又行IB,推薦讀呢間

可以試下喇沙小學 無任歡迎考插班

除咗神校仲有邊啲可以講講?我估我仔考唔到呢啲梗Top嘅

Arabellahk    發表於 22-3-12 13:40

回覆 dmms 的帖子

試咗先無壞。有offers 咪再諗。

kisskyoro 發表於 21-10-27 13:07
我朋友仔仔都係活潑好動坐唔定,但語言好好,最後評為資優生。專家話啟思小學對資優生有經驗,又行IB,推薦 ...
啟思每月駛費幾多?可唔可以俾個大約數我度度?Thanks

dmms 發表於 21-10-27 13:25

其實好多傳統小學,並非傳統式教學,唔使太擔心喎。DBS, SSC, HKUGA都係相對愉快返學嘅。官津就受住址和関系嘅影響~~~

Arabellahk    發表於 22-3-12 13:39

dmms 發表於 21-10-27 13:25

不試不知身體好

回覆樓主:

我覺得SFA都包容,測默也不多

dmms 發表於 21-10-27 13:34
啟思每月駛費幾多?可唔可以俾個大約數我度度?Thanks
我唔係用家,所以唔知洗費幾多,但網頁顯示每月學費$10,970。你睇下負唔負擔到?

dmms 發表於 21-10-27 10:54
想請教下大家:活潑好動,外向兼鍾意嘢講嘅小朋友讀傳統學校會有咩問題?
我仔自N班開始就被老師話好動,外 ...
其實你引申咗另一問題,對於自己小朋友既教育取向?順應而去,直到中學,還是讓他嘗試融入與他性格相反得教育體系。

PTL_L 發表於 21-10-27 13:59
其實你引申咗另一問題,對於自己小朋友既教育取向?順應而去,直到中學,還是讓他嘗試融入與他性格相反得教 ...
無錯啊,係兩種唔同嘅路.........我都想听聽過來人嘅經驗和大家嘅睇法

啟思,不如諗CKY lu,除非俾學費又唔考慮中學成績~~~

dmms 發表於 21-10-27 14:13
無錯啊,係兩種唔同嘅路.........我都想听聽過來人嘅經驗和大家嘅睇法
個人意見,升小一的小朋友暫時真係唔可以確實係會點點點⋯⋯有小朋友起屋企活潑多言,諗住行活潑路線實冇死,但原來起學校溫馴如綿羊,兩種學制都適合,相反亦如是。所以我考慮任何一種學制前,先考慮家庭support 能力,錢、教學support 等,一考慮既年期長度唔係6年小學,係包埋中學6年搭大學4年,前後共16年。
又希望你明白,升小揀定邊類唔係死線,讀咗小學可轉;升中可轉;入到中學都可轉。

mcl203 發表於 21-10-27 14:16
啟思,不如諗CKY lu,除非俾學費又唔考慮中學成績~~~
CKY 下週一公佈 first in 結果,但我又唔抱咩大希望,依家被家長捧為神校,入讀機率好鬼低。

PTL_L 發表於 21-10-27 14:23
個人意見,升小一的小朋友暫時真係唔可以確實係會點點點⋯⋯有小朋友起屋企活潑多言,諗住行活潑路線實冇死 ...
梗又係,唔啱仲可以轉。
為人父母,整日驚幫佢選擇錯。

好多well established 國際學校如ESF都不用幾十萬debenture, 就算要買的離校都可以取回,afford到學費就稔IS,又開心又學到野又多ECA玩,有中學的都一條龍全升,如果你家庭係好緊張中文其實而家都好多做到多中文bilingual IS同local 中文程度差唔多,PTH仲native, 可以去國際版了解下再比較決定。
始終local 就算活動教學都因課程及升中,換湯不換藥。
不過想入IS最好早決定幼稚園報署定,否則過了mass intake要插班又要適應期,隨時兩頭唔到岸,因為兩邊不同準備。

fadgare 發表於 21-10-27 13:39
我覺得SFA都包容,測默也不多

活潑好動都讀到SFA嗎?

你每一句 我覺得都似係講緊我個仔(emoji)(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題