用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 收到Lancing College2022年year9的offer
樓主: ChoiLina
go

[英國] 收到Lancing College2022年year9的offer [複製鏈接]

回覆 輝輝的媽媽 的帖子

又返番嚟同一個問題,你選校嘅條件係乜先?唔知要求好難俾到好準確嘅意見。因為選擇有Badminton,所以一定係女仔啦。

當係要寄宿體驗,咁又係嗰句,盡量大校多Full boarding。

- Badminton (~550人,~180個boarder包weekly/flexi)
- Clifton (~1240人,~370個boarder包weekly/flexi)
- Lancing (~600人,~340個boarder包weekly/flexi)

Clifton算大校(雖然佢個數包咗幼稚園同小學),Badminton同Lancing都算中型。純粹講寄宿體驗,三間比例都唔算高,Lancing比較好少少,Clifton應該大部分寄宿都係喺senior school所以我相信都有接4-5成。Badminton就真係比較少喇。而且Badminton都有一啲東方人,所以寄宿生係東方留學生比例都會高。

另外女仔就要考慮係咪讀齋女校定係可以讀男女校呢?如果唔方心男女校,唔使講咁多啦。

我認為local reputation嘅話,可能Badminton比Clifton同Lancing輕輕高少少。

希望有用,歡迎PM我討論。

輝輝的媽媽 發表於 21-12-7 18:11
咁如果Badminton, Clifton 同Lancing 又應該怎選呢?

好難揀

大魚池的小魚or小魚池的大魚問題

輝輝的媽媽 發表於 21-12-7 23:09
大魚池的小魚or小魚池的大魚問題

寄宿體驗應該lancing好啲,但成績實在麻麻哋

sleung2020 發表於 21-12-8 16:38
寄宿體驗應該lancing好啲,但成績實在麻麻哋

高人請指點迷津
‹ 上一主題|下一主題