用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 收到Lancing College2022年year9的offer
go

[英國] 收到Lancing College2022年year9的offer [複製鏈接]

大家好,我收到Lancing 的offer, 阿仔明年入讀Year 9, 因疫情關係無辦法親自去參觀了解學校,請問有冇Lancing 的家長或同學可以分享一下?thx
   1    0    0    0

ChoiLina 發表於 21-10-17 21:18
大家好,我收到Lancing 的offer, 阿仔明年入讀Year 9, 因疫情關係無辦法親自去參觀了解學校,請問有冇Lanci ...

你幾時報㗎?

我都睇緊,
囡去讀year 9

回覆 bbyou 的帖子

Hello, 我哋係6月份教育展時報及面試的,9月尾考試。

ChoiLina 發表於 21-10-18 07:35

Hello, 我哋係6月份教育展時報及面試的,9月尾考試。

原來要咁早

其實依家先係報名的旺季。請問你哋有冇去參觀學校啊?或者有冇識人讀緊Lancing 呢?

我朋友係做Lancing 學生guardian,佢話學校好formal,比較傳統。

bbeasy25 發表於 21-10-19 21:00
我朋友係做Lancing 學生guardian,佢話學校好formal,比較傳統。
謝謝你!我依家同時都等緊Uppingham 的通知。Lancing 同 Uppingham 大家點睇?希望可以俾啲意見我?thx!

ChoiLina 發表於 21-10-20 10:41
謝謝你!我依家同時都等緊Uppingham 的通知。Lancing 同 Uppingham 大家點睇?希望可以俾啲意見我?thx! ...

Uppingham 值得考慮
以宿生為主 差不多全部寄宿
學術成績亦較佳

回覆 Poyau 的帖子

謝謝你! Uppingham 學校/宿舍係同個town溶合埋一齊,治安好唔好?佢哋嘅國際生相對比較少,學校對這些國際生的關顧如何?可唔可以分享下係宿舍嘅生活?唔好意思,好多問題。希望可以分享下。謝謝!

回覆 ChoiLina 的帖子

我喺其他帖分享過,尤其係House dining system (uppingham有, Lancing冇) 係對寄宿體驗非常重要。你可以扒吓,或者PM我。

請問year 9 既香港讀完form 幾過去?

回覆 CV4P 的帖子

英國學校入學計年齡,唔理你喺香港讀到Form幾。如果入學嗰年9月1日足13歲就係入Y9,所以好多香港學生係讀完F1過去讀Y9。如果小朋友係8-10月出世,因為咂界,有機會讀高或低一年,私校校長有酌情權決定。

Lancing 2022 year9 full了,要排waiting,但要先交報名費

beastiebistro 發表於 21-10-23 17:25

我喺其他帖分享過,尤其係House dining system (uppingham有, Lancing冇) 係對寄宿 ...
好有興趣看看你的分享。小兒明年九月會去Uppingham 讀Year 9.

小兒也收到Lancing 同 Uppingham offer. 想問點樣取舍

denniswklee 發表於 21-12-6 23:15
小兒也收到Lancing 同 Uppingham offer. 想問點樣取舍

一定係uppingham,too obvious

回覆 sleung2020 的帖子

如果同Bromsgrove, The King School Canterbury 比較 Uppingham 是否也是比較有優勢?

denniswklee 發表於 21-12-7 13:44
回覆 sleung2020 的帖子

如果同Bromsgrove, The King School Canterbury 比較 Uppingham 是否也是比較有優 ...

都係uppingham,full boarding school,成績又係呢幾間入面比較好

回覆 denniswklee 的帖子

我多事插個嘴。

其實當然同你選擇學校嘅條件有直接關係,唔知好難好肯定咁答。不過假設係想搵傳統英式寄宿體驗,咁首選大校高「全」寄宿比例。

- Bromsgrove (~960人,~460個boarder包weekly/flexi)
- Lancing (~600人,~340個boarder包weekly/flexi)
- KSC (~900人,~720個full boarders)
- Uppingham (~830人,~800個full boarders)

Bromsgrove, KSC, Uppingham算大校,Lancing算中型。但係睇返寄宿比例,好明顯KSC同Uppingham就秤先,Bromsgrove同Lancing都唔係好夠高喇。

Bromsgrove, KSC, Uppingham都有幾百年歷史,Lancing就後生好多。計Local reputation嚟講,Uppingham比較出名(全國性),跟住到KSC。其他兩間比較似地區學校咁。所以如果計呢方面(或者舊生網絡)就一定係Uppingham比其他強。

Bromsgrove應該頗多東方人,KSC音樂好,Uppingham相對all round啲啲。仲有Uppingham保留咗我認為寄宿其中一樣重要原素 - House Dining System。

唔知有冇用,希望幫到少少。歡迎PM我繼續或深入討論。

咁如果Badminton, Clifton 同Lancing 又應該怎選呢?
‹ 上一主題|下一主題