用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 大學五件事,你做過嗎?
樓主: 焯媽媽
go

大學五件事,你做過嗎?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

焯媽媽 發表於 21-10-10 15:33
剛剛仔仔講,如果想去外國交流和實習,必須先考好IELTS, 要有6.5(?) 以上,
先有機會去外國交流,實習,可 ...

IELTS 6.5唔難丫,一早就有
我女而家都煩緊,因為佢好唔想defer,但如果去exchange就似乎好大機會要延遲畢業。佢揀咗double major本身所需core credit要較多。下個sem 要出placement學校又限制可take嘅credit。有d科又要順序又唔係個個sem 開,越計越覺得未必可以如期畢業(就算有credit transfer都好大機會當free elective計,core/ required讀唔切),佢頭都痕埋

焯媽媽 發表於 21-10-10 15:33
剛剛仔仔講,如果想去外國交流和實習,必須先考好IELTS, 要有6.5(?) 以上,
先有機會去外國交流,實習,可 ...

Exchange 要 IELTS我知道,但Intern 要吗?阿仔去纽约实习只考Aptitude  tests及 Skype interview就有offer。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-10-10 23:06
Exchange 要 IELTS我知道,但Intern 要吗?阿仔去纽约实习只考Aptitude  tests及 Skype interview就有offe ...

Charlotte_mom 發表於 21-10-10 21:22
IELTS 6.5唔難丫,一早就有
我女而家都煩緊,因為佢好唔想defer,但如果去exchange就似乎好大機會要延遲畢 ...

焯媽媽 發表於 21-10-10 23:48
其實我有個想法:讓仔仔在美國交流一年,順道在NY實習,(我鼓勵佢停學一年的)
所以佢要考好IELTS, 才能出 ...

你的想法好理想,但現實唔容易。Exchange是讀書簽證,Intern係實習簽證,係不同的。

阿仔G11考 IELTS ,當時因為唔肯定lB能否豁免,僥倖平均7.5, 最低有7.0。後來知道劍橋睇lB英文A,豁免咗。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

焯媽媽 發表於 21-10-10 23:55
我仔最差的就係英文呢! 所以IELTS 6.5可能有困難呢!
因為我仔本身係年尾出世的細仔,就 ...

其實當小朋友還細,年頭年尾有分別,到畢業的時候差一兩年或者更多都不是問題。

四年多前搵工唔易,現在可能更困難,你嘅擔心係合理嘅!

ANChan59 發表於 21-10-11 00:01
你的想法好理想,但現實唔容易。Exchange是讀書簽證,Intern係實習簽證,係不同的。

阿仔G11考 IELTS , ...

科大宿舍生活:

https://www.youtube.com/watch?v=99frZBElRWE&t=8s

請來香港著明語言學家,科大校友BEN SIR帶大家睇HALL,

中大善衡宿舍生活

片段內介紹中大醫科生的宿舍生活,醫科生比較忙,但仍有豐富的宿舍生活,很好呢!
該名畢業生被選為2021年度「香港羅德學者」,大概已經前往英國牛津大學深造。

https://youtu.be/t1QsLK7TD1o

YmOra    發表於 21-11-10 22:00

https://www.youtube.com/watch?v=k7uhpamW1Es

片段是某中學的校友會,講解升大學選科的內容,

片段:27:19, 有提到Interm,可以參考下。

家長熱捧的三大,比較熟悉的是馬料水嗰間,有感而發。中大五件事,試過實無憾:

~住宿舍,首選 NA 學思或知行,屈蛇都要試一次,因為最接近合一亭,天人合一美景醉人心相允!

~零炭天地,揾日完全唔坐校巴/富貴巴,徒步遊走9大書院,上山下海最終以 CC 未圓湖為終點,荷花池綠柳花間相對訂緣份!

~上大莊/攪大 O,在百萬大道/范克廉/富爾敦廣留倩影,成和敗努力嘗試!

~去 Exchange, 擴濶眼界及閞拓視野至好機會, 爭取最大/最多的 credit transfer 及 course & unit exemptions, 木不雕不成材!

~試試夜探醫學院停屍間/辮子路/環迴北路/赤泥坪/松仔園,肯定刺激過 GPA 爆4,艱險我奮進,困乏我多情!

註:4年內完成以上5項,應該不太難吧

kiwi2007 發表於 21-11-11 02:34
家長熱捧的三大,比較熟悉的是馬料水嗰間,有感而發。中大五件事,試過實無憾:

~住宿舍,首選 NA 學思或知 ...

Exchange係咪跟"學院",如果學院無某大學或某學科的交換生計劃,是否不能參與第二D學院有聯繫嘅交換計劃嗎?thx.thx

kiwi2007 發表於 21-11-11 02:34

~住宿舍,首選 NA 學思或知 ...
因為疫情,而家已經無得屈蛇啦。
被發現的話,屈蛇要1小時內執行李走。

蛇頭亦要被退宿呢!

NA學思?女子監獄呢?

YmOra 發表於 21-11-11 06:31
Exchange係咪跟"學院",如果學院無某大學或某學科的交換生計劃,是否不能參與第二D學院有聯繫嘅 ...
https://cpdc.osa.cuhk.edu.hk/work-with-us/global-internship-programme
大學本身有學生事務處,專搞Internship。

焯媽媽 發表於 21-11-11 10:30
https://cpdc.osa.cuhk.edu.hk/work-with-us/global-internship-programme
大學本身有學生事務處,專搞Inte ...

謝謝資料讓我看看先。

焯媽媽 發表於 21-11-11 10:27
因為疫情,而家已經無得屈蛇啦。
被發現的話,屈蛇要1小時內執行李走。

點女子監獄。

YmOra 發表於 21-11-11 10:37
點女子監獄。

http://cusp.hk/?p=3471  
《唔該,我想申請 性別友善宿舍》

舍監:「你們這樣做有顧及同房感受嗎?」
男生:「我……」
同房:「我沒問題啊。」
舍監:「身為女生這樣做,如果你爸爸知道,
他會有什麼感受?」
女生:「……」

對話隱含的故事耐人尋味,你定必以為在月黑風高的晚上,舍監撞破情侶交合,而同房更在現場……別想歪!事情並非那樣。實情是:當時日光日白,正值探訪時間,男生和女朋友在被窩──聊天,同房則在書桌用電腦。一切都正正常常,規規矩矩,舍監卻突然破門而入。三人都沒犯任何宿規,男生和同房卻被邀到舍監房間「增進交流」。

朋友說畢他的經歷,眾人紛紛瞪大眼睛,直斥「有冇搞錯」。相信你也對舍監的作為反感,以為大學開放自由,家長式的監管只適用於中學生。其實宿規蘊含保守思維,由分房方式至探訪時間至蛇票,都擺脫不了傳統的性別觀念。宿生受章則規管,很少人能冷冷地拋下一句「唔關我事」。沒有人希望受到無謂的宿規束縛,因而誕生了「性別友善宿舍」這個概念。

焯媽媽 發表於 21-11-11 11:25
我聽姪女講,好好笑的:(內容唔肯定有沒有記錯或誇張成份!)
「10點鐘要關燈!」
「男生唔可以入 ...

ic

YmOra 發表於 21-11-11 06:31
Exchange係咪跟"學院",如果學院無某大學或某學科的交換生計劃,是否不能參與第二D學院有聯繫嘅 ...
詳情可以參考以下網址:https://www.oal.cuhk.edu.hk/destinations/

揀書院時記得考慮埋多否 exchange programmes, 太多 freshmen 因為貪交通方便而盲捧 CC, 雖然 CC 又真係疑似最有$ college

kiwi2007 發表於 21-11-11 13:47
詳情可以參考以下網址:https://www.oal.cuhk.edu.hk/destinations/

謝謝你的資料,讓我慢慢看。

‹ 上一主題|下一主題