用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 大學五件事,你做過嗎?
go

大學五件事,你做過嗎?  

爆過4、上過莊、住過hall、part-time就係人都要返㗎啦,除咗拍拖之外,傳說中嘅「大學五件事」佢都已經做過哂。

https://zh-hk.wantedly.com/journals/410

焯媽媽 發表於 21-10-6 13:13
因為上網找仔仔Interm的事情,無意間找到這遍大學五件事:
「 爆過4、上過莊、住過hall、part-time就係人 ...

阿女(中六)早幾日同我講話大學想去exchange, 問我支唔支持佢?

其實佢讀咩去邊度讀仲未諗定  
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

我覺得exchange要去啊!
不過反而係我個女hesitate ,因為要defer一個學期。佢之前因爲做su 要defer已立志唔做,莊點都要上但揀細莊唔上su (好彩!)

gracelam 發表於 21-10-6 14:06
阿女(中六)早幾日同我講話大學想去exchange, 問我支唔支持佢?

因為上網找仔仔Interm的事情,無意間找到這遍大學五件事:
「 爆過4、上過莊、住過hall、part-time就係人 ...
「上莊」呢家野,唔係中三~中五做既咩?!
我見我小朋友中學時搞學會仲認真過讀書。

我覺得exchange最值得支持。

csy_ma    發表於 22-4-10 19:18

王家爸爸 發表於 21-10-7 17:46
「上莊」呢家野,唔係中三~中五做既咩?!
我見我小朋友中學時搞學會仲認真過讀書。
...

有上系會莊短莊。

醒目開學勳章 王國長老

焯媽媽 發表於 21-10-7 19:13
無啦無啦!無得上大莊啦。  
好可惜!  
唯有上系會莊短莊。

要上嘅大把莊可以上
我女year one two努力玩,mass dance(大學每年一次大型集體舞表演),hall莊,樓主,joint hall莊,校隊,去o camp攪o camp,除咗爆4,樣樣齊(已放棄其他運動校隊、社服、同自己系嘅莊)

佢呢方面好有策略。O camp o day去盡,識晒唔同嘅人,自己感受吓邊d夾channel,再出動出擊目標為本。好典型嘅獅子座

csy_ma    發表於 22-4-10 19:19

焯媽媽 發表於 21-10-7 19:13
無啦無啦!無得上大莊啦。  
好可惜!  
唯有上系會莊短莊。
可唔可以揾幾個志同道合既朋友,自己組新學會?

王家爸爸 發表於 21-10-8 07:51
可唔可以揾幾個志同道合既朋友,自己組新學會?
Del!

Charlotte_mom 發表於 21-10-7 23:56
要上嘅大把莊可以上
我女year one two努力玩,mass dance(大學每年一次大型集體舞表演),hall莊,樓主, ...

Del!

焯媽媽 發表於 21-10-8 08:40
我地現在討論緊民主社會應該有的集會自由嗎?
你可以學北大清華,搞個X思想研究會,大學一定唔敢唔批。

Delete

王家爸爸 發表於 21-10-8 09:06
你可以學北大清華,搞個X思想研究會,大學一定唔敢唔批。

Del!

王家爸爸    發表於 21-10-9 12:25

焯媽媽 發表於 21-10-8 23:12
算啦!大通書通周會都夠啦,重搞思想研究會?
我仔係理科人,你估佢好似我以前D老師,真係個個都拜讀馬克斯 ...
我讀書年代,世界係後左傾年代,我啲前輩拜讀馬克斯主義、列寧遺囑係潮流。

王家爸爸 發表於 21-10-9 12:29
我讀書年代,世界係後左傾年代,我啲前輩拜讀馬克斯主義、列寧遺囑係潮流。 ...
即現在要XXX新時代思想研究中心/學會?

王家爸爸    發表於 21-10-10 20:14

除咗上莊,不過無乜遺憾

焯媽媽 發表於 21-10-10 15:33
剛剛仔仔講,如果想去外國交流和實習,必須先考好IELTS, 要有6.5(?) 以上,
先有機會去外國交流,實習,可 ...

謝謝資訊
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

焯媽媽 發表於 21-10-8 08:54
我仔現在住宿舍,忙到不得了。
上星期國慶幾日假期,我見佢不停檢查電話信息,仔仔話開學初期,幫忙搞活動 ...

過到DSE呢一關
上到大學,由得佢了,總之sem 尾唔好大驚嚇就得