用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我個仔暫時還沒有offer,但我從不擔心
樓主: 超能爸爸
go

我個仔暫時還沒有offer,但我從不擔心   [複製鏈接]

Raccch 發表於 21-10-4 12:44
回覆 yhchanchan 的帖子

第一個小朋友正常呀,因為唔清楚個考小遊戲點玩,唔知道其他小朋友的程度。開始第 ...
唔知點答你好,其實小朋友算係谷得,性格都係活躍主動,所以學術應該都算中上,都有課外活動獎狀,係無考語文證書。但真係收咗一堆reject返黎,係我意想不到。有時怕係我做錯累左佢

yhchanchan 發表於 21-10-7 02:15
唔知點答你好,其實小朋友算係谷得,性格都係活躍主動,所以學術應該都算中上,都有課外活動獎狀,係無考語 ...

現階段證書對面試的幫助作用冇想象中咁大,反而係準備考證書的過程對小朋友有提升作用。
有時收reject未必係小朋友邊度做得唔好,只不過係學校覺得小朋友不是佢喜歡的學生類型,又或者係小朋友當日狀態不佳。依家先十月,仲有大把機會,加油呀!

yhchanchan 發表於 21-10-7 02:15
唔知點答你好,其實小朋友算係谷得,性格都係活躍主動,所以學術應該都算中上,都有課外活動獎狀,係無考語 ...

我仔都無考語文證書,暫時 1 offer, 2 waiting, 2 rejected, 2 second interviews.

我覺得考小學真係難過考幼稚園。當年幼稚園十一月一出offer, 已經有好幾個很好的offers。而家呢個遊戲真係有排玩。

大家加油!

YY_2011 發表於 21-10-7 08:19
我仔都無考語文證書,暫時 1 offer, 2 waitings, 2 rejects, 2 second interviews.

我覺得考小學真係難 ...

再到插班/升中….難度幾何級倍增咁

回覆 kelvinli1000 的帖子

14 間?
有冇需要?  有offer 仲去in 咁多?

最後入神校?

monodad 發表於 21-10-4 15:28
其實真係唔駛驚,真實故事:朋友上年考小一,只報2間神校,一心抽12網半山女直津,結果神校唔收,抽獎中寶 ...

Can’t agree more!

waiwaileung1 發表於 21-10-6 14:56
身同感受。我大過個5年前就音小reject, 嗰陣仲好老定,見呢到bk咁嫌棄音小, 應該最終都冇乜人讀,信曬以 ...

認同!我個陣真係甘諗,當年我大仔音小係waiting !

一齊努力

Kumi33 發表於 21-10-5 15:24
我大仔當時都無offer,。而加到細仔。。。5g 會考成點。。
小四插班。。當時你有無操卷?
如果細仔考到心 ...

我大仔無操卷,不過本身學術係唔差,乖乖仔甘既款,呢d當年考小一,又係怕羞,慢熱,俾人感覺無乜自信,郁得來都考完!所以無乜offer!

細仔相對無甘慢熱,但學術就麻麻!

兩種人係小一呢個games ,都唔係出眾的人!唯有繼續努力行下去!

我覺得一定有合適你仔仔嘅學校出現,面對以定讀書嘅社會氣氛,私覺得令小朋友建立自信比起所有嘢都更重要,由其父母同孩子既關係係一輩子。真心欣賞及支持你。

我都自己都只幫小朋友報左兩間私小,唔想因為面試面令小朋友太大嘅壓力,有冇offer我已經覺得小朋友盡左最大能力,我當佢已經勝出了!
大家加油

超能爸爸 發表於 21-10-3 03:44
我係一個爸爸,我係一手一腳幫個仔揀小學同溫習。
三年前,我分享過我入了學券幼稚園。三年後,我個仔性格 ...

超能爸爸 你地有offer未呀

回覆 海豚BB 的帖子

暫時in咗7間 2間rejected, 1個waiting, 3個2線學校offers
尋日妹妹突然收到神校K1 second in 所以而家也是見步行步

超能爸爸 發表於 21-11-15 09:49
回覆 海豚BB 的帖子

暫時in咗7間 2間rejected, 1個waiting, 3個2線學校offers
恭喜曬你地祝妹妹成功

我囝真心好多朋友仔同佢FD 同佢玩,佢一返去個個叫佢,學術也可以,但面試果幾分鐘無嘢表現到,上年一間學校都無﹗

回覆 szeti 的帖子

有啲小朋友性格係唔啱interview, 但遊戲規則係咁都冇計

回覆樓主:

我覺得你很正面,加油

超能爸爸 發表於 21-11-16 21:34
回覆 szeti 的帖子

有啲小朋友性格係唔啱interview, 但遊戲規則係咁都冇計

我仔正是呢種小朋友。

szeti 發表於 21-11-16 13:25
我囝真心好多朋友仔同佢FD 同佢玩,佢一返去個個叫佢,學術也可以,但面試果幾分鐘無嘢表現到,上年一間學 ...
我仔都係一面試就成舊木咁,個人一舊木,唔識笑,講野都係一舊舊,好彩學術應該唔錯,都有返啲渣拿
依家係音小,德雅,禮賢,高主教,九龍灣St Jo要留一間

住九龍,高主教問左兩架車都去唔到我屋苑

企左響度。。。

yhchanchan 發表於 21-11-17 01:56
我仔都係一面試就成舊木咁,個人一舊木,唔識笑,講野都係一舊舊,好彩學術應該唔錯,都有返啲渣拿
依家係 ...
你住九龍邊區?
曾係TKO同藍田一帶見過返RC既媬姆車
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yhchanchan 發表於 21-11-17 01:56
依家係 ...
有冇問過芳姨?佢做九龍線! 不過我都係好多年前問過

Amymichelle 發表於 21-11-17 14:54
有冇問過芳姨?佢做九龍線! 不過我都係好多年前問過
芳姨俾我上落車兩站,一個要行出去,另一個要搭車

Amymichelle    發表於 21-11-21 00:22
‹ 上一主題|下一主題