用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我個仔暫時還沒有offer,但我從不擔心
go

我個仔暫時還沒有offer,但我從不擔心   [複製鏈接]

我係一個爸爸,我係一手一腳幫個仔揀小學同溫習。
三年前,我分享過我入了學券幼稚園。三年後,我個仔性格依然沒有改變,很有好奇心但內向,學術中等。

由於我個仔性格係比較乖和內向,基本上我只報了傳統私校,現在只面試了2間,1個offer也未有,但我相信我個仔,所以從不擔心。

我沒有報讀面試班,基本上N和K1,為了不想他失去學習興趣,學術方面,我放手交畀學校,他媽媽和我只和他看圖書和發掘周邊知識。K2開始每一星期和他重溫學校學過的,K2下學期開始外補英文(因為個仔對Phonics有興趣)。

K2暑假上了中文、畫畫、魔術和科學(前2者是惡補一下,後2者是個仔興趣,每項暑期班其實只有幾堂)。9月開始,用多少少時間同佢溫習中英文和練習一下interview,我個仔就開始interview之旅。

由於我個仔性格內向,我很用心地建立他自信心和引導他把內心想的放膽說出來,結果,一如他幼稚園interview一樣,佢係變咗另一個人,佢會努力表達自己,唔明會舉手發問,盡力說出答案,對錯也嘗試(如他賽後說的沒錯),我聽到已經覺得他比我勁好多。一個小朋友interivew可以同平時性格唔一樣,雖然對於其他小朋友,佢嘅表現應該只屬正常,但我真係覺得佢好叻喎。

而且很安慰,佢好enjoy interview,成日話想去睇下人地學校有幾靚,證明我沒有給予過份壓力。

我相信好多家長現在已有1至2個offers,但如果你今日手上仍然沒有offer,不要失望,因為我也沒有,但我從不擔心,我還會為我個仔感到自豪。

無論結果如何,他已是我心目中的超能仔仔。正面啲,大家一起享受interview的結果吧!

21    0    2    0

回覆 超能爸爸 的帖子

加油,加油!睇到好正能量,小朋友健康快樂成長最重要!

加油, may I know if you have any backup plan or whts the worst case at your side r?

Hwtsui 發表於 21-10-3 09:26
加油, may I know if you have any backup plan or whts the worst case at your side r?
我暫時報了8間直/私校,還有6間要面試,而我個仔有繼續外補中英文,也考了一兩張cert。如果自行或直/私家沒有offer,就繼續補中英文直至大抽獎及叩門。
如果大抽奬沒有好offer又叩不到門,就只可照讀大抽獎學校啦,到時再算,見步行步。

超能爸爸 發表於 21-10-3 10:44
我暫時報了8間直/私校,還有6間要面試,而我個仔有繼續外補中英文,也考了一兩張cert。如果自行或直/私家沒 ...
心態好好,我就冇你咁叻,呢排擔心到瞓得唔係好好,
大家加油

TY168 發表於 21-10-3 10:50
心態好好,我就冇你咁叻,呢排擔心到瞓得唔係好好,
大家加油
每次interview我都針對每間學校去同個仔遊戲中練習架。
既然盡咗力,結果係點都控制唔到,擔心也對件事沒有幫助,不如開開心心玩,安安樂樂瞓啦,塞翁失馬焉知非福,塞翁得馬焉知非禍,平常心面對,你要加油呀。

大家加油!

超能爸爸 發表於 21-10-3 11:29
每次interview我都針對每間學校去同個仔遊戲中練習架。
既然盡咗力,結果係點都控制唔到,擔心也對件事沒有 ...
多謝你,我會好好調整自己嘅心態

回覆樓主:

我心態同樓主差唔多… 而我小朋友都係內向觀察型..
不過學術/面試方面training我就全部外判出去..
我自己就只同佢睇下書同出去玩..
佢上左一年面試班..
其實係咪好多人對面試班有誤解?
面試班唔係教人背答案喎..
我覺得我女上完面試班表達能力同講故事方面都有進步.. 亦都主動左..
至於學術.. 我女都有考下大路個啲 cert..
其實 cert 本身對考學校應該無咩用..
但學習既過程點都會有得著..
當係為第時小時打好個底..
不過我女而家都仲未有 offer..

回覆 TingTing0001 的帖子

加油樓主我小朋友都無任何cert,但充滿好奇心,最後有14間offer亦入到心儀學校。培養小朋友學習好奇心比任何cert都重要。
祝成功!

TingTing0001 發表於 21-10-3 14:26
我心態同樓主差唔多… 而我小朋友都係內向觀察型..
不過學術/面試方面training我就全部外判出去..
我自己就 ...
我未試過面試班不知道是怎樣,每個父母也會有自己的方法去輔助小朋友,而每個小朋友又唔同,都冇話咩方法一定啱一定唔啱,大家一起努力吧,希望你快啲有心儀的offer

kelvinli1000 發表於 21-10-3 15:21
加油樓主我小朋友都無任何cert,但充滿好奇心,最後有14間offer亦入到心儀學校。培養小朋友學習好奇心比任 ...
謝謝你,你個小朋友超強,有14個offer。
我個個仔對日常接觸唔到的事物如恐龍、太空及人體結構特別有興趣,不過,由於佢內向型,應該唔會係interview表現到出嚟,但我又唔想改變佢性格太多,所以沒有特別訓練咩口才、表達能力。如果學校覺得佢適合,自然會收佢。

超能爸爸 發表於 21-10-3 16:03
謝謝你,你個小朋友超強,有14個offer。
我個個仔對日常接觸唔到的事物如恐龍、太空及人體結構特別有興趣, ...

欣賞你心態好好!

其實呢個時勢根本唔駛擔心考小一冇直私收。

PTL_L    發表於 21-10-3 17:11

monodad 發表於 21-10-3 17:05
其實呢個時勢根本唔駛擔心考小一冇直私收。

同感同我哋想當年,人數差一段距離⋯⋯

PTL_L 發表於 21-10-3 17:19
同感同我哋想當年,人數差一段距離⋯⋯
我初初都以為係,但睇報導好多都5,6千人考,冇乜信心

TY168 發表於 21-10-3 17:52
我初初都以為係,但睇報導好多都5,6千人考,冇乜信心
間間都係同一班小朋友,一個人最終讀一間啫

TY168    發表於 21-10-3 18:36

But every school would just choose 10-20% to 2nd in, meaning even my boy is above average, as long as he is not the top 20%, he would have no 2nd in not talking about waiting…

超能爸爸 發表於 21-10-3 10:44
我暫時報了8間直/私校,還有6間要面試,而我個仔有繼續外補中英文,也考了一兩張cert。如果自行或直/私家沒 ...
在EK,甚少家長會在未有任何offer的情況下分享,僅這點已經值得俾

‹ 上一主題|下一主題