用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我個仔暫時還沒有offer,但我從不擔心
樓主: 超能爸爸
go

我個仔暫時還沒有offer,但我從不擔心   [複製鏈接]

kumamon_mama 發表於 21-10-4 08:56
回覆 超能爸爸 的帖子

我個仔都係性格內向,無自信同人分享...已經好努力帶佢多見識世界,多接觸人,不過好似 ...
每個小朋友性格也不同,不可一概而論,而我亦不是專家,不過從我經驗,我有以下想法:
1. 我很多朋友也會給他的小朋友去表演機會如參加話劇、跳舞、唱歌以建立自信,也有很多成功例子。不過,我問過我個仔,他說不想,我也沒強迫他,因為我不想大改他性格。

2. 當佢做出主動或大膽的行為,我會鼓勵、讚賞佢,大部分小朋友也喜歡人讚,應該可以幫助一點。

3. 由於小朋友比較細,我們通常用對或錯表達什麼可以做什麼不可以做,但現在我會畀一幅圖畫佢描述一下圖畫發生什麼事,然後我和她媽媽又會以不同角度描述一下,作用是說明有些東西沒有對或錯,可以大膽說出心中所想。

4. 我小朋友喜歡魔術,我會投其所好叫佢學完表演畀我2家屋企人睇,這順其而行,不特別叫他學什麼他不想學的同係太多人前表演,我認為咁可以保持佢性格但修補不足。

這是我的方法,我不知是否正確,但你可參考一下。

joyce_yanli 發表於 21-10-4 12:12
我記得你呀
當年考K你解釋過點解揀而家間學校
佩服你出POST為大家打氣
謝謝你記得我,我沒有忘記初心呀,大家一起加油吧

JojoDad 發表於 21-10-4 14:04
原來咁樣.... 三年前我阿女小五時開始上EK,話咁快今天F2了。如Medicine所說,入到英津,讀得唔錯。
寄語  ...
謝謝你,我都係怕佢好快唔睬我,所以我會抓緊機會和他一起成長(當他還沒嫌棄我前)。

zaba 發表於 21-10-4 15:37
可能爸爸出手媽媽可以 sit back and relax 呢, 唔係壞事啊
係呀,我同老婆分工合作,各自照顧不同部分。

謝謝大家支持和批評,我不逐一回覆,我只想在這裡分享一下,發放一下正能量而已,大家加油!!

回覆樓主:

很喜歡這個 post,獲益良多。感謝 超能爸爸 在這關鍵時刻 發放正能量!

祝超能仔仔入到心儀學校!

回覆 超能爸爸 的帖子

回覆 JoyceNgYY 的帖子

PTL_L 發表於 21-10-3 17:19
同感同我哋想當年,人數差一段距離⋯⋯

agree.
我直情係人口最多一年, 由生仔爭醫院開始一直爭到疫情

其實樓主都好出力, 咁細個已開始補習路....

當年咁爭法, 我只係IN左一間私小就算數, 等派位.

bananaGi 發表於 21-10-5 12:17
agree.
我直情係人口最多一年, 由生仔爭醫院開始一直爭到疫情
恐懼源自未知,難怪。勿忘初心好喇~~我們呢啲花生友,可以不理

JoyceNgYY 發表於 21-10-4 16:12

不能同意更多。。。

你個case 似我,五年前當年大仔音小收waiting  ,個陣話waiting 都會call,最後乜都無,8月20號先收到一間小學call waiting (自己有寫信),之後小四插班去另一間心儀學校

今年到細仔,競爭係相對細左,音小我地有offer ,但都唔易,加上大仔個間競爭都大,所以努力中!希望大家到最後都happy ending !!

kkcnine 發表於 21-10-5 15:12
你個case 似我,五年前當年大仔音小收waiting  ,個陣話waiting 都會call,最後乜都無,8月20號先收到一間小 ...

我大仔當時都無offer,。而加到細仔。。。5g 會考成點。。
小四插班。。當時你有無操卷?
如果細仔考到心儀,我都想比哥哥再試插。。小一插過。。衰左。只有2nd in。。覺得好難。。仲要哥哥已經乖 肯操下卷。。

今年哥哥小二。

yhchanchan 發表於 21-10-4 11:30
已經懷疑緊,已經有四個reject
我都懷疑緊人生

Fatjelly 發表於 21-10-6 09:37
我都懷疑緊人生

不用懷疑自己, 做好大抽獎既準備吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你個case 似我,五年前當年大仔音小收waiting  ,個陣話waiting 都會call,最後乜都無,8月20號先收到一間小 ...

我以為自己玩過一次小一遊戲有經驗,點知今年玩法係面見+zoom+拍片樣樣齊!不過呢,點解話感覺競爭冇咁大呢,係身邊好多朋友,無論考K考小考插班甚至自行或大抽獎,成功率都比以前高咗好多!即使第一輪冇offer 但音樂椅係轉得好勁,基本上即使拎住個waiting 成功機會都很大(神校除外)!我大嗰個原本間學校今年都多人插班成功走,當中仲有幾個係成功插到細佬妹讀緊既超級熱門一線直私,而當年佢哋都係考唔入既。

呢年啲家長明顯多咗人揀番讀官津,因為連埋扣門成功率都高呀。。。但呢啲家長其實依傢都有好努力咁去考吓直私試吓水溫,咁對於啲一心想入直私既家長而言都係好事,因為如果呢班家長入到官津自然會放位,音樂椅又會轉。

有間將軍澳校舍超大既熱門直資,好耐之前佢哋不嬲係有兩輪收生既,到5年前開始得番一輪,仲要當年有人waiting 寫哂信都入唔到,又有個細佬考唔入寫咗信又親自求先收得番。。。但啱啱呢年聽聞有人大抽獎去扣門都有得見仲收咗呀。。。

當然我都希望可以早啲收工,但即使要玩到出年暑假,我都相信到時一定會有心儀offer 既(呢番話我5年前絕對講唔出)。。。但所謂既心儀其實應該都要有好幾間類近既學校,心態上千祈唔好「非君不嫁」,冇一間學校係非讀不可架,咁就算一間唔得,都唔洗好似世界末日咁 (利申:我最心儀嗰間直資已經收咗 reject),係有啲失落,但我仍然努力緊其他心儀學校,呢個星期仲要去面試, 調整心態真係好緊要,加油!

Kumi33 發表於 21-10-5 15:24
我大仔當時都無offer,。而加到細仔。。。5g 會考成點。。
小四插班。。當時你有無操卷?
如果細仔考到心 ...

插小四相對係容易過插小一二,因為多人走又少啲人考。。。

JoyceNgYY 發表於 21-10-6 11:26

我以為自己玩過一次小一遊戲有經驗,點知今年玩法係面見+ ...

我自己覺得今年非神校直資/私校一定易入咗,好多有經濟能力嘅都移民走咗,不過予左頭一round 最top 嘅人hold 住哂d offer 要等下。

讀書慘慘豬 發表於 21-10-6 11:45
我自己覺得今年非神校直資/私校一定易入咗,好多有經濟能力嘅都移民走咗,不過予左頭一round 最top 嘅人ho ...

其實有唔少朋友呢個階段真心寧願拎waiting多過第一輪 offer,咁佢哋可以繼續大抽獎,又有waiting 學校打底。。。 (因為都唔係間間私校比你抽獎,又或者就算比你抽,但留位費動輒過千蚊)

身同感受。我大過個5年前就音小reject, 嗰陣仲好老定,見呢到bk咁嫌棄音小, 應該最終都冇乜人讀,信曬以為音小最终reject都會call, 當然結果我小朋友就無。(咁我又唔排除有人有的, 但係咪一定係你呢 ? )以為今年移民潮會小d人, 競爭相對冇咁大,但又唔係我想像中咁容易,可能拿到offer都係集中某堆小朋友。 都係嗰句希望在明天,大家繼續努力。

爸爸心態好好!祝小朋友能get心儀offer喇!!
‹ 上一主題|下一主題