用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我個仔暫時還沒有offer,但我從不擔心
樓主: 超能爸爸
go

我個仔暫時還沒有offer,但我從不擔心   [複製鏈接]

回覆 yhchanchan 的帖子

第一個小朋友正常呀,因為唔清楚個考小遊戲點玩,唔知道其他小朋友的程度。開始第一間面試知道其他小朋友level之後再調整策略,點都會有啲幫助,畢竟考小有可能要作戰到明年九月。

PTL_L 發表於 21-10-4 12:16
所以我自己真係讚唔出口,咩良好心態、咩很好分享?只不過同樣想講要為小朋友多報數校面試而增加入讀心儀 ...

環境造成爸爸要出手

tkhhung 發表於 21-10-4 13:04
環境造成爸爸要出手

所以是福還是double 壓力?要自行定奪,寫「禍」過分咗

PTL_L 發表於 21-10-4 13:13
所以是福還是禍?要自行定奪

一切都看緣份 當年大仔跨區叩門 成功爭取 最後兩個仔都上不同書院讀書

medicine 發表於 21-10-3 19:08
自己當年就讀村校,最終入U.
到了孩子,幼稚園階段是隨便一間卷幼,真係就近.小學是目標明確,津校.並且是一心 ...

原來咁樣.... 三年前我阿女小五時開始上EK,話咁快今天F2了。如Medicine所說,入到英津,讀得唔錯。
寄語 超能爸爸,這過程連上中學成6、7年,其中高低起伏,有得有失,但原來不自覺已與小朋友一起共同努力這麼久,你綢劃,他努力實淺,中間有喜樂愁腸,可回頭看,最捨不得就這段時光。像我女兒現時開始什麼都自理,我還會有少許空虛感呢。

tkhhung 發表於 21-10-4 13:16
一切都看緣份 當年大仔跨區叩門 成功爭取 最後兩個仔都上不同書院讀書
因人而異,爸爸們做得非常好

PTL_L 發表於 21-10-4 14:55
因人而異,爸爸們做得非常好

你知我是花生友 隔外觀火

自已知做緊咩就得
唔認同的吹返2咀
OPEN DISCUS

最緊要係自已小朋友自已負責
外人係點認根本唔駛理

其實真係唔駛驚,真實故事:朋友上年考小一,只報2間神校,一心抽12網半山女直津,結果神校唔收,抽獎中寶。叩門階段叩9間有8間收offer,淨係心儀12網半山女直津in都冇得in。奇蹟發生在8月29日,in 都冇得in嘅女直津call佢9月1日返學,試問呢件事喺我地考小一嘅年代點會發生?Btw,舊年有深水埗男直資龍最後call reject 客返學,我諗返起當年我仔從4千幾人殺入final round 見snoopy,最後收offer但見其他家長失望沮喪嘅情景,就見識到香港教育嘅失敗收場。

monodad 發表於 21-10-4 15:28
其實真係唔駛驚,真實故事:朋友上年考小一,只報2間神校,一心抽12網半山女直津,結果神校唔收,抽獎中寶 ...
半山女校冇 in 直接收? 真神奇!

tkhhung 發表於 21-10-4 13:04
環境造成爸爸要出手
可能爸爸出手媽媽可以 sit back and relax 呢, 唔係壞事啊

其實真係唔駛驚,真實故事:朋友上年考小一,只報2間神校,一心抽12網半山女直津,結果神校唔收,抽獎中寶 ...

聖心?恭喜

唔係聖心

tkhhung 發表於 21-10-4 15:40
聖心?恭喜
應該係 MPS 我估

monodad 發表於 21-10-4 15:51
唔係聖心

MPS 12網

不過聖心都俾咗offer佢

Sppcs 都有offer

半山12網好明顯

不能同意更多。。。

我有2個小朋友,一個5年前考小一,一個今年考小一,相隔5年完全兩個世界。當年大既考幼稚園時,仲記得我約埋另一個同事排隊交form,講緊只係普通將軍澳私幼,都排咗幾個鐘。仲記得老一輩同事串我地,話我地心頭高,走去報埋啲名幼自己搵黎攪,話報樓下嗰啲邊洗排!我答佢,咪就係我屋企附近既私幼,仲要比錢讀架(冇學劵)!

當年個大既係細b ,所以我好清楚邊啲學校係「實際」上係唔會收細b (雖然好多間都會照收表)。。。到個細既考K,情況都唔同哂。。。連名幼都收細b,今年仲有好多熱門學校連收生都不足,插班成功例子更比比皆是。我有朋友連SPK 都插到!

本來,我自問都冇話有preference 一定要直私定係官津。。。但如果你由佢出世嗰刻,已經要爭床位爭奶粉,跟住係N班K1,我實在唔會覺得我唔預備考直私,要有幾多既幸運先會抽中或扣到一間心儀官津 (已經唔係話target 神津)。所以,當年真係prep 咗好耐一心決定考直私,亦幸運地有幾個offer。佢本來間私小讀得唔錯但因為冇中學,所以今年嘗試幫佢考插班,亦成功咗 (呢間小學當年都有考過,但第一round 已被 reject )。

依傢幫緊個細既考小一,感覺到年代真係唔同咗。雖然我暫時都係reject 多,但真心覺得完全冇以前咁 competitive ,亦有信心即使最後要去到扣門都會有多啲把握,再唔係插班真係straight forward 好多 (幾乎齋考學術,唔再需要三頭六臂要做KOL 又要見家長)。

Btw, 當年個大既考音小,佢係收 reject 兼最後都冇call 番我地架!我地仲要係基督徒,老師連我係教會做咩事奉都問埋都係收reject咋!大家可以相像吓當年既戰況何其激烈!

所以,今年考小一既朋友 + 爸媽都繼續努力!只要keep 住心態正能量,最後一定會有最適合既學校等緊你!加油!

P.S. 最後想講,我個小朋友都真係話鍾意面試架(我絕對冇直接或間接洗佢腦要佢鍾意面試)!佢仲話我呃佢去面試,跟本就係入去玩之嘛!可能因為咁啱佢最近in 嗰2間,都真係入去係睇video玩玩具同埋玩遊戲,最後仲要有禮物收。。。當然嗰啲全部都係assessment 但佢本人feel 唔到咯!

藴藴 發表於 21-10-4 12:26
每個家庭背景唔同,家長諗法唔同,所選擇行既路都唔一樣,而每個小朋友性格唔同,資質唔同,所以結果亦都唔 ...

升小可能要谷,搏插班咪一樣係谷,唔係唔儲證書獎狀呀嘛?

‹ 上一主題|下一主題