用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我個仔暫時還沒有offer,但我從不擔心
樓主: 超能爸爸
go

我個仔暫時還沒有offer,但我從不擔心   [複製鏈接]

mavis222 發表於 21-10-3 22:53
樓主心態好好,我相信你仔仔最後一定會有offer!祝福你!到時記得上來報喜喔!
現在我仔仔剛剛K2,我也會學 ...
謝謝你,每個人也會有自己方法令小朋友茁莊成長,每個小朋友特質也不同,希望你和小朋友下年也會一起成長。

海豚BB 發表於 21-10-3 23:35
Ftm. 心理壓力真係好大。黎緊下星期優才有結果。當時係第一間interview , 仔好緊張。見到佢失哂準。但呢間 ...
我明白FTM係會好投入呢個遊戲,但也要適當地放鬆一下,我相信面試運氣也佔了一部份,不要著眼一間學校的得與失,你想入呢間學校,寫信,P2插班等總有方法,過去已過去,不如計劃下一步怎做。
我覺同小朋友一起去interivew係一件好開心的事,同佢玩估生字溫習好開心。佢好鍾意睇人地學校係點,佢interview完我第一個問題係上次間學校個廁所靚啲定呢間靚啲。第一次interview佢答錯人地學校名,亂咁作一個名,我同佢媽媽一齊笑地碌地。Interview係一個過程,要享受一下親子關係,唔好唔開心,希望你找到心儀學校。

tkhhung 發表於 21-10-3 23:53
打好phonics 基礎好重要 乖巧學生為小學最喜歡收 努力下 一定有收獲 試下YW TSL SFA DB 直資
...
我有報你講的其中2間呀,不論神不神校,每次我也會和小朋友盡力去做,想教佢參加了一個比賽就要盡力去做,做完就玩餐飽,這樣便夠。謝謝你意見。

超能爸爸 發表於 21-10-4 00:13
我有報你講的其中2間呀,不論神不神校,每次我也會和小朋友盡力去做,想教佢參加了一個比賽就要盡力去做, ...

神吾神校 看下適吾適合小孩好過 入到跟不上 大家都辛苦

樓主的分享好好,好多謝你,祝福你小朋友有好成績。其實呢個遊戲都係啱啱開始,零offer都好正常,而我相信每一個有認真備戰直私嘅家長,最終都唔會空手而回,只係稍為有野心嘅家長,目標其實非神校都一線,好多人擔心嘅唔係無offer,係無好offer。

我慶幸我小朋友暫時仲係中意呢個遊戲,佢每次面試前我哋都無惡補,因為相信要準備嘅,過去兩年都應該要準備咗,而且每次面試我哋必定兩公婆陪住,完咗就會去玩,所以佢覺得呢件係開心事。雖然我哋一張cert都無,但我哋知道佢好叻,亦相信佢唔會一無所獲。

上EK睇大家考小一睇咗兩年,當我自己今年身處其中後嘅最大感受係,唔好將呢件事當作勝負優劣嘅定奪,自己辛苦裝備多年嘅小朋友,想係十幾分鐘嘅面試內就比老師睇得到,其實係好需要運氣,offer多自然值得高興,offer少亦唔好懷疑小朋友能力,佢值得擁有幾多父母應該要清楚,唔好比學校嘅決定動搖自己。

TY168 發表於 21-10-3 17:52
我初初都以為係,但睇報導好多都5,6千人考,冇乜信心

這5, 6千人最後人人都係要1個offer

lovelovebabe 發表於 21-10-4 07:52
這5, 6千人最後人人都係要1個offer
呢幾千人當中有不少都係有「選擇困難症」或者鍾意「集郵」
雖然佢地得一個Pat Pat, 但佢地通常到最後一刻(開學前或開學後幾日)先會「靜靜放手」(唔返某校等某校打返電話俾佢先話退學)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

很好的分享。人生係耐力賽,父母擁有正向心態,信任、陪伴、引導,孩子必定可以走得更遠。

勿忘初心,繼續加油(emoji)(emoji)
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

回覆 超能爸爸 的帖子

我個仔都係性格內向,無自信同人分享...已經好努力帶佢多見識世界,多接觸人,不過好似無咩進展...請問你有咩心得可以培養小朋友同人對答多D自信?

多謝樓主分享, 我小朋友都係內向觀察型,

我都好擔心出年到佢時, 佢發揮唔到, 但我又唔想"谷"到佢變成另一個人

知道有其他家長同路, 感覺好好, 再次多謝你, 祝仔仔有心儀 offer.

或者大家真係要諗楚, 到底想子女日後如何發展?
如果諗住最終會留係香港直到大學畢業, 讀傳統學制學校去考DSE, 經JUPAS入本地大學係最直接最實際既方式.

但要係傳統學制下生存, 操練, 催谷學術等元素係少不免, 不要天真得以真係有愉快學習又有好成績既傳統學制學校.

如果唔想咁 (操練, 催谷學術), 其實要認真係去諗下, 去考國際學校, 或開辦非傳統學制既私校 (如CKY, VSA), 佢地通常只會係公開試前兩年先加操, 碼有10年時間可以輕鬆D.

還有, 不要盲目追求"龍校", 如果龍校中學部唔係你杯茶, 最後你升中時想轉船時會發現, 唔啱心水既龍校, 除了提供了所謂升中保障, 其實亦係作繭自縛.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

亦是一名爸爸, 也全權負責孩子學習, 外補及訓練安排, 入唔到直資, 亦不是沒路吧, 我又唔見考到直資的個個IB43分或以上, DSE 35分或以上,何需俾自己咁大壓力?

pwhr 發表於 21-10-4 09:24
亦是一名爸爸, 也全權負責孩子學習, 外補及訓練安排, 入唔到直資, 亦不是沒路吧, 我又唔見考到直資的個個IB ...
其實講左3頁,都冇人覺得考10間8間係壓力,呢d 係基本野黎,而且個小朋友仲會係享受去面試添。

PTL_L    發表於 21-10-4 12:10

Zleep 發表於 21-10-4 10:14
其實講左3頁,都冇人覺得考10間8間係壓力,呢d 係基本野黎,而且個小朋友仲會係享受去面試添。
...
所以我睇唔出網友贊賞嘅良好心態係邊?短短時間喺EK,范進中舉式嘅家長就見到唔少。偏偏D家長話自己仔囡好enjoy面試十間二十間個過程喎

Zleep 發表於 21-10-4 10:14
...
咁 to be fair, 10間8間, 喺EK 來講已經唔算多, 大把人報15-20間10間8間又可能撞時間之類, 其實最終又會再少啲

樓主心態都已經算好好, 至少冇得谷到小朋友十項全能, 面試班無限 drill, 出來表現唔好就鬧爆小朋友嗰種.

(利申: 我小朋友不是今年考小)

坦白講, 現在講擔唔擔心真係為時尚早.

到來年3月再Review一下自己做過D乜, 同埋心態有冇改變吧!

基本上到咗12月, 就開始會見到有家長出帖, 話"收Reject收到懷疑自己/人生"

hkpapa852 發表於 21-10-4 11:27
坦白講, 現在講擔唔擔心真係為時尚早.

到來年3月再Review一下自己做過D乜, 同埋心態有冇改變吧!
已經懷疑緊,已經有四個reject

我記得你呀
當年考K你解釋過點解揀而家間學校
佩服你出POST為大家打氣

好認同
佢個人係點冇得改變
做父母只能夠陪伴+鼓勵

我自己亦要調整心態
唔得=唔MATCH,唔好勉強
一齊加油

Kirin007 發表於 21-10-4 10:36
所以我睇唔出網友贊賞嘅良好心態係邊?短短時間喺EK,范進中舉式嘅家長就見到唔少。偏偏D家長話自己仔囡好e ...

所以我自己真係讚唔出口,咩良好心態、咩很好分享?只不過同樣想講要為小朋友多報數校面試而增加入讀心儀升小機會,但以soft 既手段講出「唔成功我都唔擔心」,但重點都是要進補(但n班、k1有咁做,k2先開始,咪即係又係咁行)四五歲人仔要就要為面試參加咩班咩班做好準備,到尾阿q覺得就算最終得唔到想要既結果,都已為升小做好學習準備mouth:" />mouth:" />
但極欣賞係爸爸咁積極參與小朋友既學習歷程,已經同我哋小時差好遠,小時,「爸爸」既角色都是養妻活兒,教育範圍爸爸是唔會參與,所以總會同「爸爸」既關係有所疏離,而家既小朋友好幸福,「爸爸」們都會積極參與小朋友既成長~~

Zleep    發表於 21-10-4 13:25

每個家庭背景唔同,家長諗法唔同,所選擇行既路都唔一樣,而每個小朋友性格唔同,資質唔同,所以結果亦都唔一樣。

認同如果打算留港,催谷操卷少不免,只係多同少,除非你讀band3都無所謂。

當然小朋友天資聰敏,自動自覺做功課溫書而又可以名列前矛當然happy ,只希望家長唔好happy到一半,小三四又要小朋友星期一補到星期七。

‹ 上一主題|下一主題