用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一條龍小學考自行中學
樓主: meisieyip
go

一條龍小學考自行中學   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 21-10-11 08:54
捉蟲傳統學校:
明明所有幼稚園生可直升小學, 因為想賺多啲學費, 超開幾班導致不保證升小, 惟有放棄閉關政 ...

學費性價比是另一問題

小鹿揀學校 發表於 21-10-11 08:54
捉蟲傳統學校:
明明所有幼稚園生可直升小學, 因為想賺多啲學費, 超開幾班導致不保證升小, 惟有放棄閉關政 ...
何以見得質素直綫下降?

b3410 發表於 21-11-8 17:49
我覺得未必關學費事,而係當初果個新大樓,之後之後的後繼問題。
其實 學費=新大樓
唔收番多d學費又點填番新大樓的核爆大坑?

morningsun 發表於 21-11-9 08:39
何以見得質素直綫下降?

其實唔係好多年前的培幼,
二千幾個月又可以用學券, 維起上嚟幾舊水個月,
我哋當年係放棄 st cat, 根德園,銅鑼灣維多利亞去入培幼,
課程太淺,唯一好處是全直升培小, 唔洗煩….

但今天⋯
冇得用學券, 唔知依家學費幾多, 但估計都要四五千吧
培幼課程淺易, 但又唔保證升培小嗰吓先抵死,咁又點同學之園嗰d競爭小學?

個人覺得, 以培幼今天個 package, 市場上有不少更好的選擇

小鹿揀學校 發表於 21-11-9 09:29
我哋當年係放棄 st cat, 根德園 ...
推測出來的收生質量下跌?

morningsun 發表於 21-11-9 09:34
推測出來的收生質量下跌?

係, 推測出來的…
你都係用家,這樣的推測不合理嗎?

難道你覺得 性價比下滑, 家長仍會趨之若鶩?

小鹿揀學校 發表於 21-11-9 09:36
係, 推測出來的…
講開又講,
某年聽小學校長話小學會儘量小班, 走咗學生都唔會收番插班, 咁做希望過幾年就可以做到收晒所有小學生直升中學….
之後?連年仍見到收插班生, 今天竟連幼稚園都未能全升上小學….

Old good days 俱往矣!

小鹿揀學校 發表於 21-11-9 09:29
我哋當年係放棄 st cat, 根德園 ...

喂,宜家用學卷,家長們唔nike㗎。我哋當年間非常淺嘅kg,玩咗2年學卷,呀校長閒談中話,啲家長投訴話寧願俾學費去改善資源,都唔好做學卷kg。結果,呀校長好似俾學卷個額收多三兩舊,去滿足家長們嘅心魔。多咗三兩舊,可以改善啲乜?明顯係顧客服務,你想俾咪刷卡囉~~~

小鹿揀學校 發表於 21-11-9 09:36
係, 推測出來的…
你依家有冇朋友子女讀緊幼稚園/小學?可能關於課程方面已經唔夠update

聽朋友話學校進取咗好多,考幼稚園要求也高咗,所以收生質量應該有保障。

雖然我都係最鐘意培小的happy school, 唔想佢變成谷谷學校。尤其初小階段冇乜壓力,小朋友可以順應天性自由發展。而中學階段開花結果,發展的都好好,真係覺得好似賺多咗一個開心童年咁

b3410 發表於 21-11-9 11:10
你依家有冇朋友子女讀緊幼稚園/小學?可能關於課程方面已經唔夠update

冇呀,所以唔知依家培幼收到d乜學生
不過其實以前培幼年年都收到一手好牌, 不過攪吓攪吓到中學硬係食唔到清一色大三元⋯⋯
近排八到小學級2依家係DGS仍然非常強勁, 可能將來係狀元都未定

讀培小確實賺到個快樂童年
當其他人折騰於升小面試大抽獎,我哋日日大覺瞓
當其他人埋首補習操練呈分試, 我哋只係去裸考…
完全生活在平行時空!

小鹿揀學校 發表於 21-11-9 10:28
講開又講,
某年聽小學校長話小學會儘量小班, 走咗學生都唔會收番插班, 咁做希望過幾年就可以做到收晒所有小 ...

小六人數同小一差別不大 補充新血

小鹿揀學校 發表於 21-11-9 11:32
冇呀,所以唔知依家培幼收到d乜學生
不過其實以前培幼年年都收到一手好牌, 不過攪吓攪吓到中學硬係食唔到 ...
級三依家係麥當勞head prefect 呀!

傻太 發表於 21-11-8 17:46
因為我見一條龍微調果份野,一條龍係要係11月交份「直升/不直升名單」俾教育局,而又如學生選擇不直升,一 ...

家長需要多點去瞭解本地學制

EDB既"一條龍微調", 只適用於中學部為官津校既學校, 直資/私立中學係唔需要跟隨

我諗你都係未睇我叫你睇係#18個條link
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-10 13:35

EDB既"一條龍微調", 只適用於中學部為官津校既學校, 直資/私立中學係唔需要 ...
你寫錯呀,係#16

b3410 發表於 21-11-10 14:38
你寫錯呀,係#16
如果佢有搵/睇,先會知我寫錯……
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

EDB既"一條龍微調", 只適用於中學部為官津校既學校, 直資/私立中學係唔需要 ...
官津一條龍? 邊D係?

morningsun 發表於 21-11-10 21:53
官津一條龍? 邊D係?
St Mary~~

官津一條龍? 邊D係?

官津B1龍校有 SMCC
兩間龍小 SMCS / 天神 直升 SMCC

官津一條龍? 邊D係?

參考 EDB 網頁一條龍學校名單

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/sch-list.html

‹ 上一主題|下一主題