用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一條龍小學考自行中學
go

一條龍小學考自行中學   [複製鏈接]

如在一條龍小學,想考自行中學,是否要打草驚蛇左先,通知左小學,才發給三聯表格,方可報自行中學呢?
   5    0    0    1

回覆樓主:

一般一條龍小學會在自行報名前,要求家長決定直升還是放棄龍中,只能二選一。

一條龍,是全部直升,還是直屬學校?
如果屬於全部直升的龍校,就一定要選擇直升還是放棄直升考自行。
如果直屬學校,就比較彈性。

meisieyip 發表於 21-10-1 18:50
如在一條龍小學,想考自行中學,是否要打草驚蛇左先,通知左小學,才發給三聯表格,方可報自行中學呢?
...
其實讀得一條龍小學,當初應該係預咗係12年既commitment。除非有好大既改變,無理由要放棄龍中。

王家爸爸 發表於 21-10-2 11:04
其實讀得一條龍小學,當初應該係預咗係12年既commitment。除非有好大既改變,無理由要放棄龍中。

...
隔離小學post先講緊讀龍校有幾好,有幾可以愉快學習,6年後既事情,點可以預計?龍中如神校,升小過程有人為、運氣因素,讀落不合適比比皆是,想轉走非奇事呀~~做父母都是面試現實好。

BSCYL 發表於 21-10-2 00:49
一般一條龍小學會在自行報名前,要求家長決定直升還是放棄龍中,只能二選一。
...

PTL_L 發表於 21-10-2 11:10
隔離小學post先講緊讀龍校有幾好,有幾可以愉快學習,6年後既事情,點可以預計?龍中如神校,升小過程有人 ...
龍校既政策同教學方法基本上無改變,唔好話6年,我見我有研究既幾間基本上係12年不變。
龍中同神校完全唔同,龍中係一定收你,好少外人;神校就大把外人爭,所以即使有直屬都唔係全收。
讀龍校讀得唔開心,最大可能係當初家長無花時間去睇清楚間學校,亦唔花時間去了解自己小朋友既性格。

angelanala    發表於 21-10-2 11:31

王家爸爸 發表於 21-10-2 11:21
龍校既政策同教學方法基本上無改變,唔好話6年,我見我有研究既幾間基本上係12年不變。
龍中同神校 ...
一個家長只有4/5歲既小朋友,會之前已花4/5年研究?非也,所以人云亦云囉,讀咗先知非易事cc 同dd 都是龍,難道入咗唔駛配合?都係果句,升小入ccdd 能力有、運氣有、人為亦有,同升中唔同,ccdd 你未夠班,in都唔俾你in ar ~~升中時,就算有人為,個小朋友都要有番咁上下。
所以想講,入咗龍校係咪就係快事,非也,因人而異,仍需努力既。

王家爸爸    發表於 21-10-2 11:57

PTL_L 發表於 21-10-2 11:39
一個家長只有4/5歲既小朋友,會之前已花4/5年研究?非也,所以人云亦云囉,讀咗先知非易事cc 同dd  ...

你無留意啲EK專家嘅分享咩,神小/神中課程適中,一啲都唔深,甚至可以hea讀㗎。你睇過啲卷就會知就會明~~~

mcl203 發表於 21-10-2 12:08
你無留意啲EK專家嘅分享咩,神小/神中課程適中,一啲都唔深,甚至可以hea讀㗎。你睇過啲卷就會知就會明~ ...
咁EK內頗多奇人奇事誰真誰假,自己分析了。集郵人數亦頗多,好似有人試過集哂ccdd,另3女直?

PTL_L 發表於 21-10-2 11:39
一個家長只有4/5歲既小朋友,會之前已花4/5年研究?非也,所以人云亦云囉,讀咗先知非易事cc 同dd  ...
乜嘢校都好,入咗都不代表就可以萬事大吉,12年又點,大學又唔係佢家開嘅。

Kirin007 發表於 21-10-2 12:33
乜嘢校都好,入咗都不代表就可以萬事大吉,12年又點,大學又唔係佢家開嘅。 ...
所以任何事情上,都是腳踏實地好過望天打掛,以概念而活

meisieyip 發表於 21-10-1 18:50
...

一條龍學校都有幾種,睇清楚係邊種先;

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156761&extra=page%3D2
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ar_mak 發表於 21-10-2 20:40
又唔係任何既。。。腳踏實地股,十年都唔升;嘜嘜概念股,一年升十倍喎~ ...
教育唔係股喎概念股既野,唔啱我玩,繼續留番俾初小生

ar_mak 發表於 21-10-2 20:37
其實,就好似愛情。當初,我係你身上發現既優點,現在,就變成了缺點。你冇變,變果個係我,點解,點解你可 ...
有一定既道理

隔離小一班人係怪獸到自己都唔知自己係怪獸先攪笑,今日又一個

回覆樓主:

其实一條龍直資學校,就算冇呈分,亦可考自行,亦可考其他直資,又或者最後叩門. 而中學自行收生,大概都知道個間小學咩程度,有級名次都夠.
如果家長認為一條龍學校唔適合,亦可以小學或中學中途轉校.
相反一般小學,最後1/3學生是band2, 1/3學生是band3.家長甘唔甘心呢?
小學入學家長如果靠抽奬,做足功課都冇用,小朋友幾醒學校都睇唔到,最後都是睇運氣.另外這些小學又有冇簡介會去讓家長了解呢?
自己掌握小朋友前路唔好嗎?

‹ 上一主題|下一主題