用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一條龍小學考自行中學
樓主: meisieyip
go

一條龍小學考自行中學   [複製鏈接]

Sing13 發表於 21-10-9 16:48
其实一條龍直資學校,就算冇呈分,亦可考自行,亦可考其他直資,又或者最後叩門. 而中學自行收生,大概都 ...

你係咪講講吓行錯咗方向?樓主問自行,同抽獎有乜関係,定你真係認為自行都係靠抽返嚟~~~

mcl203 發表於 21-10-9 18:58
你係咪講講吓行錯咗方向?樓主問自行,同抽獎有乜関係,定你真係認為自行都係靠抽返嚟~~~
...

我是回應其他人既說法,考小一個班家長是否怪獸家長,讀一條龍學校是否冇得轉.

Sing13 發表於 21-10-9 19:03
我是回應其他人既說法,考小一個班家長是否怪獸家長,讀一條龍學校是否冇得轉.
...

咁我仲係未明,同有呈分嘅小學有乜関係咁呢,又Band123咁,又抽奬咁~~~

mcl203 發表於 21-10-9 19:24
咁我仲係未明,同有呈分嘅小學有乜関係咁呢,又Band123咁,又抽奬咁~~~
...

拿完直升牌 不甘心想再試外闖江湖 滄海一聲笑

爬完文想請教,如果小朋友間直資小學無呈分試,全部直升中學部。咁我係自行前就一定要決定係咪直升中學,如果唔直升就可以參加自行。但如果自行個時fail左就要大抽獎,但學校又無呈分試,所以無banding知道,會好大機會抽到band2-3學校。有無理解錯?
如果自行fail左,仲有無得返轉頭想係返中學部到升ok嗎?

Ckw2019 發表於 21-10-11 00:37
爬完文想請教,如果小朋友間直資小學無呈分試,全部直升中學部。咁我係自行前就一定要決定係咪直升中學,如 ...

睇咗 #16 個連結先啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 21-10-9 16:48
其实一條龍直資學校,就算冇呈分,亦可考自行,亦可考其他直資,又或者最後叩門. 而中學自行收生,大概都 ...

就算有呈分的龍,都好難拎到張自行表

傻太 發表於 21-10-11 07:56
就算有呈分的龍,都好難拎到張自行表
傳統名校變身既龍直, 除咗一間之外, 其餘都好大方
新晉既龍直, 反而會較多用不同手段去"阻止"家長去攞自行報名表同學生資料表

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-10-11 08:40
新晉既龍直, 反而會較多用不同手段去"阻止"家長去攞自行 ...
捉蟲傳統學校:
明明所有幼稚園生可直升小學, 因為想賺多啲學費, 超開幾班導致不保證升小, 惟有放棄閉關政策,
結果是你不保證升小時我亦不保證會讀你間小學, 其幼稚園收生質素亦直線下降

hkpapa852 發表於 21-10-11 08:40
新晉既龍直, 反而會較多用不同手段去"阻止"家長去攞自行 ...

今年就係知道讀果間男校和分初/高小校舍的,不敢定不可問自己小學拎自行表格,自己去教育局拎都唔得/唔敢

回覆 meisieyip 的帖子

我有朋友當初都係一條龍係上到中學但讀唔掂
最後都係要轉校
所以一條龍係咪真係一勞永逸
真係見仁見智

傻太 發表於 21-10-11 13:00

就讀有呈分既小學, 自行表格必需經由小學派發.

如果要向EDB攞過份, 要宣誓係唔見咗申請後補.

但因為近呢份資料(如表格碼)已唔同, 原有份表係會作廢 (即係如果龍中用原本份表既資料作直升註冊, 咁個學生其實就等於無咗直升資格)

中學如果發現有呢個情況, 相信個學生無運行之餘 (9成都唔會再收番你囉), 仲要面對俾EDB追究發假誓既風險

SSP龍校同TKO有呈分既龍校, 一向都鍾意"阻人"走路

b3410    發表於 21-11-8 17:28

hkpapa852 發表於 21-10-11 16:03
就讀有呈分既小學, 自行表格必需經由小學派發.

如果要向EDB攞過份, 要宣誓係唔見咗申請後補.

傻太 發表於 21-11-8 11:26
咁請問知唔知SSP男直隔離果條龍係點安排?無呈分係咪可以自己埃教育局拎自行form而不驚動自己中/小學?
...
無呈分既學校本身唔會為學生申請學生資料表,亦唔需用呢樣嘢嚟註冊,所以學生自己申請無問題
制度上無呈分既學校係無辦法去「阻人」發達

hkpapa852 發表於 21-11-8 16:42
無呈分既學校本身唔會為學生申請學生資料表,亦唔需用呢樣嘢嚟註冊,所以學生自己申請無問題
制度上無呈分 ...

回覆樓主:

我同事個仔就由英華叩門入St Jo。聽講佢去幾間面試都撞到同學。

hkpapa852 發表於 21-11-8 16:42
制度上無呈分 ...

小鹿揀學校 發表於 21-10-11 08:54
捉蟲傳統學校:
明明所有幼稚園生可直升小學, 因為想賺多啲學費, 超開幾班導致不保證升小, 惟有放棄閉關政 ...
我覺得未必關學費事,而係當初果個新大樓,之後之後的後繼問題。

傻太 發表於 21-11-8 17:46
因為我見一條龍微調果份野,一條龍係要係11月交份「直升/不直升名單」俾教育局,而又如學生選擇不直升,一 ...
一條龍大概都係老老實實考下直資,再叩下門算了。除非有信心自己非池中之物,一心要走,就放棄直升,海闊天空喇。
‹ 上一主題|下一主題