用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Boarding student
go

[英國] Boarding student [複製鏈接]

Boarding 宿社沒有WIFI 大家用咩上綱?
   1    0    0    0

回覆 Bkkleung 的帖子

呢個年代真係唔會預學校冇WiFi wor,最多係冇咁快。

Bkkleung 發表於 21-9-22 23:04

完全無? 我仔學校夜晚10點關Wi-Fi解決辦法就係唔用。

回覆 hiddenhero 的帖子

其實我小朋友每日都係得一個鐘玩電話,之後要交番出嚟,所以電話卡都唔使用幾個多data。

未聽過完全無wor,不過有都唔快同幾弱下,加上10點就cut。我有張每月20G既sim card俾佢地但喺學校都無乜用,因為學校乜都block

係呀!沒有WiFi提供!夜晚收電話!拎咗本laptop不能用,只可用學校提供個部

foxli 發表於 21-9-23 02:53
回覆 hiddenhero 的帖子

其實我小朋友每日都係得一個鐘玩電話,之後要交番出嚟,所以電話卡都唔使用幾個多 ...

我仔通常早上返學前會send 個 message 比我。 閒聊幾句。 晚上都係。 週末佢就會起身打比我傾下。 都係幾句, 大部分時間佢都好忙。

夜晚收電話, 關Wi-Fi 。

如果完全無, 咁功課點做( 有部分功課要網上交)? 靠電話數據?

無wifi好特別既學校播, 我仔學校有wifi,不過都唔會用晒學校wifi有啲野block左,佢用giffgaff電話卡每月10GB夠用,如果你小朋友果間0wifi,開個大小小既plan比佢例如15磅有25GB夠喇掛,再唔夠20磅100GB.又或者問下同學,宿舍咩台接收我好,就買張果個台既pay as you go plan比佢.

上 Ofcom 網頁查吓邊個網收得好
再考慮出張主線/MVNO電話卡

https://checker.ofcom.org.uk/en-gb/mobile-coverage
‹ 上一主題|下一主題