用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Victoria Harbour Heights (海峰園) or Belchers (寶翠 ...
go

Victoria Harbour Heights (海峰園) or Belchers (寶翠園) [複製鏈接]

嚟緊報N班. 想知道Victoria 海峰園同寶翠園有咩分別? 我哋住喺中間所以兩間都OK方便
有冇話邊間容易入啲唔或者比較好啲. 係咪小人讀下午班所以如果apply下午班係咪機會大啲?if apply上午班唔得, 佢會唔會offer下午班俾你考慮一下?

或者如果我哋海峰園同寶翠園都apply, 唔會如果一間唔得另外嗰間都有得候補?

萬分多謝. Welcome any tips as well for preparation and interview!
   1    0    0    0

回覆 bettyc123 的帖子

我係用家, belcher 係細campus, 少班, HH有多班, 難入. 小朋友係大b定細b?
佢會offer pm 如果am class full

報既時候要排123志願,可以㨂唔同campus 不過好少會派到第三志願,同一校舍am 同pm計2個choice. Interview 淨係見first choice gor 間。牛

回覆 wh.hwt 的帖子

謝謝. 4月B
係唔係兩間都冇outdoor playground? Belchers pn 有幾多班?你覺得 belchers 好唔好

Belchers 除咗小啲之外仲有冇乜嘢比harbour height 冇咁好?

回覆 yjoleung 的帖子

多謝回覆.
係呀,知道可以揀幾間campus 所以諗緊擺邊間第一日邊間落第二好. 樓上話Belcher’s 易啲所以而家諗緊擺佢落第一 preference.

聽講海峰園受歡迎d, 多人報名但學額亦都多。寶翠園相對學額小好多,我覺得又未必真係容易啲入。

應該就係兩間都冇outdoor playground, Belchers好多人都話好, 佢收既人數少, 機會變相細左, HH名氣高, 甘多間VEO入面最好

請問 harbour heights 除了名氣高d和campus 好似新d之外, 還有那方面比較好?譬如老師和升小方面? 我聽朋友講寶翠園升VSA比例都幾高, 不過其他小學我就唔係太清楚. 課程教材方面我諗VEO 所有campus都應該係一樣.

回覆 GM12345 的帖子

升小既資料, 學校consolidate 幾年既資料去present, 好難比較到2間.
海峰園老師好多都教左好多年, 由CB VIC 果邊調過黎, kind of信心保證

VEO高層啲小朋友係讀HH

回覆樓主:

Am 及pm 對升小有分別嗎?

water12 發表於 22-1-31 18:36
Am 及pm 對升小有分別嗎?
Am同pm無分別但HH有 stepping up program,如果target VSA 但無讀SU會難啲入到

最後你選擇左邊間?收到offer嗎?

請問你覺得belchers好唔好?老師對小朋友有愛心嗎?小朋友開心嗎?會唔會好多功課個d?
‹ 上一主題|下一主題