用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2022/23創價interview請教
go

2022/23創價interview請教 [複製鏈接]

今年想考創價,但學校今年要拍片。我自問拍片較差,唔知點好,請教不下上年拍片考入的家長,請指教……!
   2    0    0    0

一間每年有幾千人考嘅學校,得百幾個位你覺得點先可以突圍而出?

幾千人裡面一定有好幾十個或幾百個特別怜悧嘅,又有好多個已經識流暢回答問題/唱歌跳舞/識認字或更多。啲老師要睇哂全部片(上年限兩分鐘), 如果大同小異應該引唔到佢哋興趣。

其實都不外乎親子活動,而家去做下功課睇下間學校主張咩嘢,針對呢方面去度下個video, 仲有兩個月去準備,加油

回覆 靛青女 的帖子

Thanks~!我自經過報N拍片唔成功,我都唔知點拍好。見到拍片都諗住唔報,但我又好喜歡創價幼稚園喎~~所1先要請教

俾失敗例子你,影佢自己食飯,講名字,歲數,住邊,食緊咩。
親子遊戲就一堆動物,物件,佢用英文答晒d名。最尾失敗。

我小朋友舊年疫情下報k大部份拍片,報10間9間收正取。雖然無報創價,但可以分享少少心得。我都係用手機 簡單app剪接。你要睇學校類型同有無特定task。好似比較重親子德育學校親子活動你可以拍閱讀你問小朋友答、做手工、聽音樂跟住歌詞跳舞唱歌、公園玩。呢啲從中學校見到小朋友大小發展肌肉、聽指令、音樂感同埋親子關係。如果重學術就拍小朋友玩簡單拼圖,從中學校見到小朋友邏輯力。最緊要係要俾學校知道你了解學校,而你小朋友係適合

Cherryroy 發表於 21-9-12 12:31
今年想考創價,但學校今年要拍片。我自問拍片較差,唔知點好,請教不下上年拍片考入的家長,請指教……! ...

簡單直接的,
然後就是luck ~ !

Cherryroy 發表於 21-9-12 12:31
今年想考創價,但學校今年要拍片。我自問拍片較差,唔知點好,請教不下上年拍片考入的家長,請指教……! ...

創價係happy school, 要拍得輕鬆愉快, 千其唔好睇字卡玩學術野.
你要多親子多互動, 拍下outdoor拍下indoor咁.
一個字: 玩!

Cherryroy 發表於 21-9-13 00:24
回覆 靛青女 的帖子

Thanks~!我自經過報N拍片唔成功,我都唔知點拍好。見到拍片都諗住唔報,但我又好喜歡 ...

小朋友拍片自然,做返自己平時做嘅嘢, 平時鍾意讀字卡就讀字卡, 鍾意玩就玩。 。 。 喺過程中, 我諗佢哋要睇到小朋友嘅表現係自發性有禮貌(emoji)
上年我哋都報左7間, (收左5間, 4間拍片,1間面見)加油

blissbliss2018 發表於 21-10-6 14:52
創價係happy school, 要拍得輕鬆愉快, 千其唔好睇字卡玩學術野.
你要多親子多互動, 拍下outdoor拍下indoor ...
咁要唔要好似人哋講要執片,加字幕?要indoor,outdoor咁要點樣串聯做一段拍片?

請問知道創價需要sec. in嗎?

創價面試片喺咪太學術就無無機會?🤔
~親子活動eg. 講故事
~自理活動
~大小肌肉活動
~指令活動
~學術/語言能力/才藝

(我有問過啲老師意見,佢地都話拍頭三樣會乎合創價口味多啲,學術等就啱學子園之類,小朋友細B@自理+大小肌等都是弱項,親子又覺得比較難突出「warm」的感覺,反而小兒語言比較強,無理由「弱項」去比賽,但又有不少家長分享過識答哂問題或面試表現已超水準,依然失敗收場,係咪學術/識答問題都唔係重點?或者其實,係綜合每個範籌都會加減分,睇綜合分數?)

純粹分享/討論一下,有無多啲用家家長比下意見🙏🙏🙏

回覆 evitasing 的帖子
我講下自己意見… 我交嘅片就係包括頭三點,我睇你之前嘅post講你小朋友語言較強,可以試吓唱歌但用唔同語言?我小朋友之前都係咁,用幾種語言唱歌再加上小朋友突然改歌詞
之後讀故事書時,我問佢關於故事嘅問題,要佢答(不論任何語言),咁就又親子又表現到佢理解能力同識表達自己。

自理方面,我小朋友就自己著衫扣鈕著鞋戴口罩… 大小肌肉就剝雞蛋殻同斟水比我飲

以上小小意見,希望幫到你入創價

回覆 靛青女 的帖子

多謝你的分享!❤️
原本有想其中一個task係歌!但驚佢唱下停下,用好多時間,加上大部分喺3至4句,又覺唔夠完整,比較完整個首,又應該無人知佢唱咩......,加上唱歌中間剪片或加快效果都差!

改下改下,最後放在5個tasks,之前有其他面試,最後其實前後都唔知有無拍左3個鐘!

但全程係多互動的,主要表現到表達能力,小朋友表現係開心既!但感覺唔係好親子!唔知貼sticker配對,算唔算大小肌肉😂!

(你都是今年嗎?都祝你成功!💪)

回覆 evitasing 的帖子

我加加埋埋應該多過三個鐘,不過我係一得閒就拍下,去沙灘玩又拍下,好似比較自然。
我都edit左唱歌部分,我反而覺得唱歌唔駛成首,因為老師應該只係想睇下小朋友係咪已經識講嘢?同對音樂有冇反應?

我地係上年申請,今年開始左k1喇
‹ 上一主題|下一主題