用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 用家分享-APS 九宣小
樓主: manutd71
go

用家分享-APS 九宣小 [複製鏈接]

manutd71 發表於 21-8-27 19:08
我仔當年都係waiting筆試考入去。仔話份卷其實唔難佢好快做完,中間老師會逐個叫出去傾吓計,問吓佢家庭狀 ...

想問學樂器係音樂堂上,還是自己約導師上堂?

Amandamamachan 發表於 21-8-30 19:43
想問學樂器係音樂堂上,還是自己約導師上堂?

自己約導師上,小一多以小組形式上(3-4)個左右,小二開始可以同導師商量單對單

Raleigh 發表於 21-8-31 23:57
自己約導師上,小一多以小組形式上(3-4)個左右,小二開始可以同導師商量單對單
...

請問音樂導師學費大概幾多錢? THANKS

請問下有無人知九宣嘅女子籃球練得多唔多?同埋多唔多比賽?

Raleigh 發表於 21-8-31 23:57
...

舊年疫情下學期已經要1-1又不能回學校練。

我都係用家,我覺得宣小的小朋友係真心叻嘅。

waihk 發表於 21-9-1 17:02
請問音樂導師學費大概幾多錢? THANKS

睇你學咩樂器,$400-$600半小時都有,通常初1-5級上半小時就夠!啲導師師資好高

dupbuu 發表於 21-9-1 19:28
請問下有無人知九宣嘅女子籃球練得多唔多?同埋多唔多比賽?

未有疫情都好多練習同比賽!疫情就差唔多停頓了!校隊練習每星期都要出去出面啲體育館練習,有請出面啲教練陪訓!有好多比賽參加!所以一定要有心理準備會用好多時間接送!不過啲小朋友係開心練習

回覆樓主:

我2個小朋友喺宣小畢業左已經幾年,當年仲係舊校長,對樓主解構宣小既狀況,我以當年用家身份去回應,部份岩,部份唔認同,宣小係重視音樂,但我從來唔覺校方有迫同學盡考哂五六級樂器,其實學校唔會理學生考到幾多級,你鍾意報比學校咪報囉,唔報既話,學校唔會理你考到幾多級,至於形形色色既音樂比賽,除左校際音樂節,我記得我無收過校方通知有那些音樂比賽

學業方面,我只可以概括講,能力好跟得上既同學,就唔會覺得谷,相反,平庸d既同學,係會覺得有點谷

義氣仔女 發表於 21-9-6 13:49
我2個小朋友喺宣小畢業左已經幾年,當年仲係舊校長,對樓主解構宣小既狀況,我以當年用家身份去回應,部份 ...

感謝長期用家分享(emoji)(emoji)每個小朋友能力不同所以感受也未必相同。

音樂方面,因為舊年科主任有個講座出晒powerpoint話幾多年級應該考到咩級,所以比較深印象。當然冇考/考唔到學校都管唔到,音樂呈分佔小部份。

係, 我對嗰個powerpoint都好深印象...
我個小朋友係小二插入去, 所以係小二先開始學樂器(本身學開鋼琴), 自知唔會跟得到呢個powerpoint, 所以自問盡咗力就算.

畢業前考完8級的大有人在, 中途放棄亦有, 老師唔會管亦唔會問. 只是學校提供了好師資, 好環境, 從而令小朋友音樂有好成績. 你選擇玩運動或只讀書. 無人會比壓力你.
不過到你搵中學時, 你便知小朋友有無體藝在手的分別有幾大.

為何90%畢業生入BAND 1, 頭50可 入神學是有原因的

manutd71 發表於 21-9-6 20:16
感謝長期用家分享(emoji)(emoji)每個小朋友能力不同所以感受也未必相同。

音樂方面,因為舊年科主任有個 ...
唔好睇小音樂同視藝兩科係呈分既影響
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

想問下如果小朋友喺出面已經學緊小提琴,唔跟學校學會唔會影響入樂團嘅機會?同埋係咪一樣樂器就足夠?

dupbu 發表於 21-9-7 12:54
想問下如果小朋友喺出面已經學緊小提琴,唔跟學校學會唔會影響入樂團嘅機會?同埋係咪一樣樂器就足夠? ...
無影響入樂團嘅機會. 基本上你想入樂團, 就會入到, 只不過是高中初團的分別.不過小朋友一起跟學校推薦的老師學track record 係好些. 坦白講有幾多小朋友有音樂天份和願意自動自覺學樂器. 一起學會有個伴, 小朋友見到隔離同學做到, 自己都有動力做些. 現在團體賽停晒. 否則大家同一個老師, 玩團體賽些老師在訓練上安排容易些.

宣小學生音樂水平高絕不是因為學生是音樂奇才, 只是學校音樂學習氣氛濃厚, 從小接觸高水平的音樂, 人玩我玩的心態, 樂團每年有在校在外表演機會, 願意玩樂器樂團, 音樂都不會是太差. 當然唔係個個玩樂器, 有人轉玩運動.

一樣樂器能夠專已很好. 學校除了小一時科主任推一推, 其他時候學校無人理過小朋友學成點. 始終讀好書最緊要.
‹ 上一主題|下一主題