用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 用家分享-APS 九宣小
go

用家分享-APS 九宣小 [複製鏈接]

我仔當年都係waiting筆試考入去。仔話份卷其實唔難佢好快做完,中間老師會逐個叫出去傾吓計,問吓佢家庭狀況咁。我相信嗰份卷每年都會重用,因為後來有份功課係同嗰份卷係一模一樣(我仔講)我見都係單位加減數寫中英文生字咁⋯幼稚園一定學過晒。

以下係用chur既程度去逐科解構:

音樂:未返學就會叫你選樂器,最終學校音樂老師會決定你學邊一樣。有弦樂、管樂同敲擊樂選擇。似乎係根據你身高手指長短等等決定。學校會安排導師比你學,學校會強烈建議用返學校嘅指定導師,佢哋通常都係演奏級。大部份讀完小一嘅同學都會入到初級樂團(導師係咁同我講)

音樂科主任會勁叫人盡快考晒五六級樂器!!

會出通告叫你地參加形形色色嘅音樂節比賽。

要考試,用樂器玩一首歌,弦樂係咁其他類型唔清楚。

數學:會教快半個學期,因為小一已經買埋二上嘅書。測驗考試會有10分8分嘅挑戰題係書冇教嘅,堅難既,睇明題目都要幾分鐘。

會出通告叫你地參加校外有認授性嘅數學比賽。有得獎既畢業禮會頒發。

英文:有教科書,但主力教學校自己出嘅workbook。要串/識好多生字但常用既,例如十幾種衣服款式嘅生字,教你看圖作文點樣豐富你哋寫法。有unseen dictation。有Phonics堂,據講係用能力分班上,能力低嘅會有外籍老師教。

考試會有Listening同Oral。

中文:正正常常,鼓勵做閱讀報告,應該一年要做十幾本,但因為疫情做少咗。有普通話堂要考試但唔難。

考試會有Listening同Oral。

常識/科學/電腦:有機會用英文上堂。

視藝:應該係最開心,TA教唔太理秩序,傾偈玩呀自己幾個朋友坐埋一枱。

體育:因為疫情都冇咩點上堂,要做簡單文字報告。聽聞以前係行去牛津道上堂。

小一完咗有得參加校隊選拔,基本上主流嘅球類、田徑同游泳都有男女子校隊,入選嘅有暑期訓練班參加,由專業嘅體育會教練訓練。大部份要自費嘅。

其他:有教導家長點樣養育小朋友嘅講座。來唔時有通告叫你買教育商品,買唔買自己決定,始終係私校嘛。

個人覺得早熟、獨立既小朋友會讀得輕鬆D。其實好多宣幼直升上去都讀得好好,好多地區名校比九宣仲谷/深好多。雖然面試筆試冇考體育,但目測好多小一仔本身都有唔錯嘅體育底,如果係鍾意玩運動都幾適合。
   16    0    0    1

宣小無得頂,起級好學校

好搞笑 竟然音樂科仲chur過主科

lflxl 發表於 21-8-27 20:40
好搞笑 竟然音樂科仲chur過主科

純對係,樂器導師會俾壓力你。但係原來小朋友其實冇咩天份都可以玩到樂器,成功感好大。

Deleted

manutd71 發表於 21-8-27 22:36
純對係,樂器導師會俾壓力你。但係原來小朋友其實冇咩天份都可以玩到樂器,成功感好大。
...

其實係㗎 真正極有天份極無天份只佔好少 大部分人有機會學習同推動下 冇嘢係冇可能

manutd71 發表於 21-8-27 19:08
我仔當年都係waiting筆試考入去。仔話份卷其實唔難佢好快做完,中間老師會逐個叫出去傾吓計,問吓佢家庭狀 ...
內容大致上無commnets,但呢句呢:

好多地區名校比九宣仲谷/深好多

脫離現實得好緊要下
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

如果講緊初小,其實真係唔算谷/深

hkpapa852 發表於 21-8-28 09:30
內容大致上無commnets,但呢句呢:

好多地區名校比九宣仲谷/深好多

願聞其詳

點樣脫離現實?

manutd71 發表於 21-8-27 19:08
我仔當年都係waiting筆試考入去。仔話份卷其實唔難佢好快做完,中間老師會逐個叫出去傾吓計,問吓佢家庭狀 ...
想請問小一第三學段音樂科考試考樂器係考咩樂器

Poon509702 發表於 21-8-28 14:59
想請問小一第三學段音樂科考試考樂器係考咩樂器

小朋友學開咩樂器就考果樣囉。講得出第三學段應該都係用家吧。

holokhang 發表於 21-8-28 14:02
願聞其詳

點樣脫離現實?
地區名校,基本上都係依書直教,最多係英文同數學教快半年左右。
Unseen 默書,基本上小二先會見到

對學術上既要求,官津小學邊有可能高得過APS?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 manutd71 的帖子

今年升小一如果學開鋼琴
冇學其他樂器
可否第三學段用鋼琴考

hkpapa852 發表於 21-8-28 17:28
地區名校,基本上都係依書直教,最多係英文同數學教快半年左右。
Unseen 默書,基本上小二先會見到

某間迫到女學生跳樓的新界名校,小一都有unseen,平日功課好多抄寫。

manutd71 發表於 21-8-29 00:11
某間迫到女學生跳樓的新界名校,小一都有unseen,平日功課好多抄寫。

點解今時今日仲有家長會認為多功課就代表谷呢?!
宣小教淺考深,小一仍算係蜜月期,遲d就會知。

我幾buy wor咁
因為學校有曬plan 幾時考咩 幾時比賽咩

回覆樓主:

今個暑假剛剛見返阿女以前幼稚園同學,依家佢係APS準備升高小,佢媽媽都話功課唔多程度適中。暫時只有級頭三名先知名次,音樂考級比隔離另一九龍塘私小的同學仔快咗一年左右。我覺得佢讀得開心同輕鬆,家長壓力都不算大。

Poon509702 發表於 21-8-28 18:36
回覆 manutd71 的帖子

今年升小一如果學開鋼琴

冇聽過話可用鋼琴考試,只有弦,管同敲三賞。

BERNICEJUNE 發表於 21-8-29 00:34
點解今時今日仲有家長會認為多功課就代表谷呢?!
宣小教淺考深,小一仍算係蜜月期,遲d就會知。
...

如果你係高小用家,歡迎分享

宣小P1-P3唔算谷. 好多時間可用來玩體藝.P1-P2, 從考試範圍, 絕對比SFA, HY, 一些一線津校小.
沒什麼抄寫功課
不過高小是深. 若小朋友可handle 到, 絕對是叻仔叻女.
no pain no gain. 若有這麼好的升中成績, 就要有相對的付出.
‹ 上一主題|下一主題