用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試班的感受
樓主: aiko_0428
go

面試班的感受   [複製鏈接]

回覆 bkin1025 的帖子

我覺得好多老師有時會向錢看,當佢仲係你學生都會理下你,到唔比錢唔上佢堂就bye bye 你條尾

回覆 sheepmeimei 的帖子

無錯,我覺得上完令我更加燥底,有時質疑小朋友既能力

我小朋友都有上面試班,但最後係靠學術考上直私,個人認為學術重要啲,自己教好基本禮貌就ok

回覆 Orhome 的帖子

多謝你,無錯,親子關係係最緊要,考唔到都唔係重要

回覆 Nicole-hui88 的帖子

多謝你,呢d野都係要父母教,身教都好緊要

其實揾一間夾嘅唔易我去過九龍塘個間,上左1,2個月,好彩轉左online,先知個老師咁唔掂,轉數好慢,有小朋友係車上緊,影響到舉手,正常人做法,應該變輪住答,再提下家長下次唔好係車上就ok,佢竟然叫人停車上堂,好啦,個家長又真係泊埋一邊,但佢到落堂都無再叫小朋友舉手答問題,總之好多呢啲奇怪野。
之後我又去另一間,疫情見佢上zoom堂都ok,但到復課,多客佢做唔切,覆得好慢,comment好虛,我又轉了。
然後,又去另一間,上上下zoom,佢轉面授上唔到,又轉
最後,二月開始上朋友介紹呢間,小朋友夾到,上得開心。
遇到夾ge係緣份,我覺得最重要係覺得唔適合就即走,唔好浪費時間

回覆 yeeling0101 的帖子

無錯,夾到就好,夾唔到都係趁早走

其實小朋友仲好細架咋,佢哋有唔同階段嘅領悟同埋行為表現,比啲耐性去調教,可能當中家長要嘔好多血,但你會有一日感覺到佢哋有改變,佢哋係會時好時差,有恆心一定教得好,加油!

上年我仔上面試班,我既情緒都係大起大落,老師comments 大過天,上zoom時要超安靜,要求阿仔超專心,如果阿仔唔答問題我又會勁嬲。上返實體時,見到張分紙面都黑晒,辛苦到不得了。

如果小朋友聽教,家長可以自己教面試技巧,再係ek搵返以前既posts,睇下每間學校考d咩。

俾心機~~

回覆樓主:

首要選愛心的学校,照顧了小人兒的情绪發展先。

我小時候入了一間地區一線,課堂規舉嚴格,老師很惡。好大心理壓力,常害怕坐不好,做不好捱罵。總希望老師留意不到我,我那天便平安了。

放鬆點, 已進入直路, 捱埋佢, 如果小朋友真係唔願意上面試班, 轉第二間, 未必好之餘小朋友又需要時間適應,倒不如考慮呢兩個月辛苦啲自己同佢操

本來還想報名試下,看完留言我都決定不上面試班了。。。

回覆 大波大 的帖子

講真,真係自己教無咁嬲,出去教,好與壞都係單憑老師既評語,聽完真係影響心情

回覆 aiko_0428 的帖子

介唔介意講邊間面試班? PM我都可以, 我地宜家搵緊面試班, 最怕碰到呢類學校同老師, 謝謝
不過我覺得搵到間夾既好重要, 同埋唔好將老師講既野太上心, 加油!

出去上面試班其實都係想下有乜技巧,放鬆D
都明白上完堂大家都想小朋友俾老師讚,增強下佢地的信心

不過家長都真係不用對老師的評語太上心

朋友上年上過九龍塘有啲名氣面試班,基本上俾老師踩到一定冇學校收,我朋友重喊左好多次,
但結果都有幾個不錯既offer (不是神校)。
今年到我,我覺得盡咗力就算,大家加油

回覆 laigillian 的帖子

好有同感,老師評語大過天,依家唔再上,比時間同仔仔玩多d仲開心

回覆 Mrscatcatfung 的帖子

原來咁大壓力,其實我都已經唔係簡神校,我簡間比教活動教學,但坊間面試班一定要要求你坐定定,我仔仔根本做唔到佢要求

回覆 HK-CR7 的帖子

其實我簡個間已經係比一般出面開心架啦,初初覺得都幾好,堂堂都開心,但一到模擬面試就,我仔仔咁活躍根本做唔到佢要求,評語越黎越差,我都唔知繼續上黎做咩,或者咁講,面試班根本唔適合一d比教活躍小朋友,佢哋要求就係要坐到好似公仔咁靚,答問題要完整句子,所以邊間都係一間

回覆 hermionexxxx 的帖子

自己教好過,真係浪費金錢同時間,仲要即使上左唔代表一定入面直資/私校
‹ 上一主題|下一主題