用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試班的感受
go

面試班的感受   [複製鏈接]

上面試班上到作為媽媽既我真係好沮喪,大家媽媽有無同感?初初原意諗住可以比小朋友熟悉下面試既應對,但無諗過最後連作為家長既我都對自己小朋友失去信心,咁到底曬咁多錢同時間為左乜?最後我最後一堂都唔想比小朋友上,我覺得我自己都好無力😔
   23    0    0    1

點解?老師同你反映?

發生咩事?
正常老師會堂堂話返你知小朋友情況

初初都上得唔錯,但越上就越差,我指小朋友表現,每次拋個問題比我,我聽完又唔識點處理,越聽越唔開心,攪到我好沮喪,初初都好比心機同小朋友學習下,到依家覺得連自己都無晒信心,我點比信心叫佢加油

你意思係個老師把問題拋番給你?

唔好唔開心,面試班只係教一d基本模式丶程序,練習都係交俾家長,俾d耐性,慢慢來

係,話佢坐得唔好,要我訓練佢耐性要坐得耐d,本身我小朋友無問題,佢只係好動d,所以面試呢個遊戲唔岩佢玩

老師都表明佢初初表現好好,但依家有倒退情況,聽完我只係啞左,咁我究竟做緊咩,好似上面試班害左佢,到頭來我得到d咩野

面試班唔代表面試結果,繼續努力(emoji)(emoji)

多謝大家安慰😞

回覆 ipki 的帖子

有呀,好同唔好都會講,但到後期接收到既就係佢表現唔好,我真係越聽越唔想聽,我都好無奈,聽完真係好抑鬱,試過放學情緒崩潰到我一手撕碎張評分紙

aiko_0428 發表於 21-8-23 17:29
上面試班上到作為媽媽既我真係好沮喪,大家媽媽有無同感?初初原意諗住可以比小朋友熟悉下面試既應對,但無 ...

唔講差啲,點嚇到你怕繼續課金。萬一考唔上,佢又可戴定頭盔~(拿,我話咗啦,你唔同小朋友練,咪考唔上囉!)考到,榮耀又歸於面試班。
每個人都有優缺點,何況一個4、5歲嘅小朋友?畀啲信心自己小朋友。考小係緣份遊戲。考唔到,亦唔代表小朋友唔好。加油啊!

唔值得為咗呢啲唔開心呀!家長比啲信心自己同小朋友。可能只係內容悶同氣氛太嚴肅,小朋友無耐性好正常。我仔上完面試班都係比老師話學術欠缺,我對最後結果都好平常心嘅。十項全能都要睇臨場發揮。所以唔需要介懷。唔好因為外人而否定你小朋友。

回覆 bbellchung 的帖子

多謝你,所以我決定唔上面試班,比小朋友多d時間玩下

回覆 lflxl 的帖子

你講得好岩,多謝你,無比較無傷害,我應該多d欣賞小朋友好既地方

回覆樓主:

我小朋友都有去面試班,結論覺得唔上好過。

aiko_0428 發表於 21-8-23 17:29
上面試班上到作為媽媽既我真係好沮喪,大家媽媽有無同感?初初原意諗住可以比小朋友熟悉下面試既應對,但無 ...
面試班D老師好多都好嚴格, assume 你係要報神校咁勁操你個仔/女, 但係太嚴好多時反而有反效果, 特別係對嗰D 好動既小朋友, 你應該要立刻換老師OR 換面試班.
我個仔嗰陣就遇到個好嚴既, 話唔鐘意上堂, 我地即刻換左個冇嚴格有愛心既, 上得好開心.

唔係話嚴格既老師唔好, 有D小朋友谷得, 有D小朋友唔谷得, 要用其他方法教, 最重要係搵適合既老師俾你個仔/女.

我覺得上中英數or講故事班都已經足夠,直私同叩門大致上都係考學術傾下計。
千祈唔好比呢件事影響到自己同小朋友關係呢!
小朋友好快唔記得件事,唔好再責怪自己

媽媽懸崖勒馬做得好!考小一,小朋友自信心同父母情緒都好關鍵,比啲信心自己小朋友,祝妳地成功。

回覆 lovelovebabe 的帖子

無錯,上完都唔知得到d咩,情願多d時間陪佢出去玩好過
‹ 上一主題|下一主題